Kevin Lysvand og Mone Rossetnes, går under aliaset Villmarks_familien på Instagram. De ble nylig med som ambassadører for Jegeravisen.no. Her har de skrevet et innlegg, til inspirasjon for andre som ønsker å ha med seg barn på turer, fiske og jakt. Selv har de ofte med seg Mone sine barn på 4 og 10 år. 

Foto: Privat

Av Kevin Lysvand

Det å ha med barn ut i friluftslivet er kanskje ikke noe alle  mulighet til, eller prioriterer. Men det trenger ikke å være så avansert alltid. Det er nok å bare gå en liten tur inn i skogen, la de klatre og utforske alt som ligger, flyr og går! Barn bør få kjenne på frisk luft og oppleve mestringsfølelsen rundt friluftsliv så ofte som mulig. La de få gå mye på ulendt grunnlag, slik at de ikke ender opp som asfaltbarn. La dem få gleden av å forelske seg i naturens magi og skjønnhet, og ikke minst oppleve å se flest mulig dyrearter. Det kommer nok til og bli noen knall og fall, men det er da man lærer!

Lar du barna komme seg selv opp, (spørs på fallet) Så kan man se hvor fort de lærer seg at det man nettopp gjorde var ikke så lurt og passer seg mer til senere! Det er noe med å kunne få lov til og prøve seg frem. Barn i 4 års alderen skal for eksempel kunne håndtere en liten kniv med opplæring, å det å sette opp et bål. Dette er noe vi ser på som at jo tidligere man lærer håndtering av redskap ol., jo flinkere blir man som eldre! Det skal selvfølgelig læres på riktig måte, med oppsyn og veiledning, men det å få prøve er viktigst.

Foto: Privat

La barna bli med på jakt, og fiske turer. La de få være med og holde kart/gps og bære sin egen lille sekk med matpakken sin. Få se i kikkerten og lære seg snike teknikker og det å være stille som en mus, da innser barna at de får sett mye forskjellige dyr, når man lister seg avsted musestille! Å fisketurene trenger ikke være for matauken sin del, men opplevelsen og mestring. Det er mer enn nok å se hvor stolte de blir når de får en bitteliten ørret som de selv har dratt inn! De må få lære seg alt om hvor maten kommer fra, hvordan den kommer på bordet og hva maten smaker.. Man bruker ikke ketchup til å gjøre maten god! La de være med på flåing ol. slik at de ser og skjønner hvorfor det blir gjort og hvordan det skal gjøres på riktig måte! Men det er også viktig og lære regler , og forklare nøye hva som skjer hele tiden og hvorfor. Vi prøver og forklare hvorfor vi jakter på hvert enkelt dyr og hva som skjer med forvaltningen i området. Det er ikke bare å jakte og fiske som man vil, det må tenkes igjennom hele tiden, Og verdsettes det at man har muligheten til å skaffe mat selv, men allikevel opprettholde sunn bestand av viltet. Dette høres kanskje mye ut for et barn og høre hele tiden, men det er utrolig hva de fanger opp! Vi tar med barna på alt vi har muligheten til slik at de får vokst opp slik mange av oss har gjort! Det er jo mye teknologi å innetid ellers i hverdagen, så friluftsliv er optimalt for oss! De er med og sanke mat, alt av sopper bær å planter. Her prøver vi å lære hva de kan spise eller ikke i naturen. Ofte blir det lærdom for oss å som finner nye planter f.eks som er fine til matlaging! De får lære seg å håndtere kniv å øks. Være med på alt fra det er skutt til vi spiser det til middag. Samme med fiskingen, der får de grave mark eller rette på garnene, fiske selv og fillitere selv! Noe som har falt spesielt i smak her, er lokking på dyr. Her lokkes det til alle døgnets tider å utider… Men, øvelse gjør mester! Å når de da ser en elg, eller rådyr å de prøver og lokke, så svarer eller kommer dyret nærmere. Det er da du ser hvor stolte de blir av egen prestasjon! Luftgevær skyting på div blinker er alltid en slager! Her jobbes det med rekruttering! For noen må forhåpentligvis fortsette som jakt og fangstfolk ! Vi i Villmarks Familien prøver å dele friluftsliv historier gjennom bilder å artikler, slik at vi kan engasjere flere til å komme seg ut å se hvor flott naturen er vår er.

Deres datter (4), mamma Mone og Kevin Lysvand med en flott elgokse. Foto: Privat

Og det får de all sin mulighet til nå. Som nevnt er denne gjengen blitt en del av Jegeravisen.no teamet! Mer kommer gjennom sesongen!

ANBEFALT FOR DEG

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.