onsdag, september 27, 2023

Den ferske jegeren Erika (16) ble liten i forhold til bukken

En lykkelig jeger, med sin første reinsbukk. Foto: Runar Høgfoss

Erika Roland Besserud er kun 16 år. Denne høsten er hennes første med eget våpen på jakt etter storvilt.

Dette er den første høsten jenta har med eget våpen, men hun har vært med på jakt før. Hun har både en mor og en far som er lidenskapelig opptatt av jakt.

-Mine foreldre tok meg med ut på jakt nesten før jeg kunne gå, og slik har det vært hele livet, forteller Erika til Jegeravisen.

-Det hendte faktisk at jeg tok fri fra skolen, for å være med mine foreldre på jakt.

Denne høsten skulle hun for første gang jakte med eget våpen. Hun har gjort mange forberedelser, og skytetrening har vært en viktig del av dette. Det skal sies at hun er privilegert, da hun har en egen skytebane rett bak huset.

-Enkelte kvelder fikk jeg skutt opp mot hundre skudd, på en treningsøkt.

Det startet i august. Da skulle de ut på reinsdyrjakt. Dette var et resultat av hennes eneste ønske for sin 16 årsdag, hvor hun ønsket seg jaktkort på en storbukk. Og kort ble det, inne i Norefjell-Reinsjøfjell villreinområde.

Lørdag 21. august bar det til fjells, for å prøve å finne en bukk. Villreinjakt er ikke nødvendigvis bare enkelt, så den første dagen kom de hjem uten å ha sett et eneste dyr.

De dro ut på ny tur på søndagen, og fant etter hvert noen dyr inne i fjellet. Erika tok beina fatt, for å se om det var noen store bukker i flokken. Dessverre var det kun en mindre bukk, sammen med simler og kalver. Hun lot den mindre bukken gå videre, i håp om å finne en bukk som var litt større. Dette ble eneste observerte bukk denne helgen, så da var det bare å vente til neste helg.

Fredag dro de på nytt til fjells, da det hadde kommet rapporter om mye dyr i området. Denne gangen hadde hun med seg begge foreldrene, 2 andre jegere, og ikke minst filmfotograf Runar Høgfoss.

De etablerte seg på et punkt, der de hadde god oversikt over et område hvor det ofte trekker dyr. Etter flere timer uten noen observasjon, mottok Høgfoss telefon fra en kamerat lengre inn i fjellet. Bjørn Gunnar Thalerud hadde kommet over en flokk med dyr, der det også var noen store bukker. Thalerud hadde selv kort på storbukk, men valgte å la en førstegansjeger få sjansen.

En slik mulighet kunne de ikke la gå fra seg, så hele gjengen satte i mars. Det ble en lang og tøff tur, og etter hvert kom Erika, med følge, seg inn i en fin posisjon, en posisjon som også filmfotografen var fornøyd med.

I utkanten av flokken stilte det seg en stor og fin bukk. Førstegangsjeger Erika fikk god støtte og veiledning av de voksne, så når det smalt, datt bukken rett i bakken.

– Det jeg tenkte på da jeg lå og siktet på reinen, var at det ikke måtte være noen dyr foran, ved siden av, eller bak dyret. Jeg tenkte også mye på hvor jeg skulle sette skuddet.

Bukken reiste seg på nytt, svaiende, så Erika satte et siste skudd, som gjorde at dyret falt livløst i bakken. Som regel holder det med et godt skudd, og det hadde det også gjort her, for det første skuddet satt der det skulle.

– Da jeg så dyret falt over ende, ble jeg kjempeglad, og var veldig stolt av meg selv. Det er en ubeskrivelig følelse som er helt fantastisk.

En sliten jeger fikk seg en stor overraskelse, for dette var en skikkelig stor reinsbukk, med en vekt på 106 kilo.

Hun kan ikke takke Thalerud nok, for det å gi fra seg muligheten for selv å kunne skyte en slik flott bukk, for så å gi det til en førstegangsjeger, er bare helt fantastisk.

-Jeg er evig takknemlig for all hjelp jeg fikk denne dagen, sier Erika.

Erika forteller videre at geviret fra denne bukken skal både bedømmes og monteres, slik at det kan få en fin plass på veggen.

Runar Høgfoss som driver med produksjon av jaktfilmer, fikk foreviget hele jaktopplevelsen på film. Høgfoss er i tillegg foredragsholder om norsk-jakt. Han holder jakt-filmforedrag over hele landet.

Høgfoss & Fallan starter opp med nytt filmforedrag med en gang på nyåret 2022, og filmen med Erika og storbukken, kommer sammen med flere andre vellykkede jakter med ungdom i det nye filmforedraget. Vi følger også jegere som er helt på slutten av en lang jaktkarriere i filmforedraget «På jakt med ung og gammel jeger». Filmforedrag kan bestilles på tlf. 40059191 eller runar@dvdjaktfilmer.no

Den 25 september startet elgjakta, og ryktene går om at Erika også har fått skutt elg. Det sies at hun fikk ku og kalv på post, og plasserte et velrettet skudd mot kalven. Denne gangen ble det med det ene skuddet.

Erika ser frem til en høst og en vinter med masse viltkjøtt.

-Jeg elsker viltkjøtt. Det er det beste man kan få tak i, og det er ekstra godt når man vet at man har skutt dyret selv. Det er helt fantastisk. Favorittretten min er biff med hjemmelaget amerikansk potetmos, forteller en opprømt Erika

Jegeravisen gratulerer med fangsten.

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Advertisement -

Siste artikkler