Høsttrekket er i gang og det er funnet fugleinfluensa hos ville fugler i Europa og Asia. Samtidig er det utbrudd i fjørfebesetninger i blant annet Danmark, Tyskland og England.
Fugleinfluensa er først og fremst en risiko for fugler, risiko for smitte til mennesker vurderes som svært lav.
-Vi forventer at ville fugler som trekker mellom Europe og Norden på høsten kan ha med seg fugleinfluensasmitte. Det er nå ekstra viktig at du som dyreeier, uansett om du har mange eller få fugler, gjør tiltak for å hindre at fuglene dine blir smittet, sier Ole-Herman Tronerud, fagdirektør i Mattilsynet
I 2020/2021 opplevde vi en av de største og mest ødeleggende fugleinfluensaepidemiene som noensinne har vært i Europa, og høypatogen fugleinfluensa (HPAI) ble for aller første gang påvist i Norge. Det ble funnet fugleinfluensa på flere titalls ville fugler spredt i Sør-Norge, hovedsakelig i Bergens-området, Jæren og områder rundt Oslofjorden. I Norge unngikk vi heldigvis smitte til tamfugl bortsett fra til en fuglepark i Rogaland.
-Utbruddene i andre land i Europa, inkludert Sverige og Danmark, førte til massedød og avliving av flere millioner tamfugler. Vi håper at godt smittevern vil gjøre at vi unngår dette i Norge, sier Tronerud.
Meld fra til Mattilsynet om døde fugler
Mattilsynet oppfordrer alle som ferdes langs sjø og vann, og i våtmarksområder om å varsle ved funn av sjuke eller døde fugler av disse artene:
- andefugler (ender, gjess og svaner)
- måkefugler
- vadere
- rovfugler (spesielt ørn og musvåk)
- åtseletere (kråkefugler)
Dette gjelder spesielt i områder som fungerer som rasteplasser for trekkfugler. Undersøkelser av aktuelle fugler vil kunne hjelpe oss å oppdage smitte på et tidlig tidspunkt.
Det er viktig at du kan oppgi nøyaktig hvor fuglen er funnet og hvor den kan hentes når du melder ifra til Mattilsynet. Oppgi adresse og helst også kartreferanse som du kan finne i kartfunksjonen på mobiltelefonen.