For mange jegere slutter sesongen 23.desember, og ventetiden blir veldig lang før neste sesong. Vi småviltjegere er heldige, fordi vi også kan nyte fine turer i skogen og fjellet også etter jul.
Tekst og foto: Jegerkameratene
For oss har årets første to måneder, blitt like viktige jaktmåneder som sesongens to første.
Jegerkameratene
Vinterjakt på rype
Våre tips til vinterjakt etter rype:
Planlegg godt:
Den norske fjellheimen kan være tøff og utfordrende vinterstid. Planlegg hvor du skal gå, og følg med på værmeldingen. Varsle fra hvor du tenker å jakte.
Sjekk skredfare:
Å havne i et snøskred er alle fjellfanters mareritt, følg med på føre og skredfare. Jakta kan ofte foregå i skredutsatte områder.
Bruk sunn fornuft:
Som alltid når man ferdes i fjellet, kommer man veldig langt med sunn fornuft. Er det snøstorm og dårlig vær, dropper du turen etter rypa.
LES OGSÅ: Historie, film og bilder fra vinterjakten i 2020.
Våre beste jakttips på vinteren etter rype:
Oppsøk bjørka!!!
På vinteren spiser rypa mye bjørkeskudd, oppsøk derfor områder med mye bjørk. Helninger med halvtjukk bjørkeskog huser ofte rype.
Bruk kikkerten ofte:
Rypa kan være ekstremt godt kamuflert, og er det snøvær og flatt lys, kan det være vanskelig å oppdage rypa. Er det derimot sol og klart, kan ofte rypa lyse opp som snøballer i terrenget. Ta derfor med deg en håndkikkert og bruk den ofte til å se i gjennom terrenget.
Ha alltid med deg en revelokk:
For å jakte småvilt, må man også være bevist ansvaret man har som jeger. Mange jegere har nok mye å gå på når det kommer til å hjelpe rypa med å ta ut predatorer. Vi har derfor alltid en revelokk og ei ekspanderende kule lett tilgjengelig, i tilfelle vi skulle slumpe over et ferskt revespor eller få øye på en rev. Kanskje får du deg en bonus på turen?
Ikke forvent å komme hjem med full sekk:
Generelt sett har man dårligere uttelling på jakta i januar/februar, enn i september. Dette skyldes gjerne at rypa trykker dårligere og er vanskeligere å skyte. Ei hvit rype kan være vanskelig å treffe med snø som bakgrunn med hagle. Ofte ser man bare de svarte speilene i halefjæra, og man sikter seg inn på det man ser og havner derfor bak. Ha derfor ikke for store forhåpninger til å fylle sekken med ryper, så ta hver rype som en bonus!
Våpentips til vinterjakta:
Sett en tape over åpningen på pipa:
Snø og is kan lett fryse på innsiden av løpet, og med dette utgjøre en stor fare. Sjekk derfor jevnlig, at det ikke er snø i pipa (husk å fjerne skudd først). Jakter du med rifle, er det også lurt å gå med sluttstykket lukket. Da er det viktig at jaktkameratene dine opplyses om dette, og at du ikke går med skudd i kammeret. Du har god tid til å lade våpenet når du legger deg ned for å skyte. En tape foran munningen på våpenet kan bidra til å unngå snø og is i løpet.
Ha med deg et lett futteral:
I kulda bør du unngå å pusse våpenet. Ha derfor alltid med deg et lett futteral å oppbevare våpenet i, hvis du skal overnatte i telt. Snø og is i våpenet er din verste fiende under vinterjakta. En tørr boresnake er et godt tips hvis du er uheldig og får snø i våpenet.
Valg av våpen til vinterjakt på rype:
Når det kommer til valg av våpen, er det opp til hver enkelt hvordan man foretrekker å jakte. Vi går ofte med hagla i hånda, og ei rifle i sekken. Dette gjør at man er klar hvis muligheten skulle by seg uventet, og man har mulighet til å skyte rypa med rifla hvis man ser den på langt hold. Et tips her er å ikke glemme å bruke håndkikkerten når man går med hagla i hånda.
Jakt med hund:
Vinterjakt byr også på fine muligheter for oss som liker å jakte med hund. Klarer hunden å håndtere ei sky rype i januar, blir den også en bedre jakthund i starten av jakta. Når man jakter med hund vinterstid, er det viktig å være nøye på at hunden ikke fryser og at den får i seg nok drikke. Hvordan man tar vare på en fuglehund vinterstid i fjellet er et helt kapittel i seg selv, men det viktigste tipset er at man må være ekstra bevist på at hunden skal ha det bra vinterstid.
Til slutt vil vi oppfordre alle til å være mye ute og nyte naturen selv om man ikke har med seg børsa. Det er få ting som er så vakkert som å vandre rundt i fjellet i mars/april, i vårsola og observere naturen. De som er mye ute hele året, og blir godt kjent med viltet og hvordan det oppfører seg, blir også gode jegere. Ofte får man enormt store opplevelser når børsa ligger hjemme, og man kan komme nært vilt man hadde skutt tidligere hvis våpenet var med. Lær naturen å kjenne hele året. Telttur senvinters kan ofte kombineres med isfiske, lokkejakt på rev og «rypejakt» med kamera.
SKITT JAKT!!
Du kan også følge Jegerkameratene på Instagram.