Foto: Thomas Berdal

Thomas Berdal jaktet i går rype i Heim kommune, der fikk han skutt noe få eller ingen har sett tidligere. En rype som i høstdrakt var helt hvit.

Jakten foregikk i 700 meters høyde, og det ble jaktet etter fjellrype. Thomas hadde flere kull med fjellrype i området, men denne rypa, satt helt for seg selv.

– Rypa som var helt hvit, var også liten og mager, forteller Thomas til Jegeravisen.

Maria Hörnell Willebrand, som er forsker ved Høgskolen i Innlandet forteller til Jegeravisen, at dette antakeligvis ikke er en albino, men et resultat av en genetisk forandring som heter leucism eller leukism.

– Det er en unormalt fjærdraktstilstand, som er forårsaket av en genetisk mutasjon som forhindrer pigment som melanin å bli deponert i fuglens fjærdrakt, forteller Willebrand .

Roar Solheim ved Universitetet i Agder, forteller at han aldri har sett dette hos ryper. Derimot er dette genetiske avviket mer normalt hos svarttrost, og mange andre spurvefugler.

– Jeg har et bilde av en lignende lomvi, tatt på Bjørnøya forteller Solheim til Jegeravisen. Som avslutter med at skinnet av denne hvite rypa, er interessant å ivareta i museal sammenheng.

Hva som videre skjer med denne rypa, vet jeg ikke enda, forteller Berdal til Jegeravisen.

Thomas Berdal har skutt mange hvite ryper tidligere, men det er på den tiden på året da rypene skal være hvite. Foto: privat

ANBEFALT FOR DEG