
En syklist ble i oktober i fjor stoppet av Statens naturoppsyn (SNO) på Snøfjellstjønnvegen, rett før grensen til Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark. Vedkommende syklet på elsykkel, som er definert som et motorisert kjøretøy, og dermed ikke tillatt i nasjonalparken. Forseelsen endte med et overtredelsesgebyr på 3.000 kroner.
Det var Gudbrandsdølen Dagningen som omtalte saken først.
Kjente til reglene
Det spesielle i denne saken er at syklisten var klar over forbudet mot bruk av elsykkel i nasjonalparker. Ved en tidligere anledning hadde personen fått informasjon fra naturoppsyn om at elsykling kun til hytta «ble sett mellom fingrene». Med denne bakgrunnen hevdet syklisten å ha handlet i god tro.
Da syklisten ble stoppet i oktober, ba vedkommende om å få ta av batteriet og legge det igjen ved grensen til nasjonalparken, men fikk beskjed om at en elsykkel fortsatt er en elsykkel – uansett om batteriet er fjernet eller ikke. Syklisten valgte likevel å fortsette videre, med den begrunnelse at det hastet å utføre nødvendig vedlikeholdsarbeid på en hytte.
Villreinen i fokus
Miljødirektoratet, som står bak overtredelsesgebyret, presiserer at forbudet mot motorisert ferdsel, inkludert elsykling, er avgjørende for å bevare verneverdiene i nasjonalparken. Området er en viktig del av leveområdet for villreinen i Snøhetta- og Knutshø-bestandene, og økt ferdsel kan føre til forstyrrelser for dyrelivet.
I sitt vedtak påpeker direktoratet at elsykler gir brukerne større rekkevidde, noe som kan føre til mer trafikk i sårbare områder sammenlignet med vanlig sykling eller ferdsel til fots. De understreker at det er viktig å håndheve forbudet for å opprettholde verneverdiene og sikre at reglene respekteres.
En viktig påminnelse for friluftslivets grenser
Saken er en tydelig påminnelse om at alle som ferdes i nasjonalparker må sette seg inn i reglene som gjelder, og respektere de strenge restriksjonene som er på plass for å beskytte naturen og dyrelivet. Selv om elsykkel kan være et nyttig fremkomstmiddel, blir de regnet som motorisert ferdsel og omfattes derfor av forbudet.
Dette er spesielt viktig i områder som Dovrefjell-Sunndalsfjella, hvor økosystemene er sårbare, og villreinen er avhengig av ro. Å trosse slike regler, uansett grunn, kan få konsekvenser – både for naturen og lommeboka.
Et ansvar for alle
Miljødirektoratet mener at gebyret på 3.000 kroner er en nødvendig reaksjon for å sikre allmenn respekt for forbudet. Syklisten har tre ukers klagefrist på vedtaket, men saken understreker et viktig prinsipp: Verneområdenes regler gjelder for alle – og de er der av en grunn.