mandag, september 9, 2024

Jegerne kommer med sine beste tips til bukkejakta

Nå er det rett før bukkejakta starter, så derfor bestemte vi oss for å ta kontakt med noen som har gode erfaring innenfor feltet å høre hva slags tips dem har til de som skal ut på bukkejakt fremover.

Christoffer Baraas sitt beste tips:
– Lær deg å bruke lokkefløyte, viktig å bruke den riktig første 2 ukene av jakten. For mye bruk og feil bruk kan gjøre at bukken merker at noe er feil. Opp tidlig om morgenen eller ut seint på kvelden. Smyg deg ut på jakt og vær veldig stille, rådyrbukken er veldig oppmerksom på bevegelser.

Marius Torjusen – Bukkefall.no:
– Du har bedre tid enn du tror – beveg deg stille og i lydløse klær Jeg har fått flere bukk på smygjakt enn jeg har på lokken. Dette skyldes at jeg faktisk ofte har skutt bukk på vei til post. Ta på deg lydløse klær, ett par myke sko og bruk håndkikkerten flittig. Jeg går noen meter – bruker kikkerten – venter litt og gjentar dette til jeg er der i reviret jeg har bestemt meg for å lokke fra. Men som sagt; ofte så oppdager jeg bukken lenge før jeg kommer frem til «godposten» og da må planene tilpasses.

– Tenk alltid på vinden – legg planer for forskjellig vindretning på forhånd Bruk vinden til din fordel og planlegg for alternative ruter inn til posten eller forskjellige ruter for smygjakt, avhengig av hvor vinden kommer fra. På revejakt vil vi ha vinden i ryggen – men når vi jakter bukk, så vil vi absolutt ikke ha vitring mot området hvor vi tror bukken vil komme fra.

– Jakta starter når du plasserer bilen Som nevnt hører viltet godt og bukken kan like gjerne stå helt i nærheten av der du parkerte bilen. På bukkejakta så lader jeg våpenet ved bilen, men spenner det ikke opp. Sauer 404 kommer jo med oppspenner, så selv om jeg har skudd i kammeret, så er sikkerheten ivaretatt. Gjør deg også ferdig med myggspray, påkledning, finn frem kikkert, lokk osv ved bilen og la alt som ikke er absolutt nødvendig bli igjen i bilen. Før du starter å gå – så bruker du håndkikkerten godt over det området du har oversikt over. Kanskje står bukken et helt annet sted enn du har planlagt og da må du kunne improvisere. Nå er også tidspunktet for å skru mobilen på lydløs og skru av vibrering. Putt den i lomma og la den ligge der til du skal ta noen bilder etterpå.

Foto: Marius Torjusen – Bukkefall

– Ha litt is i magen Ofte kommer det geiter og mindre bukker tidligere frem en sjefen sjøl, men du kan være ganske sikker på at det ikke er noen spissbukk som får gå alene med en geit i brunsten. Er det geit og spissbukk der, så er ikke sjefen så veldig langt unna. La minstemann få ett par år til på baken og ha litt tålmodighet. Gamlefar har en tendens til å følge med fra skyggene og dukker ofte opp i løpet av den neste halvtimen eller så.

– Om lokken ikke virker – ta deg en runde på smygjakt isteden Har du prøvd å lokke litt, gjerne med forskjellige fløyter (jeg bruker helst Demmel fløyta og får jeg ikke resultater på den, så har jeg flere ganger opplevd at bukken kommer brusende på første strofe med Nordic Roe). Men om ingenting virker og du sitter og kjeder deg litt; finn på noe annet. Har du mistet trua på posten? Finn på noe annet. Jakt skal være gøy og å vente i hjel et hvilket som helst vilt er dørgende kjedelig. Siden du har fulgt rådet mitt i punkt 1 om å bevege deg lydløst – og tenkt på vinden i punkt 2, så er det egentlig bare å ta seg en spasertur. Bukken er der – du må bare finne ham. Jeg oppdaget forresten en grei seks takker jeg ikke hadde på kamera da jeg gikk en rolig tur i terrenget mitt på søndag. Han var tydelig sliten etter brunsten og hvilte seg i et sprøytespor. Ville den respondert på lokk? Vet ikke – men den hadde garantert tapt mot en godt planlagt pyrsch jakt. Til slutt; har du ikke allerede kontroll på antall bukker i terrenget, deres revir, trekkruter osv, så er ikke tidspunktet for å sjekke dette nå. I dagene før bukkejakta starter, så er min erfaring at det er smart å holde seg vekk. Selv gjorde jeg en siste runde i terrenget på søndag og basert på hva slags vind og værforhold vi får når jakta starter, så velger jeg en bukk jeg primært går etter. Lykke til og skitt jakt.

