tirsdag, juli 23, 2024

Slik gir du hunden en fin jul

Foto: Knut Gartland

Gode rutiner, riktig mat og nok hvile i familieselskapet gjør at kjæledyret får det like koselig som deg i høytiden.

Mattilsynet

I julen er det mange kjæledyr som opplever at hverdagsrutinene endrer seg. Det kan være flere folk i huset, vi drar kanskje på eller får besøk. Siden hunden er et vanedyr og liker faste rutiner, kan den fort bli litt stresset av at forholdene er annerledes enn de pleier å være. Det er viktig at du også i julehøytiden gjennomfører de vanlige turene med hunden din, og sørger for at den får de timene med hvile og søvn den trenger.

Og selv om hunder har godt av å sosialisere seg, kan det være fint for dem med en liten pause julekvelden. Kanskje den heller ikke trenger å være med på alt?

-Noen hunder synes det er vanskelig å avreagere og slappe av i en hektisk atmosfære, for eksempel i familieselskap, så sørg for å skjerme dem ved behov, sier Sigrid Engeland, seniorrådgiver i seksjon dyrevelferd i Mattilsynet. Det er viktig å la dyrene selv få muligheten til å trekke seg unna, og legge seg på et mer skjermet og rolig sted.

Kan bli syk av fet og salt mat

Klart det kan være fristende å gi hunden noe ekstra godt å spise i julen som den ikke får til vanlig, siden vi koser oss sånn, men pass på at den ikke får i seg for salt, fet eller krydret mat.

Spiser hunden rester fra julematfatet, som ribbe og pinnekjøtt, kan den nemlig få mage- og tarmproblemer som diaré, oppkast og i verste fall forgiftning. At kvelden ender hos dyrlegen, er ikke noe hyggelig for noen.

-Selv om hunden kan ha glede av litt variasjon i kosten, kan den også få fordøyelsesproblemer ved endringer. Hvis hunden er vant med én eller noen få typer mat til daglig, er det ikke lurt å plutselig fôre den på uvant mat, sier Engeland.

For det er stor forskjell på hva hunder tåler å spise av ny mat. Men små porsjoner av julemat som ikke er for salt og ikke inneholder farlige bein kan hunden godt få hvis den er vant til variert kost.

-Hold øye med hunden når den tygger på tyggebein og liknende. Det er ikke så sjelden at slike ting setter seg fast i halsen, sier Engeland.

Giftige godsaker

Noe av det beste med julen er alle søtsakene. Sju slag dandert på fat, delfiakaker og brente mandler. Ikke minst er det mye sjokolade, men dette er ikke bra for våre firbente venner.
Kakaobønnene i sjokolade inneholder nemlig varierende mengder teobromin, som kan være giftig for både hunder og katter.

Symptomer på sjokoladeforgifting kan være oppkast og diaré, men hunden kan også bli veldig tørst eller unormalt urolig.

– Det viktigste er å ikke gi hunden for mye uvanlig mat, og å holde seg til rent kjøtt eller annen mat som er beregnet for hundemager, avslutter seniorrådgiver Sigrid Engeland.

Et viktig tips for hundejula: Sjekk hvilken dyrlege som holder åpent, og hvem som har vakt i høytidsdagene.

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

- Advertisement -

Siste artikkler