torsdag, september 21, 2023

Sverige: Bjørnejaktens første dager preges av nye bjørneangrep

Bjørn
Bjørn Foto:Pixabay

Det meldes om nye bjørneangrep under de første dagene av den svenske bjørnejakten.

Det er Länsstyrelsen i Jämtland som rapporterer dette fredag ettermiddag.

Magasinet Jakt og jegere forteller om Ingvar Holmgren, en 82 år gammel erfaren bjørnejeger som ble bitt av bjørn torsdag morgen.

– Det var vel ikke så bemerkelsesverdig? sier den erfarne bjørnejegeren og jaktprøvedommeren Ingvar Holmgren om dramatikken under torsdagsmorgens jakttur, da han ble bitt i armen og skulderen av en påskutt bjørnehunn.

– Jeg sto på post langs en skogsbilvei og hørte at bjørnen var på vei. Hundene hadde forfulgt den i cirka 1,5 km. Så kom bjørnen ut på veien, 70–80 meter foran meg, med hundene ti meter bak seg. Jeg skjøt ett skudd. Bjørnen brølte, tok seg ti meter inn i den tette ungskogen, falt sammen og snurret rundt, rundt, forteller Ingvar til jakt og Jegere.

Hundene løp etter bjørnen, som kom på bena og begynte å jage dem. De sprang på veien rett mot Ingvar.

– Bjørnen kom i fullt fart mot meg , men jeg kunne jo ikke skyte på grunn av hundene. Først da de var 3–4 meter fra meg, spredte de seg og jeg løsnet et skudd, men bommet.

Instinktivt beskyttet Ingvar ansiktet med venstre arm. Bjørnen tok tak like over håndleddet og ristet. Da slo Ingvar bjørnen med høyre neve.

– Jeg sikter mot øyet, forteller 82-åringen.

Slaget gjorde at bjørnen slapp armen men bet Ingvar i skulderen. Han falt bakover og krøp sammen nede i grøften.

Hundefører kom etter hvert på plassen og fikk avlivet bjørnen.

– Jeg var helt rød av blod, beskriver Ingvar.

– Jeg har ingen skjelettskader, og alle fingrene fungerer. Men i dag er hånden helt blå og hoven.

Også hundene, en plott og en spisshundblanding, ble skadet av bjørnen. Den ene ble revet fra haken ned mot brystkassen, og den andre ble bitt i nakken.

– De har vært hos veterinæren, som konstaterte at det ikke var alvorlige skader, sier Ingvar.

Vi har også en hendelse i Hammarstrand-området der en jeger også ble bitt av en bjørn, men også der vet vi ikke mer om skadeomfanget, sier Olov Hallquist, viltansvarlig ved länsstyrelsen i Jämtland, til Östersunds-Posten.

Det er uvanlig med slike hendelser, men det er også noe som kan skje i forbindelse med jakt på rovdyr, spesielt bjørn, som er et potensielt veldig farlig dyr. Så det vi vil oppfordre til, er at jegerne skal prioritere sikkerheten først, sier han.

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

- Advertisement -

Siste artikkler