tirsdag, juli 23, 2024

Hvordan er fasanjakt i Danmark?

Dobbelt dansk i november

Tekst og bilder: Tore Danielsen // Toresjaktturer.com

Endelig var tiden kommet til den «store» turen til Danmark denne høsten. Dette året reiste jeg alene, fordi kona måtte være hjemme med lille Ida som bare er 16 måneder gammel. Det er selvsagt alltid best når Marianne er med på turen, men jeg klarer å kose meg på tur alene også. Spesielt når dagene er fylt opp med spennende og intense fasanjakter der sanseinntrykkene er mange og de sterke opplevelsene nærmest står i kø!

På ettermiddagen den 7. november ankom jeg hotellet som skulle være mitt hjem de to neste dagene; Stella Maris utenfor Svendborg på Sydfyn, strategisk plassert midt imellom de to stedene hvor jeg skulle på jakt. For jeg hadde booket to fasanjakter to dager på rad denne gangen.

Siden reiseutgifter og hotellopphold ofte er dyrere enn selve jakten, kan det være god økonomi  å jakte flere dager på rad når man først er i Danmark, framfor å reise på mange småturer i løpet av høsten. Stella Maris er ikke Danmarks billigste hotell, men siden jeg benyttet meg av et spesialtilbud i januar, ble ikke prisen så helt gal. Dessuten ble jeg oppgradert fra et lite enkeltrom til et av hotellets beste rom! Og ikke nok med det; Jeg fikk lade hybridbilen helt gratis under hele oppholdet, og kunne derfor kjøre på miljøvennlig strøm til både Skattebøllegård på Langeland og til Sludegård på Østfyn.

8.november Skattebøllegård

For åttende gang ankom jeg Skattebøllegård klokka 09.30 den 8.november 2019. Med unntak av i fjor, har jeg vært fast deltaker på denne jakten hvert år siden 2011.

Det er alltid veldig hyggelig å møte de gamle jaktkameratene igjen, de som jeg har jaktet sammen med på dette stedet år etter år. Og en av dem hadde en spesiell overraskelse til meg; Den pensjonerte presten Nils Holger Ellekilde hadde skrevet en flott artikkel fra fasanjakten på Skattebøllegård i 2017, og denne var akkurat var blitt publisert i Danmarks Jægerforbunds magasin «Jæger». Artikkelen var illustrert med Mariannes flotte jaktbilder fra Skattebøllegård 2017. Veldig hyggelig var det og at Ellekilde hadde med sin kone på jakt denne dagen. Prestekona er nemlig også en ivrig jeger som virkelig kan svinge hagla!

Dagen ble en flott og variert dag med mange skuddsjanser og mange ulike fuglesituasjoner. Jaktformen var drivjakt, og de dyktige driverne fra Nordlangelands Jagtforening og deres hunder gjorde som vanlig en formidabel jobb med å få fuglene opp og frem.  Vinden gjorde imidlertid at fuglene oppførte seg litt finurlig, og det var ikke alltid at de postene som normalt er de beste fikk besøk av flest fugler. I flere av drevene fikk nemlig de normalt mindre attraktive bakpostene og sidepostene like mye å gjøre som frampostene, noe som gjorde dagen både spennende og annerledes.

Jeg vil påstå at det var en super jaktdag og de 15 skytterne som deltok på jakten fikk alle felt fugl. Det var primært fasaner som ble felt, men også fire stokkender gikk i bakken, og selv var jeg så heldig å felle to av disse. På viltparaden etter endt jakt lå det totalt 159 fasaner og 4 stokkender, et av de aller beste resultatene på Skattebøllegård så lenge jeg har deltatt på denne årlige begivenheten. Etter viltparaden ble det servert svinestek med rødkål og en aldeles nydelig rødvinssaus. Og til sist ble det hele toppet med kona til grunneieren, Dorthe`s berømte «æblekage med krem». En verdig avslutning på dagen!

9. november Sludegård

Jakten på majestetiske Sludegård forvaltes av et såkalt konsortie, det vil si et jaktlag eller en slags jaktklubb med betalende medlemmer. Siden 2015 har jeg vært så heldig at jeg har fått lov til å være gjestejeger på et par av jaktene deres hver høst, selv om jeg ikke er medlem av konsortiet.

Jaktdagene på Sludegård er svært velorganiserte, hyggelige og foregår i en uformell og kameratslig tone. Forskjellen på denne jakten og den på Skattebøllegård er at på denne jakten så gjør jegerne all jobben selv; De både driver frem viltet og apporterer de felte fuglene. Derfor deles de omkring 20 jegerne inn i to team; Hold 1. og Hold 2. på begynnelsen av dagen. Disse to gruppene bytter så på å være henholdsvis skyttere og drivere.

I år var jeg på Hold 2. Vanligvis er jeg med og driver, men i år hadde jeg spurt jaktledelsen om jeg fikk lov til å filme og ta litt bilder med mobilen fremfor å drive. Det sa de at var greit, og det gav meg muligheten til å filme litt fra jakten. Men jaktleder Benny følte visst likevel et ansvar for at jeg skulle få nok mosjon for dagen, for han plasserte meg på de postene som var lengst ute på jordene de gangene jeg var skytter! Ifølge skritt-telleren gikk jeg hele 12 507 skritt, de fleste i tung bløt jord, mot 7 393 skritt dagen før. Forestillingen om at man ikke er aktiv eller beveger seg når man er på fasanjakt i Danmark er med andre ord ikke riktig.

Når det gjelder min egen skyting denne dagen, så var jeg veldig fornøyd med den før frokost (lunch) da jeg felte to fasanhaner på to skudd. Men den statistikken holdt ikke stand utover dagen, for ved dagens slutt var mitt patronforbruk litt for høyt i forhold til antall felte fugl. Muligens ble jeg litt småstresset av at jeg både skulle skyte, filme og ta bilder denne dagen, men den ble likevel en utrolig flott og minnerik opplevelse. På viltparaden etter endt jakt lå det hele 85 stykker vilt, inklusive en rødrev.

For flere jakthistorer fra Tore; Toresjaktturer.com

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

Legg inn en kommentar

- Advertisement -

Siste artikkler