
Länsstyrelsen i Kalmar har besluttet at det skal gjennomføres skadefelling av inntil 6400 storskarver årlig i perioden 2025 til 2027. Länsstyrelsen skriver i en pressemelding, at målet er å redusere fuglens innvirkning på fiskebestandene i området.
Tiltak for å beskytte fiskebestandene
Bestandene av abbor og gjedde har vært i negativ utvikling i Kalmar län og langs store deler av østkysten. Ifølge Länsstyrelsen er storskarven en av flere faktorer som påvirker dette. Skadefellingen skal bidra til å beskytte fisken i viktige gyteområder og redusere predasjon fra skarv.
– Skarven er en av flere faktorer som påvirker fiskebestandene negativt. Skadefellingen er et verktøy for å sikre fiskens reproduksjonsområder, uttaler enhetsleder Fredrik Ustrup i en pressemelding.
Sveriges største skarvbestand
En kartlegging viser at bestanden av storskarv i Kalmar län har vokst kraftig siden 2012. Ved den siste tellingen i 2023 ble det registrert 37 skarvkolonier med totalt 14 000 hekkende par. Dette tilsvarer rundt 70 000 skarver i høstbestanden. Området har dermed Sveriges største skarvbestand, med om lag 20 prosent av den totale svenske populasjonen. De fleste hekkende parene er konsentrert i Kalmarsund.
Lang historie med skadefelling
Länsstyrelsen i Kalmar har gjennomført skadefelling av skarv siden 1994, og tidligere avgjørelser har blitt prøvd rettslig og opprettholdt av domstolene. Den nasjonale forvaltningsplanen for skarv fra 2023 understreker at slike tiltak er nødvendige for å beskytte fiskebestandene.
Skadefelling for å redusere skadevirkningene
Jakten vil bli gjennomført både i kyst- og ferskvannsområder, spesielt ved faste og mobile fiskeredskaper, dette for å skape en skremmeeffekt på skarven. I tillegg vil det jaktes i fredningsområder knyttet til elvemunninger og gyteområder for abbor og gjedde langs kysten.
Skarven har en betydelig påvirkning på fiskebestandene i området. Forskning viser at skarven i dette området daglig kan konsumere opptil 35 tonn fisk, noe som påvirker både yrkesfiske og fritidsfiske.
Studier peker på at særlig rovfisk som gjedde og abbor blir hardt rammet, noe som forstyrrer økosystemets balanse og kan føre til overvekst av alger.
For å vurdere effekten av tiltaket krever Länsstyrelsen at jegere rapporterer sine fangstresultater umiddelbart etter felling. Disse rapportene vil bidra til å evaluere jaktens effekt på fiskebestandene og fuglepopulasjonen.