Vi har vært så heldig å få testet HIK MICROs nyeste termiske kikkert. Her har de tatt teknologien et steg videre, og i tillegg har de også inkludert en laser avstandsmåler.
Saken er oppdatert den 18 desember, etter nesten 2 måneder med testing og prøving. Du finner våre avsluttende kommentarer etter denne perioden nederst i artikkelen.
HIK MICRO Condor, kommer i fire modeller. Fra den minste, som har en sensor på 384×288 og en 25 millimeter linse, til den største, med en sensor på 640×512 og en 50 millimeter linse (CH25L, CH35L, CQ35L og CQ50L).
Vi har testet CQ35L. Modellbetegnelsen «Q» indikerer at den har en sensor på 640 x 512, og den har en 35 millimeters linse. «L» står for laser, som angir at den har en laser avstandsmåler.
HIK MICRO har utviklet en ny sensor som leverer NETD <20mK. NETD måler hvor godt en termisk avbildningssensor er i stand til å skille svært små temperaturforskjeller i bildet.
Kikkerten bruker 18650-batterier, og den leveres med tre batterier og en egen lader. Du kan også lade den direkte via USB-C.
Produsenten oppgir at batteriene varer i 4 timer når du bruker kikkerten uten hotspot (wifi). Imidlertid merket vi at med avstandsmåleren bruker den mer strøm. Med tre batterier bør du likevel være godt rustet.
Condor har et ergonomisk design og kan festes til hånden med en bred reim, noe som gjør det enkelt å betjene alle knappene med fingrene på samme hånd.
Kikkerten har en vekt uten batterier på bare 400 gram. Størrelsen er heller ikke noe å klage på med 184,9 millimeter x 53 millimeter x 87,8 millimeter. Med denne størrelsen passer den i de fleste lommer på både jakke og bukse.
Hvis du velger Condor med en 35 millimeter linse, får du en grunnforstørrelse på 2X. Med en 50 millimeter linse blir grunnforstørrelsen 3X. På vår 35 millimeter, har vil digital zoom ut til 16X
Hvis du vil filme eller ta bilder, har Condor et internt minne på 64 gigabyte. Den kan også kobles til HIK MICROs egen app, HIKMICRO Sight, tilgjengelig for både Android og IOS.
Condor har en smart standby-funksjon, som sparer strøm når du ikke bruker displayet. Et trykk på powerknappen, så går den i standby. Den fortsetter likevel å streame bildet til appen selv når den er i standby.
Det er verdt å merke seg at Condor går i standby når den heller mer enn 90 grader. Når den eventuelt henger i en rem på brystet, slipper du også at skjermen lyser opp ansiktet. Denne funksjonen mener vi er en stor forbedring, da du sparer batteriet når du putter kikkerten i lommen.
Vi er imponert over denne kikkerten. Den gir en fantastisk bildekvalitet, selv i kraftig regn. På de nærmeste avstander kan du telle dyrenes hår, og du kan oppdage ting på svært lang avstand. Condor har fått en så heftig sensor, at i områder med mye stein, kan det være vanskelig å se hva som er vilt og hva som er stein på avstander over 1000 meter.
På avstander under 1000 meter er dette ikke noe problem, for da ser du jo ofte hele dyret i kikkerten.
Laser avstandsmåler har vært savnet på våre tidligere termiske kikkerter. Leverandøren sier at du kan måle avstander opptil 1000 meter, men våre tester viste at vi ikke kunne måle lenger enn 800 meter. Dette burde likevel være tilstrekkelig i de fleste jaktsituasjoner.
Har lagt med noen få bilder som forteller litt om kapasiteten på denne kikkerten. Bilder av dyr på under 100 meter har vi ikke, det har alle andre. Bilder forteller i tillegg bare brøkdelen av kvaliteten du får i denne type optikk.
Vi mener at denne kikkerten har mange bruksområder, spesielt hvis du ønsker å se detaljer i terrenget. Om du skal finne dyr på lang avstand, eller se detaljer på dyr innenfor de nærmeste hundre meterne, er vel dette noe av det beste i sin klasse. Det er nå en gang slik at med termisk optikk får man det man betaler for.
Da har vi fått prøvd og testet denne spotteren i nesten 2 måneder. Vi er imponert. Dette er et meget godt verktøy, som bygger et meget bra bilde basert på den varmestråling den fanger opp. Vi har utfordret den i heftig regnvær, lett tåke og ikke minst tett snøfall. Den har imponert oss under alle forhold.
Under vanskelig forhold, der det kan være håpløst å kunne se forskjell på det som gir termisk utslag, vil du med 16 ganger zoom kunne se om dyrene beveger seg ut på over 1000 meter. Bildet vil være pikslete, men du vil kunne se bevegelser.
Du får med 3 batterier, og det holder ofte lenge nok. Dette takket være at kikkerten går i dvale når du legger den i lomma, eller har den hengende rundt halsen. Dette er en funksjon som vi virkelig har satt pris på og dratt god nytte av.
Vi har også brukt kikkerten koblet opp mot et nettbrett. Dette er en funksjon som er helt plug and play. Da slipper du sitter med hodet inne i kikkerten, du kan bare se et veldig godt bilde på skjermen.
For vårt bruk, savner vi en laser som går noe lengre enn bare 700 meter. Vi kunne tenkt oss å bruke denne etter at vi har detektert dyr i terrenget. For med retning og avstand til dyret, er det enklere å legge posisjon på dyret inn i kartet. Dette er vel kanskje bare for spesielt interesserte. Skal du måle avstand for å skyte, er 700 meter mer enn langt nok.
For deg som mener denne modellen blir noe kostbar, mener vi det kunne være et godt alternativ å gå for den mindre sensoren. Den store på 640×512 som vi har testet, føler vi enkelte ganger ble skikkelig «overkill». Men for all del, vi kan virkelig anbefal denne.
Du kan lese mer om kikkerten hos NORMA.
[…] Test av HIK MICRO CONDOR […]