mandag, oktober 7, 2024

Alle hunder som kommer til Norge skal være behandlet mot revens dvergbendelorm

Alle hunder som har vært i utlandet og som tas over grensen til Norge skal være behandlet mot revens dvergbendelorm (Echinococcus multilocularis).

Faktaartikkel hentet fra Mattilsynet.  Sist endret 30.12.2020

Denne bendelormen er ufarlig for hunder og katter og andre rovdyr, men kan forårsake svært alvorlig sykdom hos mennesker. Hundeeiere må få dyret behandlet hos veterinær i utlandet 24 – 120 timer før retur til Norge.

Revens dvergbendelorm er påvist i Sverige. Den er hittil ikke påvist på det norske fastland, men er påvist på Svalbard. Mennesker kan smittes, enten ved direkte kontakt med hund eller ved inntak av for eksempel sopp og bær fra områder der parasitten finnes. Mennesker som smittes kan i verste fall utvikle svært alvorlig og livstruende sykdom. For å hindre at parasitten spres til Norge, er det et krav at alle hunder som har vært i utlandet skal behandles.

Slik reiser du med kjæledyret ditt

Hva må du gjøre ved innførsel av hund?

  • Behandlingen skal gjennomføres av en veterinær autorisert i landet der behandlingen finner sted .
  • Hver behandling skal dokumenteres av veterinæren i hundens pass.
  • Behandlingen skal være gjennomført i tidsrommet mellom 120 timer og 24 timer før innreise til Norge. Det aller beste er at behandlingen skjer 24 timer før innførsel. Behandling må utføres i landet dyret kommer reisende fra. Den kan ikke behandles i Norge før utreise for å oppfylle kravet om behandling 24-120 timer før innreise til Norge. Hvis hunden er behandlet mer enn 24 timer før innførsel og hunden etter det har oppholdt seg i skog og mark, der smittefaren er størst, anbefaler Mattilsynet at hunden gis en ekstra behandling etter at den er tilbake i Norge.
  • Som alternativ til behandling 24-120 timer før innreise til Norge fra EU, kan hunder gjennomgå et behandlingsopplegg som innebærer at de behandles mot bendelorm minst to ganger på forskjellige datoer og med maksimum 28 dagers mellomrom. Dette kan gjennomføres hos veterinær i Norge før utreise, eller hos veterinær i utlandet. Dette er ikke mulig for hunder som kommer fra land utenfor EU/EØS (tredjestater). Behandlingene skal gjennomføres som to adskilte behandlinger på to adskilte datoer. Deretter behandles de med ny kur før det har gått 28 dager, og innfor tidspunktet for den forrige behandlingen. Behandlingene må være bekreftet av veterinær i hundens kjæledyrpass. Et slikt behandlingsopplegg må alltid avsluttes med en siste behandling hos veterinær etter siste utenlandstur.

Behandling med 28 dagers intervall vil være aktuelt for de som for eksempel har hytte eller feriehus i Sverige, eller av andre grunner foretar jevnlige reiser over grensen med hund. Hvis du senere vil avslutte slik jevnlig behandling, må dyret behandles en siste gang etter siste innførsel til Norge. Denne siste behandlingen må da skje hos veterinær i løpet av de siste 28 dagene etter foregående behandling. Denne behandlingen kan ikke eier utføre selv, da den må dokumenteres i kjæledyrpasset. Dersom du ikke er villig til å returnere til veterinær for en slik avsluttende behandling så kan veterinæren nekte å starte et slikt behandlingsopplegg på hunden din en annen gang. Dette fordi veterinæren er ansvarlig for at behandlingen følger regelverket der den siste behandlingen er en del av kravet for å kunne benytte seg av en slik «enklere» måte å reise med hunden på.

Krav om resept for legemiddel mot revens dvergbendelorm

For eksempel Droncit®-tabletter til behandling mot revens dvergbendelorm kan ikke kjøpes reseptfritt på apotek. Droncit® inneholder praziquantel som virker mot denne parasitten.

