Det er tid for elgjakt, og da er det alltid noen som lurer på hva en trenger å ha i sekken.

Som jeg alltid bruker å si til de som trenger en anbefaling på kjøp av klær og utstyr, så må du starte med å identifisere hvor og hvordan du skal bruke klær og utstyr. Det samme gjelder med sekken; du må finne ut hvordan jakten kommer til å foregå. Skal du jakte fra tårn bygd som et slott, er behovet for klær og fjellduk mindre. Skal du derimot jakte i høyfjellet, kommer det andre behov.  

Foto: Mats Thorsvik – @Mitt

Ryggsekken er viktig, og her er det mye å velge imellom. Du må finne en sekk som passer deg og din rygg, en sekk som har den utformingen og de lommene som du ønsker. Det er viktig at før du kjøper en sekk, så prøver du den med innhold, gjerne med tilstrekkelig tyngde. På denne måten finner du ut om denne sekken blir bra for deg. 

Kikkert er et must vil jeg si. Her må du velge etter når på døgnet du jakter. Jakter du på morgen og kveld, er det en fordel med en kikkert med stor lysåpning. Jakter du kun på dagtid, og vil spare vekt, anbefaler jeg en liten kompakt kikkert, men prioritere forstørrelse kontra lysåpning. 

Mange bruker GPS i dag. Noen bruker den bare til å få bekreftet sin posisjon, andre til å følge hunden. Ikke glem kompasset, for den dagen din GPS slutter å virke, vil kompasset være et kjærkomment verktøy. 

Mat må du ha. Varm drikke gjør kalde dager på elgpost litt varmere. Hva du spiser må du bestemme selv, men det er smart å tenke på at det man spiser, gir nødvendig næring til å holde deg gående igjennom dagen. Og husk, bråkete matpapir skremmer elgen. 

Saken fortsetter under annonsen

Klær til skift er et must. Jeg mener det er viktig å ha litt ull liggende i sekken. Gjerne flere typer plagg. Tynne ullplagg for å ha innerst på kroppen, og litt tykkere mellomplagg.  En tynn dunjakke er undervurdert å ha under membranjakken når du sitter på en kald elgpost. Det å få skiftet sokker ila dagen er skikkelig luksus. 

Er det dårlig vær, har jeg alltid fjellduken liggende i sekken. Å sitte i en fjellduk, gjerne med et lite telys i en kopp, da har du det bra, selv om været skulle være helt ekstremt. 

Kniver vil du alltid ha bruk for. Du kan gjerne ha bare en kniv, men det er viktig å tenke på alle bruksområder. Bruker du kniv for å lage deg mat, er det smart å ha en kniv som ikke har vært i kontakt med vilt. Skal du partere elgen inne i skogen, må du tenke på at kniver må skjerpes. Jeg bruker å ha med meg et lite diamantstål, som gir god effekt på kniven. 

LES OGSÅ: Elghjerte på bålet

Jeg bruker alltid å ha med engangshansker. Dette er ikke for å beskytte meg, men for å beskytte kjøttet mot å bli infisert. 

Toalettpapir er undervurdert, for behovene kan jo også komme når du er ute på jakt. 

Jaktradio med øreplugger trenger man gjerne hvis man jakter sammen med andre. Jeg anbefaler at du bruker en øreplugg som sitter inne i øret. Det er en kjent sak, at høyfrekvent lyd fra en øremusling skremmer i alle fall de store oksene. 

Strips er noe vi kan bruke til det meste. Når du har vommet ut elgen, kan det ofte være en god ide å sy igjen åpningen. På denne måten kan du sikre at det ikke kommer skit inne i dyret.  

Ha også med deg noe enkelt tau. Det kommer alltid en dag der behovet for tau er der, for eksempel hvis en alene skal vomme ut en elg, da er det smart å kunne bruke tau til å feste den ene foten til et tre. 

Er du en av de som har masse elektronikk i sekken, må du ikke glemme powerbanken. Det hjelper lite med hverken radio eller GPS, hvis du ikke får ladet dette. 

Fyrstikker og gjerne tennbriketter, hjelper deg å få fyr på bålet de dagene alt er vått.  Det å ha pakket inn noen biter med tyri eller bjørkenever, er alltid kjekt å ha. Her kan det også være greit å ha med en liten tursag eller en liten øks. 

Jakter du på kveld, er en god hodelykt kjekk å ha. Her er det bare å velge å vrake. Det finnes et utall modeller å velge mellom. Jeg anbefaler derimot en lykt med utskiftbare batterier, så er du ikke avhengig av å lade hver kveld. 

Det skjer oss sjelden noe i fjellet, men ikke glem en pose med plaster, noen kompresser og sportstape, sånn i tilfelle. I samme pose legger du også noen lysstaver. 

Dokumentasjon som jaktkort og jegeravgift har tidligere vært på papir, men nå begynner mye av dette å være digitalt. Vi har snart det meste samlet på mobiltelefonen. Du må bare huske at dette skal være med under utøvelse av jakten. 

Som jeg startet med, så bør innholdet i sekken være behovsprøvd. Det er bare tull å rase rundt med en sekk på 25 kg, med masse utstyr som du ikke trenger. Derimot er det også dumt å dra ut på jakt, uten det du trenger. Så ta deg tid til å tenke over hvor, og hvordan du skal jakte. Da er det enklere å bestemme seg for hva sekken skal inneholde. 

God jakt. 

ANBEFALT FOR DEG