onsdag, januar 15, 2025

TEST av kikkerter fra Bresser

Foto: Bresser

Kjøp av kikkert er ofte vanskelig. Du kan velge en kikkert i et prisnivå fra bare noen hundrelapper, og opp til flere titalls tusenlapper. Vi har testet 2 kikkerter fra Bresser, kikkerter som har litt forskjellige bruksområder.

Bresser leverer kikkerter i alle prisklasser. Her kan du finne de billigste og enkleste «kina-kikkerter», som faktisk kan fungere greit som en hyttekikkert. Disse må ikke sammenlignes med de kikkertene som vi har testet denne gangen.

Vi har testet 2 kikkerter i prisklassen mellom 3 og 5000 kroner. Dette er en prisklasse hvor det de siste årene har kommet mange merker å velge imellom.

LES OGSÅ: Test av HIK Vision termiske kikkerter

Trenger vi en kikkert til 25000, eller holder det med en kikkert til 2000. Dette er et spørsmål du må spørre deg selv. For hva er egentlig behovet. Skal du studere fugler på 100 meter, og ønsker å få de riktige og perfekte opplevelser med riktige fargegjengivelser? Skal du jakte i skumring, og har et absolutt behov for å kunne se nesten helt til det er mørkt? Skal du gå langt, jakte kun i dagslys, og ønsker å kunne se langt? Alt dette gir deg meget forskjellige behov, både i type kikkert og ikke minst hvilket prisnivå du bør legge deg på.

For å si det enkelt; skulle vi hatt en kikkert for å studere detaljer, gjerne på lengre avstander, hadde vi vel valgt de dyreste merkene. Skulle vi hatt en jaktkikkert, som fungerer godt på dagtid, og det ikke er så nøye med alle fargedetaljene, da hadde vi valgt en billigere modell.

Kikkertene vi nå har testet fra Bresser, mener vi gir mye for pengene.  Vi vet at produsenten kommer fra Tyskland, men kikkertene er med stor sannsynlighet produsert i Kina. Dette bærer de på ingen måte noe preg av. Vi har ikke funnet svakheter, eller oppdaget feil i testperioden.

Kikkertene fra Bresser har forskjellig garantitider på sine kikkerter. Det er vel normalt når man har kikkerter i forskjellig prisklasser. Kikkertene i denne testen har livstidsgaranti. Det forutsetter at du registrerer kikkerten hos Vaking, som er den norske importøren.

LES OGSÅ: TEST av Neverlost AddOn Scout Riflesekk

Alle kikkertene er nitrogenfylt, noe som skal gjøre de vanntette. Vi har latt de ligge i vann, på 40 centimeter dybde over en lengre periode, uten at vi har oppdaget lekkasjer eller dugg.

Linsene har en coating, som skal gjøre at de lettere kan brukes i dårlig vær. Vi er imponert hvor godt kikkertene fungerte når det regnet.

Kikkertene hadde alle store og gode fokushjul. De var slik, at til og med de med de minste fingrene kunne justere fokus, uten å ta kikkerten ned fra øynene. Det blir noe mer fokusering med denne type kikkerter, enn det vi har på de som er noe dyrere, uten at vi føler at dette er noe problem.

Først som sist må vi si at du får det du betaler for, så de dyreste skumringskikkertene, er ofte de beste. Kikkertene fra Bresser fungerer derimot meget godt de også, så har du ikke flere titalls tusen til bruk på en kikkert, så ikke fortvil.  Det er mange som ønsker seg en god skumringskikkert, og velger da gjerne en kikkert med 56 millimeter i linsediameter. Har du kommet litt opp i årene, blir du ofte veldig skuffet, for kikkerten gir ikke den effekten som den egentlig burde.  Hvis du er en person på 50 år, og kjøper en 8X56, vil du få en kikkert med en utgangspupill på 7 millimeter. Det hjelper deg lite, så lenge du som 50 åring kanskje ikke har en større pupilleåpning enn 5 millimeter.

En kikkert kan dekke alle behov, men ofte er det en fordel å ta en analyse over hvilke behov man har.

Skal du jakte i skumring, kan en kikkert med stor lysåpning(lyspupill) være et godt valg. Da ender du ofte ikke med den største forstørrelsen, men gjerne med den største linsediameteren. Skal du ha en kikkert for å bære langt, og for se på lengre avstander, burde en kikkert med stor forstørrelse og lite linsediameter være det mest aktuelle.

 

Bresser Pirsch ED 8×56

Dette er en modell, som vil gi deg som ønsker en kikkert for skumring, mye for pengene. Den har også et synsfelt på 114 meter ute på 1000 meter. Vidt synsfelt gjør at du slipper å bevege så mye på kikkerten.

Kikkerten har et gummiert ytterstoff, noe som gjør den god og holde, og ikke minst ser ut til at den tåler en trøkk. Den har et fokushjul med en størrelse som gjør det lett tilgjengelig.

Linsedekslene er i gummi, og er festet på kikkerten med en gummiring. På denne kikkerten følte vi at man måtte være litt påpasselig, så ikke disse falt av under bruk av kikkerten.

Vekten på kikkerten er 1013 gram, veid av oss.

Kikkerten kommer i en pen og robust veske.

Prisen på denne er kr.4890.-

Bresser Pirsch 8×42

Dette er en kikkert for de lange turene. Den veier bare litt over et halvt kilo. Vi har tidligere brukt denne type kikkerter på reinsdyrjakt, og på jakt etter fjellrype. Den har også en utgangspupill på over 5 mm, så den kan også fungere i skumring for deg som har passert de magiske 50 år.

Dette er en skikkelig alroundkikkert, som du kan få mye glede av.

Kikkerten har en aluminiumskasse med et gummiert ytterstoff, som helt klart gir godt grep, og som sikkert også gjør den robust.

Fokushjulet har en størrelse som gjør det tilgjengelig også for de med små fingre.  

Vekten på kikkerten er kun 624 gram, målt av oss. Størrelse og vekt gjør dette til en favoritt å ta med på fjellturen.

Kikkerten kommer i en veske, som ikke gir kikkerten noe rettferdighet. Den virker både dårlig og billig.

Pris 3.290 kr

Konklusjon:

Begge disse kikkertene gir mye optikk for pengene. De har en fantastisk livstidsgaranti ved registrering hos importøren.

Hadde vi i Jegeravisen skulle valgt kikkert, hadde vårt valg blitt 8×42. Den gir mest for pengene, og dekker de fleste behov.

Kikkerter ble utlånt importøren, Vaking.

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

Legg inn en kommentar

- Advertisement -

Siste artikkler