Det er heller ikke mulig å gjøre innkjøp av slike legemidler i utlandet da det er forbud mot innførsel av legemidler til dyr uten tillatelse fra Statens legemiddelverk.

Om behandlingen

Riktig dosering for hund er 5 mg praziquantel /kg kroppsvekt, det vil si en 50 mg tablett per 10 kg kroppsvekt (Droncit®).

Når du behandler hund dreper du selve parasitten, men ikke parasittens egg. Smittefarlige egg kan skilles ut via avføring 24 timer etter behandlingen. For å hindre at de spres, bør du derfor plukke opp avføringen og kaste den i husholdningsavfallet.

Hvorfor skal behandlingen skje til bestemte tider?

Hunder kan bli smittet når de spiser gnagere. Når du behandler hund, vil det virksomme stoffet i preparatet drepe alle utviklingsstadier av parasitten med unntak av egg. Det er viktig å behandle dyrene så nært opp til 24-timers fristen før innreise til Norge som mulig. Dess nærmere innførselstidspunktet behandlingen skjer, jo mindre er muligheten for at dyrene får i seg ny smitte.

Når hunder får i seg smitte med revens dvergbendelorm, vil parasittene bli kjønnsmodne i løpet av 28 dager. Kjønnsmodne parasitter skiller ut egg som andre dyr og mennesker kan få i seg og smittes av. Dersom du behandler hunden med maksimum 28 dagers mellomrom, vil det ikke kunne utvikles kjønnsmodne parasitter som kan smitte videre.

Hva skal du gjøre ved grensepassering?

Hvis dyret ditt kun har oppholdt seg i Sverige, det er behandlet hos veterinær og all dokumentasjon foreligger, samt at det ikke er andre toll- eller kontrollmessige forhold, kan du benytte grønn sone ved grensepassering. I andre tilfeller skal du som dyreeier gå på rødt.

Hva oppnår vi?

Mattilsynets mål er å hindre sykdom og å redusere risikoen for at vi får revens dvergbendelorm til Norge. Det er selvsagt vanskelig å unngå at en parasitt som har sin livssyklus i naturen sprer seg, men vanligvis spres smitten langsomt i naturen fordi rev og smågnagere sjelden vandrer over lange strekninger.

Ofte stilte spørsmål

Dagstur: Hva gjør jeg hvis jeg skal ha med hunden til utlandet og vi blir der i mindre enn ett døgn?

Det er ikke lenger mulig å ta med hunden på turer kortere enn 24 timer uten å ha gjennomført to behandlinger på forskjellige datoer og med maksimum 28 dagers mellomrom. I utgangspunktet bør du også vurdere om hunden i det hele tatt behøver å være med. I Sverige kan en hund etterlates maksimum 3 timer i bil.

Dersom du skal til utlandet på en enkelttur, og ikke ønsker å bruke 28-dagers regelen, må du sørge for at hunden får behandling hos veterinær i landet du reiser til, 24-120 timer før du krysser grensen inn til Norge.

Hva er den enkleste måten å ta med hunden til hytta i Sverige eller Danmark?

For de som reiser ofte til Sverige eller andre europeiske land hvor revens dvergbendelorm finnes, vil det enkleste være å løpende behandle hunden med maksimalt 28 dagers mellomrom. På denne måten kan hunden reise til disse landene og returnere til Norge uten den spesifiserte behandlingen 24-120 timer før innreise til Norge. Behandlingene må bekreftes av veterinær i hundens kjæledyrpass. Dette vil også føre til færre behandlinger for hunden og færre besøk hos veterinæren, dersom man i snitt reiser oftere enn én gang i måneden.

Det vil ofte være gunstig å benytte medikamenter med et enkelt virkestoff for å forebygge resistensutvikling hos parasitten. Droncit® er et eksempel på et slikt legemiddel. Snakk eventuelt med din veterinær om alternativer.

Les mer

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

Legg inn en kommentar

- Advertisement -

Siste artikkler