mandag, april 21, 2025

Oljeutslippet fra Njord-plattformen: En trussel mot sårbar kystnatur

Nyttårsaften var det et akutt utslipp av olje fra Njord A-plattformen i Norskehavet. Det er i februar funnet olje, i form av klumper av varierende størrelse, langs trøndelagskysten. Bildet er fra Humlingsværet, nord på Frøya. Nært inntil Vassholmen naturreservat hvor den største kolonien med storskarv i Trøndelag hekker. Foto: Olav Inge Edvardsen, Miljødirektoratet.

Norge har for første gang opplevd at råolje fra petroleumsvirksomhet til havs har nådd strender i så stort omfang.

Oljeklumper fra Njord A-plattformen har drevet inn langs Trøndelagskysten, og situasjonen bekymrer miljømyndighetene. Nå jobbes det på spreng for å begrense skadene i noen av landets mest sårbare naturområder.


En alvorlig miljøtrussel

Oljeforurensningen, som nå har nådd viktige kystområder i Trøndelag, truer et rikt dyreliv. Avdelingsdirektør Ivar Myklebust i Miljødirektoratet slår fast at situasjonen er alvorlig:

– Vi er bekymret for oljeforurensningen som har nådd viktige og sårbare områder langs kysten av Trøndelag, og for videre spredning nordover mot Helgeland. Vi er særlig bekymret for at sjøfugl og oter kan bli skadet av oljen, sier han.

Utslippet stammer fra en hendelse på Njord A-plattformen i Norskehavet på nyttårsaften 2024, der rundt 150 kubikkmeter olje og vann lekket ut. Oljen er av typen Fenja/Pil, som er svært voksholdig og stivner i kaldt vann. Dette kan gjøre opprydningsarbeidet ekstra krevende.


Sjøfuglene i fare

Oljeforurensningen kommer på et særdeles dårlig tidspunkt. Hekkesesongen for sjøfugl er like rundt hjørnet, og store mengder fugl overvintrer i området. Mange av sjøfuglbestandene i Norge har vært i tilbakegang i flere tiår, og enkelte arter står på rødlisten over truede arter.

– Forurensningen fra Njord-plattformen gir betydelig fare for at sjøfugl som kommer til områder langs Trøndelagskysten for å hekke, kan bli skadet av oljen. Når temperaturen øker, forventes det at oljeklumpene blir mer klebrige, noe som kan gjøre dem vanskeligere å fjerne. Dette øker faren for at sjøfugl, vilt og natur blir tilgriset, forklarer Myklebust.

Sjøfugl som får olje på fjærene mister isolasjonsevnen og kan fryse i hjel. De kan også forgifte seg selv ved å forsøke å rengjøre fjærdrakten.


Sårbare naturområder i faresonen

Kysten av Trøndelag og Helgeland huser noen av Norges viktigste naturområder. Flere av dem er internasjonalt anerkjente verneområder, opprettet for å bevare det unike biologiske mangfoldet.

Blant de mest utsatte områdene er:
🔹 Froan, Vest-Vikna, Horta og Horsvær: Viktige hekkeområder for sjøfugl med Ramsar-status.
🔹 Vegaøyan verdensarvområde: På Unescos verdensarvliste, kjent for ærfugltradisjonen.
🔹 Tareskoger, strandområder og korallrev: Essensielle marine økosystemer.

Disse områdene er hjem for arter som allerede sliter med bestandsnedgang, og et oljeutslipp kan få langvarige konsekvenser.


Opprydningsarbeidet pågår

Equinor, som ansvarlig forurenser, leder aksjonen for å finne og fjerne oljen som har drevet inn langs kysten. Kystverket har bekreftet at oljen som er funnet på strendene stammer fra Njord A-plattformen, og fører tilsyn med opprydningsarbeidet. Samtidig kartlegger Statens naturoppsyn (SNO) situasjonen i verneområdene.

Vindretningen de neste dagene kan føre til at oljen sprer seg enda lenger nord, og det haster med å få fjernet den før skadene blir irreversible.

– Dette er en alvorlig hendelse. Konsekvensene for miljøet kan bli omfattende dersom oljen ikke fjernes raskt, advarer Myklebust.


Hva skjer videre?

Miljødirektoratet gir miljøfaglige råd til Kystverket om hvordan opprydningen bør håndteres, med særlig fokus på prioriteringer, miljøovervåking og avfallshåndtering. Statsforvalterne i Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland bidrar med kunnskap og bistand.

For de som ferdes langs kysten i disse områdene, er det viktig å melde fra om oljefunn til myndighetene, slik at opprydningen kan skje raskest mulig.

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

- Advertisement -

Siste artikkler