tirsdag, oktober 8, 2024

Tips til trening av jakthund

Jegeravisen, har utfordret Espen Ferbu fra podkasten Fuglehundfolk til å gi oss noen gode råd for hvordan vi best skal kunne trene våre hunder opp mot jakta. Vi har også lagt med en episode fra podcasten, der de tar for seg trening av hund. I denne episoden har de en prat med Lena Boysen, mangeårig verdensmester og europamester i hundekjøring.

Jakta nærmer seg med stormskritt, og det er kanskje flere enn artikkelforfatteren som har litt dårlig samvittighet for både egen form, og formen til hundene. Er du en av de som ikke har dårlig samvittighet, kan du kanskje likevel få noen tips eller ideer til kondisjonstrening av hund. Er du som meg, litt bakpå med treningen?

Fuglehundfolk – Tekst: Espen Ferbu


Vi burde nok sikkert allerede ha startet oppkjøringen, men dørstokkmila har vært litt i drøyeste laget siden båndtvangen startet, og det har vært i overkant hektisk på jobb. Noen som kjenner seg igjen i den beskrivelsen? Jeg tror ikke du er alene…

Men det er ikke for sent å starte.

Hundene våre trenger mye mosjon og fysisk aktivitet for å være rustet til lange arbeidsdager i fjellet. Et godt treningsgrunnlag, gjør at hundene er mye bedre rustet for arbeidsoppgavene som møter de i fjellet. En hund som har en solid grunnform, er også bedre rustet mot slitasjeskader og andre belastningsskader som kan oppstå under vedvarende aktivitet over tid. Skal du bare ta med deg hunden ut en dag eller to i rypefjellet, er det kanskje ikke nødvendig å ha en løpsmaskin av første klasse, men et godt grunnlag er sunt for både hund og eier.


Løps intensitet, valg av tempo.


Vi vet at hunder løper primært i to løpsformer; trav og galopp. For å bygge utholdenhet, trener vi hunden vår i trav. Trav er måten ulv og villhund forflytter seg på over store avstander. Vi har sakte og rask trav, som er fine og variere mellom. Vi kan også legge inn korte intervaller med galopp, men la ikke galopp være den primære farten vi trener i.


For høyt tempo (galopp) over tid, kan etter hvert påvirke balansen i hundens stresshormonproduksjon. Galopp er løpsformen hunden primært bruker for å fange et bytte, fight, eller for å flykte fra noe farlig, flight. Stresshormonet kortison aktiviseres også når hunden forflytter seg i galopp. Stresshormoner produseres i binyrebarken. Denne kan måles forstørret hos dyr som fyrer stresshormoner i for store mengder.


De fleste jakthunder søker i løpsformen trav. Galoppen oppstår først i siste delen av jakta, med høyt tempo og avliving som del av jaktprogrammet. Fuglehunder derimot søker ofte i galopp. Dette gjelder særlig hunder som er trent for jaktprøvesporten. Dette kan de gjøre i korte intervaller, gjerne på søk inntil 30 minutter, før hundene byttes eller pauses. Fuglehunder som benyttes til heldagsjakt, ser en legge om til trav rimelig fort, for å kunne ha utholdenhet.


Trening av hund i båndtvangtiden


Båndtvangstiden legger naturligvis noen begrensinger på jaktrelevant trening for oss med fuglehund. Det finnes likevel mange alternativer. Det første som vi pleier å starte med i båndtvangperioden, er apporttrening. Apporttreningen er en øvelse som krever godt samarbeid, høy konsentrasjon hos både hund og fører, og er en trening som du også får mye igjen for under jakta.

Kondisjonstrening


I båndtvangperioden kan det også vær ganske varmt i været, og det legger noen naturlige begrensinger på aktivitetsnivået. Høy lufttemperatur, og ikke minst sterk sol, gjør at vi må være ekstra forsiktige under kondisjonstrening av hund. Vi anbefaler at du bruker de litt kjøligere morgenene, eller svale sommerkvelder til kondisjonstrening.

