Tommy Holden fra Ålen i Sør-Trøndelag er en ivrig jeger som har gått i gang med noe som han kaller kråkekrigen. Det er over Facebook han publiserer ting i forbindelse med dette. I tillegg har han fått med seg Norsk fangstmann forening. Sammen har de fått med over 1000 mennesker som jakter kråker rundt omkring i landet, og hittil i år, har de skutt over 1000 kråker. Kråken er en predator på samme måte som rev og mår, og det er derfor fokuset på å få ned bestanden er svært viktig for å gi økt bestand av f.eks ryper.
Så Tommy hvem er du?
Jeg er en jeger som driver med fangst og jakt stort sett hele året. Både småvilt og storvilt. Starter året med kråke og rev, så blir det rådyrjakt, reinsjakt, rypejakt, elgjakt, skogsfugl, mårfangst, revjakt og beverjakt på våren. Nå står dåhjort og villsvinjakt i Sverige for tur i år, så det blir veldig spennende. Ellers har jeg to gordonsettere. Jeg er svært opptatt av å rekruttere og er jegerprøve instruktør. Det å få ungdom interessert i jakt og friluft, gir meg mye. Ekstra artiger det å treffe dem igjen i fjellet og i skogen. Forteller Tommy til Jegeravisen.no
Selv har drevet med jakt og fangst i 23 år.
Kan du fortelle oss litt mer om kråkekrigen og hva dette her er for noe?
Jeg står for kråkekrigen i regi av norsk fangstmann forening som har som.undertekst -småviltets beskyttere. Etter et par år med dårlig produksjon med rype kom ideen med kråkekrig. Rev og mår som er av de verste predatorene har fått en del oppmerksomhet før, Men kråka er også en predator som særlig er en reirplyndrer. Den har det ikke vært like mye oppmerksomhet rundt. Ravn inngår også i konkurransen, forteller han.
Jeg startet kråkekrigen på facebook den 15 juli i fjor, og fikk god respons i fra starten. Gledelig er det at en hel del unge får opp øynene for kråkejakt og at det er en spennende og morsom jakt.
Totalt i 2016 fikk siden 1100 medlemmer og det ble innmeldt 2600 kråker.
De tre med mest skutte kråker ble premiert. I år blir det premier som vi trekker ut i tillegg. Noen fanger i områder med mye kråker, f.eks i bynære strøk, mens andre jakter i fjellet. Å ta ut 5 kråker i fjellet kan være vel så viktig viltpleie som 50 i andre områder. Predatorer skal og må høstes på lik linje som matnyttig vilt. Derfor er dette med å ta ut predatorer viktig og vil virke hardt inn på rype og skogsfugglbestand om disse ikke beskyttes.
Hadde alle småviltjegere gjort en liten innsats ville nok dette hatt effekt. Derfor er det viktig å få ungdommen interessert. På Facebook siden deles tips, alt fra fangstbur, ulike jaktmetoder, ammunisjon, våpen og etc.
Er du fersk jeger får en garantert veiledning her av mer rutinerte jegere. Har også vært ungdom som har fått muligheten til å bli med erfarne jegere ut på kråkejakt. I tillegg er kråkejakt billig jakt. Mange utbetaler skuddpremie på skutte kråker og ravn, men for dem som dessverre ikke har denne ordningen håper jeg at kråkekrigen kan være en motivasjon.
Jeg mener at skuddpremie burde vært en ordning som har eksistrert i hele landet. Der f.eks 10% av hvert solgte jaktkort hadde gått til skuddpremie.
Tror nok de fleste småviltjegere hadde godtatt å betalt noen kr mer pr jaktkort for å gi noe tilbake til dem som legger ned mye tid på jakt og fangst av predatorer. Så langt i årets konkurranse har vi nå nesten 2000 medlemmer og har nå passert 1000 innmeldte kråker/ravn. Også store mengder skjære, men dem teller jeg ikke med fordi jeg har ikke kapasitet til å holde tellinga på alt, forteller han til Jegeravisen.no
Tommy Holden ønsker alle som synes dette virker spennende, om å bli med dem i kråkekrigen. Besøk Facebook siden Kråkekrigen 2017.