onsdag, november 29, 2023

Elgåulven uten ny fast adresse

Det flyttede ulveparet ser fortsatt ut til å være på vandring. Miljødirektoratet publiserer i dag et kart over området de har brukt hittil.

Pressemelding fra Miljødirektoratet

 
 
 
Kart over området hvor ulvene har beveget seg. |Miljødirektoratet

– For å unngå forstyrrelser har vi som generell praksis at vi ikke deler detaljerte opplysninger om hvor de merkede ulvene befinner seg. Det er i tillegg et spesielt behov for å skjerme data om den genetisk verdifulle hannen. Samtidig ser vi et behov for å gi informasjon om hvor de har oppholdt seg til nå, på et overordnet nivå, sier Ivar Myklebust, avdelingsdirektør i Miljødirektoratet.

Et ulvepar ble merket med radiohalsbånd og flyttet av Miljødirektoratet på oppdrag fra Klima- og miljødepartementet i januar i år. Les mer om saken her:

Dataene vi har fra senderne tilsier at dyrene til denne tid har oppholdt seg innenfor arealer i de ni kommunene Aurskog-Høland, Indre Østfold, Marker, Nes, Rakkestad, Sarpsborg, Skiptvet, Sør-Odal og Våler (se kart). De har ikke vært tilbake i områdene i Sarpsborg og Våler der de ble sluppet 3. januar, etter at de sammen krysset Glomma i østlig retning i midten av februar.

Oppsøker stadig nye områder

Ulveparet har i tiden som er gått siden de ble flyttet fra Østerdalen oppholdt seg utelukkende innenfor ulvesonen. De hadde i månedsskiftet februar/mars stor fart i nordlig retning. Statsforvalterne valgte da å stoppe lisensfellingen av ulv utenfor ulvesonen i noen dager ettersom dyrene kan forflytte seg langt mellom hver oppdatering.

– Ulvene har til nå ikke etablert noen forutsigbar områdebruk, men oppsøker stadig nye områder. Det er foreløpig ikke mulig å si noe sikkert om hvor dette ulveparet kommer til å oppholde seg utover sommeren og høsten, sier Myklebust.

Vi har ingen informasjon om status for parring. Hvis det blir valpekull denne våren forventer vi at paret vil etablere en mer forutsigbar områdebruk i tiden som kommer. 

Ingen nye immigranter i Norge

Overvåkningen av ulv i Norge og Sverige pågår nå. Foreløpige data er tilgjengelige på:

og

Det er ikke gjort registeringer av noen nye immigranter i revirmarkerende par i Norge så langt denne vinteren.  

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Advertisement -

Siste artikkler