onsdag, juni 12, 2024

Hvordan få ut brystfilè på and!

Andejakt er en meget morro jaktform som tar relativt kort tid uten noe form for pakking i flere timer. Har du caps,  hansker, lokkefløyte, ammo, våpen og sitteunderlag kommer du langt. En time eller to før det blir mørkt så er du ferdig med forhåpentligvis noe og henge i garasjen til modning. Anda kommer som regel rett før det mørkner, så her er det bare og følge med for de kommer som missiler!

Etter at anda har hengt noen dager tar du den ned for enten ribbing eller utskjæring av brystfile. I denne videoen som ligger under her, så viser vi hvordan du skjærer ut bryst fra Krikkand som er Norges minste gressand. Det er en veldig enkel metode og de som har gjort dette 1000 ganger bruker som oftes kun fingrene uten kniv, øvelse gjør mester.

Du legger anda på rygg for å kle av drakten. Du tar selfølgelig på hansker først og har du mange å gjøre opp så ta gjerne på to lag engangs-hansker slik at du kan ta av et lag om det blir veldig grisete etterhvert. Hygiene er gull. Deretter river du litt i skinnet/fjæra for å åpne opp slik at brystene kommer frem. Noen tar også å klipper av vingene slik at man kan vrenge hele skinnet av. Så er det bare og følge brystbenet på vær sin side og skjær langs ribbeina til du har løstnet brystet, gjenta på motsatt side! Hold hele tiden i brystet vent utover for å lettere se hvor du skal føre kniven.

Ribbing gjøres oftes på de større endene som Stokkand. Etter modning er det ganske lett og rive av dun og fjær. Napp lett av for å ikke skade skinnet som man gjerne ønsker og beholde ved helstekt and. Her også klippes vingene av ved knekken mot kroppen. Noen brenner av rester av fjær som stikker ut etter ribbing eller du kan bruke pinsett. Du finner din metode etter noen forsøk.

Et godt tips; Helstekt and høster du sendt mot jul, da har den masse godt fett på kroppen.

Linda Jøssund

 

 

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Advertisement -

Siste artikkler