onsdag, juni 12, 2024

Rådyrbukken – Hva gjør man med trofeet?

Selv om de fleste jegere i all hovedsak jakter rådyrbukk for spenningen og kjøttets skyld. Så er det mange som setter stor pris på ett rådyrtrofe på veggen, som ett minne om en spennende jakt.

Jaktsesongen 2019 ble det skutt litt over 14000 voksne rådyrbukker i Norge (tall fra SSB). Av disse er det stor overvekt av bukker som blir skutt tidlig i sesongen, mens de fortsatt bærer gevir. Noe som igjen betyr at det er svært mange jegere som har muligheten til å få seg et flott trofé på veggen. Ikke alle ser råd for å gjøre denne jobben selv. Jegeravisen har tatt en prat med to som tilbyr tjenester med å forevige minnene fra bukkejakta.

Robert Aakvik driver enkeltmannsforetaket Aakvik jakt, ettersøk og trofebehandling. I kjelleren på Kolvereid, lengst nord i Trøndelag, tar seg av mange rådyrtrofe i løpet av en sesong.

-Rådyrgevir er de trofeene som jeg monterer flest av. Flere og flere bukkejegere kommer innom med nyskutt rådyrbukk, og ønsker å få geviret montert på plate, forteller Aakvik.

Aakvik koker, rengjør og bleker skallene, før de monteres på egenproduserte plater.

-De fleste ønsker skallen kuttet, men flere jegere vil nå ha hel skalle på sine rådyrbukker.

-Har man skutt en bukk som kan stå til medalje, lønner det seg som regel å beholde hele skallen, da vekta betyr mye på rådyrtrofeet, forteller Aakvik.

Men det er ikke bare storbukker som jegerne ønsker å få montert. Det unike med rådyret, er at geviret kommer i alle tenkelige størrelser og fasonger. En liten spissbukk med 5 cm lange tapper har også en historie, på lik linje med den store 6-taggeren som holder gullmedalje.

-Jeg har valgt å legge prisen forholdsvis lavt for å montere ett rådyrgevir, dermed velger flere å få montert også de mindre bukkene sine» sier Aakvik.

For 600 kroner, kan man avlevere hele hodet med hud og hår, og får tilbake ett trofé klart for veggen. Har man spesielle ønsker så er det bare å si ifra.

-Det viktigste er at kunden blir fornøyd», sier Aakvik, og legger til at om man ønsker andre typer montasjer med flere gevir på samme plate, pidestallmontasjer osv. ordnes dette om kunden ønsker det.

Ved spørsmål om utstopping, kaster han inn håndkleet, og overlater jobben til noen som har bakgrunn fra taksidermifaget.

Taksidermist Vidar Aa Djupvik, er innehaver av Vestnorsk Trofé-Montasje. Han er en av de som gir råbukken evig liv med utstopping. Stadig flere velger å stoppe ut storbukken sin. I gjennom hele jaktsesongen, er det travelt i verkstedet til Vidar i Jølster i Sunnfjord.

-Pass på å få med nok skinn når du flår rådyrbukken, ta gjerne med skinnet til halve dyret. For mye skinn blir det aldri, men det kan være utfordrende om det er for lite. Spesielt fremme i bringa er det viktig å få med nok skinn, hjelper ikke å ha med hele ryggen, om brystet mangler. Åpne skinnet i nakken, og flå deg rundt på fremsiden, slik at det ikke blir kutt i halsskinnet, er viktige råd Djupvik kommer med.

-Om man ikke kan levere bukken direkte til preparanten, så må hodet med skinnet fryses så fort som mulig.

Skal det sendes med posten, pakk hode med skinn skikkelig godt og tett, og send som ekspresspakke. Da unngår man at pakken blir liggende på postkontoret og skinnet surner og ødelegges.

-Mange salter skinnet før det sendes til preparanten, men det er ikke nødvendig i flg. Djupvik.

Når man skal få stoppet ut en rådyrbukk kan det være greit å ha en formening om hvordan resultat man ønsker. Det finnes ett utall ulike varianter, og det er mange tips å få om man søker litt rundt på nettet. En bogmontasje hos Vestnorsk Trofe-Montasje koster 9000,-. Da får man tilbake en rådyrbukk, man neste venter skal blinke til deg når man ser på den.

Har man hatt flaks og felt en skikkelig storbukk, og som kan kvalifisere til medalje, er både Aakvik og Djupvik trofédommere i NJFF. Og bedømmer selvsagt troféet om jegeren ønsker det.

Jegeravisen håper alle jegere der ute har blitt inspirert til å ta vare på troféet.

Kontakt: Robert Aakvik 95181310

Her treffer du Robert på Facebook.
Her treffer du Robert på Instagram

Kontakt: Vidar Aa. Djupvik 48188706

Send mail til Vidar.
Her treffer du Vidar på Facebook
Her treffer du Vidar på Instagram

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Advertisement -

Siste artikkler