fredag, desember 6, 2024

Overvåkningsprogram 2022 – Revens dvergbendelorm i Norge

Rev Pixabay
Foto: Pixabay

Siden 2002 har man i Norge hatt et omfattende overvåkningsprogram for å kartlegge forekomsten av revens dvergbendelorm (Echinococcus multilocularis) hos rødrev, ulv og mårhund.

Hensikten med programmet er å dokumentere fraværet av denne farlige parasitten på norsk territorium.

De ferske resultatene fra overvåkningen i 2022 gir en positiv melding: Norge er fremdeles fritt for revens dvergbendelorm, som utgjør en betydelig helsefare både for dyrelivet og mennesker.

En Trussel På Svalbard

Selv om fastlands-Norge har klart å opprettholde status som et revens dvergbendelorm-fritt område, har ikke dette vært tilfelle for hele det norske territoriet. Parasitten er endemisk på Svalbard, noe som gjør overvåkningen ekstra viktig.

Smittefare Fra Hunder

Hunder kan fungere som smittebærere av denne parasitten. For å beskytte norsk dyreliv, og i siste instans også mennesker, er det innført strenge krav om antiparasittbehandling av hunder som reiser inn til Norge fra land hvor parasitten er påvist. Dette er en viktig tiltak for å hindre at revens dvergbendelorm etablerer seg i norske økosystemer.

Ingen Tegn Til Parasitten

I 2022 ble det tatt prøver fra 503 rødrev og 24 ulv i overvåkningsprogrammet. Formålet med disse prøvene var å oppdage eventuell tilstedeværelse av revens dvergbendelorm. Heldigvis var resultatene klare og oppmuntrende. Parasitten ble ikke påvist i noen av prøvene.

Forskningsinstitusjonenes Bidrag

Det er Veterinærinstituttet som har stått for utførelsen av dette overvåkningsprogrammet på vegne av Mattilsynet. Dette samarbeidet mellom myndigheter og forskningsinstitusjoner er avgjørende for å holde kontroll på en potensielt farlig parasitt som revens dvergbendelorm.

Dette positive resultatet fra overvåkningsprogrammet i 2022 er oppmuntrende, men samtidig minner det oss på hvor viktig det er å opprettholde og styrke overvåkningen. Selv om Norge har klart å holde parasitten unna fastlands-Norge, er fortsatt Svalbard sårbart.

HER kan du lese mer om programmet.

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

- Advertisement -

Siste artikkler