
Etter mer enn tre tiår uten tilfeller er munn- og klovsyke (MKS) nå bekreftet i Tyskland. Det alvorlige utbruddet er oppdaget i tre døde vannbøfler i Märkisch-Oderland-distriktet i Brandenburg.
Det er magasinet Pirsch som omtaler saken.
Sykdommen, som er svært smittsom blant klovdyr, har ført til strakstiltak for å hindre videre spredning.
Et virus med lang reisevei
Ifølge Friedrich Löffler-instituttet (FLI) stammer viruset fra serotype O, som vanligvis finnes i Midtøsten og Asia. Det er uklart hvordan viruset har nådd Tyskland, men sporene peker mot Türkiye-Iran-regionen. Dette skaper bekymring blant eksperter og myndigheter, som raskt har iverksatt tiltak for å kontrollere situasjonen.
Strenge restriksjoner er allerede innført rundt utbruddsområdet, inkludert opprettelse av en 3 kilometers beskyttelsessone og en 10 kilometers overvåkingssone. Innenfor disse områdene er husdyrtrafikk og handel med melk sterkt begrenset. For å forebygge videre spredning blir en spesifikk vaksine utviklet og forventes klar i løpet av få dager.
Kan ramme ville dyr
MKS er kjent for å spre seg raskt blant hovdyr som storfe, gris, hjort og villsvin. Selv om sykdommen sjelden er dødelig, svekkes dyrene betydelig. Vannbøfler holdes ofte i åpne beiteområder, noe som øker risikoen for at ville dyr har blitt smittet. Dette kan få store konsekvenser, siden smittede hjortedyr og villsvin kan bevege seg over lange avstander og bringe sykdommen til nye områder.
Lav risiko for mennesker
Heldigvis er risikoen for at mennesker smittes av MKS svært lav. Selv ved en sjelden smitte forventes kun milde symptomer. For dyrepopulasjoner er derimot konsekvensene potensielt omfattende, noe som understreker behovet for raske og effektive tiltak.
Munn- og klovsyke i Norge
Det siste kjente tilfellet av munn- og klovsyke i Norge ble registrert i 1951 i Vestfold. Siden den gang har landet vært fri for sykdommen, mye takket være strenge kontrolltiltak og overvåking. (Kilde Mattilsynet.)