![](https://i0.wp.com/jegeravisen.no/wp-content/uploads/2024/12/siletz.jpg?resize=396%2C235&ssl=1)
Etter flere tiår med kamp for sine rettigheter, har Confederated Tribes of Siletz Indians endelig fått tilbake full adgang til tradisjonell jakt, fiske og sanking.
Siden 1977, da Siletz-stammen fikk tilbake sin føderale anerkjennelse, har de kjempet for å oppheve en rettslig avtale som i over 40 år begrenset deres rettigheter til jakt og fiske. Denne avtalen ble påtvunget som en betingelse for å gjenvinne noe av sitt opprinnelige landområde etter at stammen mistet sin anerkjennelse på 1950-tallet.
En langvarig kamp for rettferdighet
På 1950- og 60-tallet ble over 100 urfolkstammer, inkludert Siletz, fratatt sin føderale anerkjennelse gjennom en politikk kalt «terminering». Dette førte til tap av landområder og selvstyre, og mange stammer mistet tilgang til viktige ressurser og tradisjoner.
For Siletz-stammen betydde den tidligere avtalen at de måtte følge statlige regler for jakt og fiske, med strenge kvoter for blant annet laks og hjort. Dette førte til at stammen måtte kjøpe laks til seremonier og at medlemmer risikerte arrestasjon for tradisjonelle aktiviteter.
Stammeleder Delores Pigsley, som har ledet stammen i 36 år, beskrev situasjonen som urettferdig og smertefull:
– Å gi opp disse rettighetene var en forferdelig opplevelse. Det påvirket både kulturen og selvforsyningen vår, sa hun.
Retten på stammen sin side
Gjennom et samarbeid med delstaten Oregon og føderale myndigheter har stammen nå fått opphevet begrensningene. Dette skjedde etter at en føderal dommer i november fjernet restriksjonene. Samtidig har Siletz-stammen inngått en avtale med Oregon Department of Fish and Wildlife, som gir dem større selvstyre over jakt og fiske.
I en felles uttalelse fra stammen, delstaten og føderale myndigheter ble det anerkjent at tidligere avtaler var preget av fordommer mot stammens suverenitet og tradisjoner.