søndag, juli 14, 2024

Kay-Robin ble endelig reinsjeger

Kay-Robin Knudsen har vært på sin første reinsdyrjakt noen gang, og det med full klaff og mye adrenalin. Adrenalin i form av flere moskuser på nært hold, samt mye reinsdyr å se. Kay-Robin forteller hvordan han endelig ble reinjeger.

«Plutselig sto jeg face to face med en olm moskus ku 70 meter unna meg..»

Jammen ta ble det ikke reinsjeger av meg også. Søkte på kort for første gang og fikk meg kalv på Snøhetta/Dalsida øst.
Var oppe i Skamsdalen en snartur for å sondere terrenget i sommer. Ble ikke mye klokere på hvor jeg skulle ta turen til høsten men en flott tur var det uansett. Etter mye om og men valgte jeg å kjøre opp Svartdalsveien og gå opp mot Storsmørbollen/Strålsjøen.

Tok meg fri fra arbeid på fredag så kjørte oppover torsdag etter arbeid. Gikk nesten opp til Veslstrålsjøen og satte opp telt.
Opp kl.5 og gikk fra teltet rundt kl.6-7 i retning Strålsjøhøi og rundt mot Grøndalen og her ifra var det bare å begynne å telle moskus og gå i sikksakk mellom disse uten å gå for nærme. Så 17stk til sammen og nærmest kom jeg på ku og kalv da jeg kom over en liten haug. Jeg hadde sett dagens første reinflokk (rundt 70 dyr) og var nokså fokusert på den så skvatt litt når jeg plutselig sto 70 meter face to face fra en olm moskus ku. Måtte endre på fremryknings planen min, gå tilbake og runde rundt en ny haug.

På vei ned mot flokken så jeg en annen jeger som var ute etter samme flokk. Jeg bestemte meg da for å følge med på avstand å bare se og observere hva som skjedde. Flokken trakk unna jegeren først, men det var helt til en diger moskusokse kom og jaget reinen tilbake og rett i fanget på jegeren. 2 skudd og 2 rein måtte bøte med livet nede på myren. Helt tydelig å se at reinsdyrene ikke likte moskusen. Nok om det, flokken stakk nedover Grøndalen i retning Tungmyrin og ble borte. Men jeg hadde da observert 3 nye flokker i området rundt Kjelsungbekken. Den ene på rundt 50 dyr trakk kjapt forbi Kjelsungbekken langs Grøna i retning Snøhetta og borte var den også. De 2 andre flokkene en på 50-60 dyr og en på rundt 20 gikk i ring nede på myrområdet der Kjelsungbekken renner ned i Grøna så her var det bare å prøve å finne ut hvor de evt. ville trekke.

Bestemte meg for å prøve meg på litt snikjakt på den minste flokken da den forholdt seg forholdsvis rolig. Var litt skeptisk da vinden sto fra meg mot dyrene og 2 av dyrene kikket på meg. Da lå jeg vel 230-40 meter unna. Men de bestemte seg plutselig for å komme mot meg og mot vinden som de normalt sett gjør (har jeg fått fortalt).
Kom helt inn på 70-80 meter men jeg med høy puls og ”bukkesjelven” lot de passere. Hadde et 2 sekunds vindu på en kalv men den flyttet seg like fort som jeg tenkte på å trekke av så borte ble den flokken også. De trekte opp mot Kjelsungdalen.
Klokken hadde blitt 4 og jeg var sliten og veldig nær med å gi meg for å gå tilbake i retning teltet men kunne jo ikke det når det tross alt var en flokk til i nærheten.

Flokken på rundt 60 dyr hadde passert Kjelsungbekken og gikk/løp frem og tilbake i retning Skredadalen. Kom inn på 230 meter og da forsvant de bak et søkk i terrenget og da tenkte jeg at dette måtte være min store mulighet. Om ikke jeg ser dyrene så ser ikke de meg heller. Jeg kom meg kjapt 140 meter nærmere og akkurat i det jeg skulle gjemme meg bak en stor stein kom de opp foran meg på rundt 70 meter og jeg hadde blitt oppdaget. I hvert fall så det litt sånn ut for dyrene skiftet kjapt retning men kom seg ikke lengre enn 40-50 meter før de begynte å gå i ring igjen. Nå var det bare å få opp børsa, av med sikringen og gjøre seg klar til noe jeg aldri har vært klar for før. Dette er ikke hjortejakt i de bratte Vestlands lier noe jeg har drevet med i 20 år som selvstendig jeger. Det å plukke ut en kalv i en såpass stor flokk som stadig er i bevegelse kom jo til å bli umulig. Så 2-3 kalver midt i flokken som fra å gå i ring plutselig satte kursen på skrå ned mot Grøntjønne. Flokken strekte seg ut og bakers sto det jaggu igjen en kalv. Skuddet gikk kjapt og kalven ble ikke eldre. Flokken løp først sørover et stykke før den snudde og forsvant inn dalen mot nord. Jaggu hadde jeg ikke blitt reinjeger selv.

Har vært med flere ganger men aldri søkt og hatt kort selv. Første gang på reinsjakt med eget kort og på min første jaktdag. Greit å ha en smule flaks av og til.
1,2 mil å gå til bilen i 5 grader og pissregn gjorde gleden med jakten noe redusert, men gleden etter å ha kommet ned igjen til bilen blir jo da større enn noen gang. Sov i bilen og gikk opp igjen og hentet teltet i dag. Sto 3 moskuser og passet teltet så det sto like fint.  Erfaringer jeg har gjort meg er at det hadde vært greit med bærehjelp, men alt går. Glad for at det kun var en liten kalv på 13kg ferdig slaktet.

Tusen takk Norge for en nydelig natur med så mye villdyr.

Obs obs: Til andre jegere i området vil jeg si at dere må være obs og passe dere for moskusen. Kommer man for nærme kan den jo tross alt gå til angrep for den frykter ingen og siden det er så mye dyr i terrenget kan det være greit å være litt ekstra på vakt. Tar man seg en ”powernap” kan moskusen plutselig stå veldig nærme når man våkner. De beveger seg overraskende fort.

Og SKITT JAKT til alle sammen.

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

Legg inn en kommentar

- Advertisement -

Siste artikkler