Gåsejakt – Da er det endelig tid for jakt på gås, som er en meget spennende og utfordrende jaktform. Ikke bare kan denne jakten by på morsomme og vanskelige skudd, men gåsa er i sin helhet faktisk en verdig motstander.
Et ekstra spennende aspekt med gåsejakt, er at man ofte kan se gåsa i god tid før den kommer på skuddhold. Dette gjør at man også har god tid til å bli nervøs. Adrenalinrushet man får når hundrevis (noen ganger tusenvis) av gjess bestemmer seg for å slå seg ned, er vanskelig å beskrive.
Jegeravisen har vært i kontakt med jegerkameratene; Kristoffer Overvik og Ola Oanes Solbakken, som har kommet med gode råd til dere som skal ut å prøve dere på gåsjakt.
Forberedelser til gåsejakt
Det er viktig med gode forberedelser før du drar ut på jakt. Du må blant annet finne ut hvor og når gåsa sitter på de forskjellige områdene.
– For å lykkes kan det ofte være fornuftig å være ute når fuglene er i bevegelse på morgen og kveld, det forteller deg hvor hun sitter til hvilke tider.
Det er viktig å notere seg hvor hun er til hvilke tider, og hvordan hun beveger seg under gitte værforhold.
– Er vinden stabil og lik den dagen man skal jakte, kan man ofte forutse hvordan gåsa kommer inn for landing.
Har man funnet ut hvor de lander, da har du også funnet ut hvor du bør sitte, og hvor du skal legge dine lokkefugler.
Kamuflasje
Kamuflasje er ekstremt viktig når du er på denne type jakt. Skal du lykkes, er det smart å bruke god tid på etablering av godt skjul eller gode blinds.
– Det er viktig at skjulet eller blindsen ikke skiller seg ut fra resten av omgivelsene.
– Bruker du halm for å skjule blindsen, er det viktig at du da bruker halm fra samme åker som du jakter på. Og husk, lys og tørr halm skiller seg godt ut på en våt åker. Dette forteller jegerkameratene, som bare tripper etter å komme seg ut på et av høstens mange eventyr.
Jakter man etter at det er kommet frost, vil det gjerne ligge et lag med rim på halmen. Da er det en god ide å legge ut blindsen kvelden i forveien.
– Tildekking av armer og ansikt, er viktig også ved gåsjakt. Lyse hender og kinn, er som en lys refleks for gåsa.
Du trenger ofte litt ekstra halm, for å dekke til alt det du har med deg. For å få samlet halmen, er det smart å ta med en rive for å gjøre denne jobben med effektiv.
Les om de som droppet fjellturen til fordel for gåsjakt på innmarka.
Skytetrening
Gjess er store fugler, men ikke alltid like lett å treffe. Skadeskyting skjer alt for ofte. Her er det viktig med mye skytetrening i forkant av jakta.
– Avstandsbedømmelse er også viktig, og et god regel er at du skal kunne se øye på gåsa før du skyter.
Tålmod
Det er viktig å være tålmodig når man jakter gås. Man kan ofte ha gås innenfor skuddhold uten at det lønner seg å ta skuddet. Gåsa flyr ofte flere runder over lokkegjessene, det kan derfor lønne seg å vente til man får en god skuddsjanse før man skyter.
Lokkefugler
Det finnes at hav av ulike lokkefugler, til ulike priser. Dyre lokkefugler er ofte mer effektive enn de billige. Fellestrekk for billige lokkefugler, kan ofte være at de skinner når de blir fuktige.
– Gåsa liker ikke lokkefugler det skinner av.
Gode lokkefugler er ofte «flocked» eller har god UV-maling. Valg av lokkefugler kan ofte styres av hvor mye man velger å prioritere jakta. Man kommer ofte langt med billige fugler, og kan skyte noen gjess med det.
– Er man fornøyd med det go for it! Skal man derimot ha virkelig store fangster, er man nødt til ha mange og gode lokkefugler, forteller Jegerkameratene til Jegeravisen.
Ammunisjon til gåsejakt
Som nevnt er gåsa en stor fugl, det betyr derimot ikke at man trenger tunge magnumladninger.
– Fart dreper! Gå derfor for en kjapp ladning. I kaliber 12 bruker vi haggel nummer 4 og 5, med 36 grams ladninger. Dette gir høyere hastigheter, og dreper bedre enn mye av magnumammunisjonen. Utover sesongen, når gåsa blir større, kan man gå over til haggel nummer 3. Dette gjelder også hvis man jakter canadagås.
Velg en patron som gir fine skuddbilder i ditt våpen. Prøveskyt gjerne på ei papplate hvis du har mulighet til det. På denne måten finner du den patronen som gir den jevneste spredningen.
Jakter du i områder der du må bruke stål, anbefaler man å bruke haggel i størrelse 3.
Gåsejakt med rifle
Som med all annen jakt, er det også her svært viktig å tenke sikkerhet. Gåsejakta foregår ofte i kulturlandskap, og det er derfor veldig viktig å tenke på hvor kula havner etter man har skutt. God bakgrunn er viktig før man løsner skudd
Gjess sitter ofte tett i flokk. Vær derfor påpasselig med å velge deg ut ei gås i utkanten av flokken. Ei helmantlet kule, går rett igjennom gåsa. Skyter du midt i flokken, er det stor sannsynlighet for at du skadeskyter flere fugler.
Oppsøk områdene gåsa beiter, der kan du få til morsom og spennende smygjakt. Bruk kamuflasje og bruk vegetasjon til din fordel. Her gjelder det å hente frem indianeren i deg. Hører du at gåsa begynner å kakle ekstra, og ser at de begynner å strekke hals, betyr det at de aner at det er ugler i mosen. Stå rolig, eller ta skuddet.
– Erfaringen vår, er at gåsa ofte sliter med å finne ut hvor lyden fra rifla kommer. Det kan derfor være lurt å ha med seg hagla, i tilfelle gåsa flyr over når flokken har tatt av. Dette gir deg en ekstra skuddsjanse.
Helt til slutt kan vi nevne at gåsa har vanvittig god smak hvis den blir tilberedt riktig. La gåsa mørne minst 40 døgngrader. Gammel gås kan ofte ha litt seigt kjøtt.