Kondisjonstrening med hund (og eier) kan gjøres gjennom løping, sykling eller vår favoritt Kick-bike. Ved bruk av sykkel må du være forsiktig med hastigheten, du vil ikke fremprovosere galopp over for lange perioder. Jeg synes det er lettere å kontrollere hastigheten på Kick-bike, samtidig som jeg blir mer sliten av Kick-bike enn vanlig sykkel. Husk at varm asfalt kan «brenne» potene til hunden, så vær forsiktig med løping/sykling på varm asfalt. Har du tilgang til grusveier eller sykkelstier i skogen er dette å anbefale. Følg nøye med på potene under disse øktene og bruk tilpasset trekksele og potesokker.

Svømming


Svømming er en fantastisk sommeraktivitet for både hund og eier. Det er få aktiviteter som trener like mange muskelgrupper som svømming, som samtidig er aerob trening. Aerob trening er enhver form for aktivitet som du kan opprettholde over tid, samtidig som hjertet, lungene og musklene dine jobber hardt. Hvis du er glad i f.eks SUP-brett eller kajakk, er dette en fin trening å ta med hundene på. Husk at hunden må bruke svømmevest, og at hunden er trygg på svømmevesten. Det vil si at hunden stoler på flyteegenskapene i vesten, og at hunden kan flyte i vesten når den trenger å hvile litt. Bruk litt tid på tilvenning og start med korte turer.

Treningsterreng


Det finnes flere såkalte treningsterreng rundt omkring i landet. Dette er avgrensede områder, i noen tilfeller også inngjerdede områder, hvor det er mulig å slippe hundene også innenfor båndtvangperioden. Ta kontakt med din lokale fuglehundklubb, lokallag, eller NJFF for informasjon om ditt nærmeste treningsområde.

Styrketrening


Dette er kanskje ikke den vanligste formen for trening av fuglehunder, men det finnes noen enkle øvelser som ikke krever alt for mye utstyr. Har du en kløv, er det en fin måte å gjøre hver eneste luftetur til en treningsøkt. En utvokst og godt trent hund kan bære opp mot 30% av sin egen vekt. Begynn med mindre vekt, og prøv deg frem. Kløving og tyngre styrketreningsøvelser bør du ikke gjøre med en hund som ikke er ferdig utvokst.

Trekking eller WP (Weight Pull), er også en fin styrke- og mestringsøvelse for hunden. Her går/løper du en tur, samtidig som hunden trekker en vekt etter seg. Det kan være f.eks kjetting eller et gammelt bildekk. Vi anbefaler at du bruker en såkalt WP-sele/pinnesele under en slik treningsøkt for å sikre riktig belastning. En godt trent hund kan i denne øvelsen starte med å trekke ca 10% av sin egen vekt

Vanning


Begrepet høres kanskje litt rart ut, men det handler selvfølgelig om å sørge for at hunden er hydrert (tilstrekkelig) under aktivitet. Det kan også være lurt å lære hunden å (f.eks) drikke vann fra flaske. At hunden er vant til å drikke fra flaske vil gjøre det enklere å sørge for tilstrekkelig hydrering på jakt. I situasjoner hvor det ikke er lett tilgang til drikkevann, eller f.eks etter at snøen/isen har lagt seg, vil det være en stor fordel at hunden «kan» drikke fra flaske. Noen bruker også tilsetninger (elektrolytter) i vannet for å sørge for at elektrolyttbalansen opprettholdes.

Til slutt..

Begynt alltid med korte turer og med mindre intensitet, så kan du heller øke gradvis etter hver som hunden (og du) blir i bedre form. Både du og hunden skal avslutte treningsøkten med mestringsfølelse.

Husk at hundene også trenger restitusjon etter krevende fysisk aktivitet. Sørg alltid for at hunden får nok vann, følg med på poter (det kan være lurt å smøre potene med potesalve både før og etter). Ta gjerne litt på hunden og masser såre muskler etter endt økt.

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

- Advertisement -

Siste artikkler