onsdag, juni 12, 2024

Test – GARMIN ALPHA 50

Vi har  testet en hundepeiler fra Garmin

Vi har i dag 2 systemer med hundepeilere fra Garmin. Det er de litt forskjellige seriene Astro og Alpha. Astro er kommet i 2 versjoner på det norske markedet, modellene 220 og 320. Etter Astro 320 kom de med et helt nytt system, Alpha. Utfordringen her, var at Alpha ikke kommuniserte med Astro. 320 og Alpha 100 ble levert med samme hundeenhet(T5), men på grunn av at Astro og Alpha bruker forskjellige teknologier, kunne ikke T5 brukes slik at du kunne motta signaler begge systemene til samme tid.

Testen er utført og skrevet av Knut Gartland –Testteam.no 

Nå har Garmin på nytt kommet med en ny hundepeiler, som i Norge har fått navnet Alpha 50. For oss ser dette ut som en Astro, så den kunne like gjerne hatt navnet Astro 420. Nå ser vi at det i USA finnes en lignende enhet som har fått navnet Garmin Astro 430. Kanskje har man i Norge valgt navnet Alpha 50, for å skille disse 2 teknologiene fra hverandre. For Alpha 50 kommuniserer kun med hundeeneheter som er konfigurert opp mot Alpha 100. Det fine med dette, er at vi i fremtiden slipper å tenke på om enhetene snakker sammen.

Vi liker at de har brukt den gamle Astro som utgangpunkt, for den igjen er tuftet på 60/62/64 serien, som vi mener er noe av de beste GPS mottakerne som er produsert. Ikke noe galt å si om Alpha 100, som vi mener er et fantastisk produkt, men vi mener Astro har et bedre mottak av signaler. Vi har testes Alpha 50 opp mot 100. Vi ser helt klart at 50 har et mye mer stabilt mottak av signaler fra hundeenheten, uten at vi er i stand til å fortelle deg hvorfor. Det samme gjelder også Astro 320, den er betraktelig mer stabil i ulendt terreng en Alpha 100. Nå må det også sies at går du for den minste hundeenheten T5-mini, vil du også få redusert rekkevidden betraktelig.

Det som for mange kan være en hyggelig detalj på Alpha 50, er kommunikasjonen med andre GPS-enheter som Garmin Fenix 3 og Garmin DriveTrack 70. På Fenix 3 kan du får frem informasjon om hundens posisjon, og på DriveTrack, som er en kjøretøybasert GPS, ser du faktisk hundene på kartet i bilen. For dere som har hunder som stikker over valdgrenser og kommunegrenser, og må ut i bil for å finne hunden, er dette et kjempemessig hjelpemiddel. Når man nå har kommet med en GPS som kan dele informasjon med andre systemer fra Garmin, blir det spennende hvordan dette blir i fremtiden.

På Alpha 50 har du plass for et eksternt minnekort. Her kan du legge inn forskjellige karttyper. Hvorfor ikke utvide bruken med å legge inn både flyfoto og bykart.

Losindikator har vi etter hvert også fått på både Astro 320 og Alpha 100. Losindikatoren på Alpha, er den beste så langt. Losindikatoren på Alpha 50 og 100 benytter samme teknologi. En kombinasjon av mikrofon og vibrasjon.

Alpha 50 utnytter både GPS og GLONASS, noe som gir en raskere og sikrere oppdatering av din posisjon. Vi har til nå ikke opplevd å være uten oppdatert posisjon på våre turer, selv om skogen har vært aldri så tett.

Enheten samler det de kaller jaktinformasjonsdata. Med dette kan du analysere jaktmønstrene og adferden til hunden din, samt få informasjon om tilbakelagt distanse, tiden som har gått osv

Vil du legge inn geogjerde eller radius-alarm, får du varsel når hunden forlater området.

Med Alpha 50 kan du spore 20 forskjellige hunder, dette er en økning fra de 10 hundene du kunne spore med Astro 320. En annen forskjell er oppdateringsfrekvensen er halvert fra 5 til 2.5 sekund. Med dette får du da en mer nøyaktig sporlogg på hunden.

Vi har brukt vår Alpha på fuglejakt og på jakt med drivende hunder. Den har blitt satt opp med forskjellige kart og vi la inn en rekke hunder. Om man panorerer eller zoomer i kartet, så oppdateres bildet utrolig raskt. En annen viktig sak er at man kan velge å se kartet uten spor av hunder, dette er greit de ganger man trenger å studere kartet for bedre veivalg. Våre kart lå på en MicroSD brikke.

Alpha 50 leveres med 2 antenner. Vi har kun testet den lengste av dem. Men det kan være klokt og kun benytte den lille antennen om man har en hund som ikke stikker for langt, det er da mindre sjanse for at man blir forstyrret av andre hunder.

Det finnes en rekke mindre programmer som ligger installert i enheten, vi har valgt å ikke gjennomgå disse i denne testen.

Vi mener at Alpha 50 gir oss det vi trenger for å holde posisjonen på hunden. Den har også en rask og nøyaktig GSP/GLONASS mottaker. Vi tror det er mange som i fremtiden vil benytte kombinasjonen av Alpha 50 og annet periferiutstyr som GPS-klokke eller et kjøretøy montert GPS som DriveTrack70.

 + Pluss

*Enkel og brukervennlig meny.

*Rekkevidden.

*Innebygd minne.

– Minus

*Ikke noe nevneverdig

Testen er utført og skrevet av Knut Gartland –Testteam.no 

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

2 KOMMENTARER

 1. Du skriver at rekvidden på T5 mini er betraktelig dårligere enn T5. Har du testet dette?
  Vi har det, og fant ingen vesentlig forskjell… Begge bånd var oppdatert med nyeste software, og ble testet opp mot Alpha 50 og Astro 320.

 2. Hei,
  Den ble ikke testet opp mot T5 mini.
  Produsenten informerte om at Mini har under halve av rekkevidden til en standard T5.
  Fikk også informasjon fra andre brukere som tilsa at det var kortere rekkevidde på T5 Mini.
  Hvis den er bedre enn sitt rykte, er det vel ikke noe som er bedre enn dette.
  Dette skriver leverandør:
  Rekkevidde (avhenger av fri sikt): T 5: Opptil 14,5 km
  T 5 Mini: opptil 6,5 km

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Advertisement -

Siste artikkler