Mats Thorsvik:
– Mitt beste tips til bukkejakta er å ha litt is i magen. Jeg har selv opplevd så mange ganger at bukken kommer springende i det jeg går fra post. Første bukken jeg skøyt, var en pitteliten spissbukk, skutt fordi den var den første og «beste». Når jeg vomma ut den så kom selvfølgelig sjefen i området(stor å grop 6tagget jeg har sett hvert år siden på viltkameraet) bjeffende i full fart mot meg. Så derfor, ha is i magen, og sitt gjerne det timinuttet ekstra før du går fra posten. Lykke til!

Siv Karin Ravndal – Villmarkssiv.no:
– Mitt tips er tolmodighet, og ikke bli skuffet om bukken ikke kommer første gang-eller lurer deg. Den kan fort komme fra en vinkel du kansje ikke hadde sett for deg til og begynne med. Øv gjerne litt med fløyta FØR du sette deg ut. Ikke stress om du føler alle andre legger ut bilder av nyskutt bukk, jakt kommer ikke med garanti! Det kommer alltid en ny sjangse. Personlig liker jeg god kamuflasje og en bra fløyte som du har lært deg å kjenne, da er du langt på vei! Viktigste er å ha godt humør! Kos deg uansett utfall. Skitt jakt til alle! Nå er vi endeligt på vei inn i den beste årstida!

Maja Kristin Odden:
– Jeg har aldri jaktet i bukkejakta da vi sparer bukkene til rådyrjakta nede på vår øy. Men lokke derimot, har jeg gjort rimelig mye de siste fire årene. Selvlært som jeg er, har jeg fått dreisen på å lokke inn rådyr med å plystre. Å lokke på bukken kan være veldig effektivt de første ukene, men etterhvert vil dyrene kjenne igjen lyden. Min metode har vært å bytte på både butolo og plystring. Jeg har erfart at plystringen gir best utfall. Noe jeg tror har med at man ofte kan få en falsk plastikk lyd i butoloen. Med dette har jeg nesten fått 100% utfall når jeg har vært ute å lokket i 3-4 uker (merk at dette også er før bukkejakta). Hvis man ikke kan denne såkalte plystre teknikken, så kan det være et alternativ å bytte på to- tre forskjellige type lokker.

Nina Otterbekk:
– Vær stille og tålmodig, bruk lydløse klær. Bedøm avstand før du skyter, da dyret er lite og har relativt lite treffpunkt for vitale organer. Det er bedre å ikke skyte om du er usikker. Husk at en liten bevegelse på 100-200m kan utgjøre stor forskjell for treffpunktet.

Skitt bukkejakt hilsen oss i Jegeravisen.
Så må vi også si en stor takk til jegerene og jegerinnene som kom med sine tips.

ANBEFALT FOR DEG

Daniel Tilrem
Daniel Tilremhttp://www.jegeravisen.no
Født tidlig på 90 tallet nærmere 91. Begynte å fiske alt når jeg var noen mnd gammel. Da hang jeg på ryggen til far i en bæremeis. Som årene gikk, så ble det bare mer og mer fiske. Når jeg ble eldre ble jeg også introdusert for jakt. Med en ivrig familie har man lite valg. Var vel 3 år gammel da jeg fikk min første blå lekehagle som jeg brukte på andejakt med pappa.

Relevant

Legg inn en kommentar

- Advertisement -

Siste artikkler