onsdag, juni 12, 2024

VI MINNER OM AT DET ER BÅNDTVANG

Nyfødt rådyrkje. Foto: Knut Gartland

De første rådyrkalvene er allerede født, og rådyra er sikkert ikke alene om å ha fått nye avkom. Alle dyr er sårbare i tiden som nå kommer, unødvendige forstyrrelser burde de slippe.

Loven er klokkeklar, hunder må gå i bånd fra og med 1. april til og med 20. august.

Hundeloven § 6. Sikring av hund ved båndtvang m.m.

I tiden fra og med 1. april til og med 20. august skal en hund bli holdt i bånd eller forsvarlig inngjerdet eller innestengt, slik at ikke den kan jage eller skade storfe, sau, geit, fjærfe, rein, hest eller vilt, herunder viltets egg, reir og bo.

Båndtvang gjelder i hele landet, men i enkelte kommuner kan det være innført utvidet båndtvang i begrensede tidsrom og begrensede områder ved ekstraordinære behov. 

Mange sitter med den oppfatningen om at båndtvang skal beskytte folk som er redd løse hunder. Båndtvang er et verktøy for å beskytte andre dyrearter, ikke folk.

Hundelovens paragraf 3 sier følgende: En hundeholder skal vise aktsomhet for å unngå at hunden volder skade på folk, dyr, eiendom eller ting. Hundeholderen skal sørge for at hunden eller hundeholdet ikke er til urimelig ulempe for folk, miljø eller andre interesser. Blant annet skal hundeholderen søke å avverge at hunden eller hundeholdet skaper utrygghet for andre.

NEI det er ikke greit du går med din hund løs i denne tiden. Selv om det ikke er en jakthund, kan akkurat din lille ufarlige kosehund, faktisk forstyrre noe nyfødt på en slik måte at det mister livet.

Hundeeiere som overtreder båndtvangbestemmelsene kan straffes med bøter og inntil 1 måneds fengsel, jfr. hundeloven §28. Offentlig påtale skjer bare når allmenne hensyn krever det. 

Vi i jegeravisen oppfordrer på nytt alle våre lesere til å holde sine hunder i bånd i de neste månedene.

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Advertisement -

Siste artikkler