Jakt på rødreven er både en utrolig spennende, men også en viktig jaktform. Derfor har vi fått Thomas Landsjø som er mannen bak Lokkejegeren.no til å dele sine erfaringer med oss.

Rødreven er en av de største predatorene i den norske fauna, da sier det seg selv at for å kunne høste av naturen så må vi også holde predator bestanden nede.

Skrevet av: Thomas Landsjø – Lokkejegeren.no

Snøen har allerede meldt sin ankomst flere plasser i landet, og det nærmer seg med stormskritt i resten.

Da passer det bra å lage et avsnitt med tips og råd om jakt på rødreven på vinterstid. Det finnes utallige metoder å jakte rødrev på, men her har jeg skrevet litt om hvordan jeg jakter.

Er det rev i området du jakter?

Skal man jakte rev så er forarbeidet man gjør før selve jakta det viktigste, etter min mening. 

Man kan selvfølgelig sette seg ned et helt vilkårlig sted for å lokke inn rev, men for å få mest mulig effektiv og spennende jakt, så er det verdt jobben med å spane på jaktområdene før du reiser ut med børsa. 

Se etter spor hvis det er snø, kjør rundt tidlig morgen og sent på kvelden å se etter reven. Du danner deg da etter hvert et bilde av hvor reven oppholder seg i løpet av dagen. 

Når på døgnet?

Reven er mest aktiv på natten. Så de beste tidene er tidlig morgen og sent på kvelden. Jeg har som en regel at jeg alltid sitter på plass på første posten minimum 30 minutter før jeg tror reven kan komme. Dette for at det skal være så stille som mulig før jeg begynner å lokke.

Er det snø, så er nattejakt under fullmåne meget effektivt.

Hvilken værtype er den beste? 

De fleste dyr er ikke glad i regnvær, det gjelder også reven. Man må ha litt tålmodighet når man jakter rev. Istedenfor å lokke under dårlige forhold, vent heller til det er perfekte forhold ute. Du har da mye større sjans for at reven kommer på lokken, og du slipper å lokke ihjel postene dine. 

Er det snø på bakken så er det gode forhold for lokkejakt, så lenge det ikke er for mye snø. Er det mye snø, så er det sjeldent reven orker å bruke energi på å vasse igjennom snøen for å se hva som foregår. 

Har det kommet mye snø, så er vi tilbake på det å vente på de perfekte forholdene. Vent til det blir skaresnø, og du er sikker på at reven klarer å gå oppe på skaren. Er det rev i området da, så kan du få en eventyrlig jakt med rev som kommer som kanonkuler på lokken. 

Tenk også på vinden når du skal velge post. Reven har veldig lett for å slippe seg ned i vind for å prøve å finne ut hva som skjer der hvor lokkelyden kommer fra. Man bør enten ha vind i ryggen, eller fra en av sidene. Har man vind i ansiktet så vil man veldig ofte oppleve at reven kommer inn bak deg. 

Lokkefløyter.

Det finnes et hav av lokkefløyter på markedet, noen fungerer bra og andre fungerer ikke i det hele tatt. Det viktigste er å finne en fløyte som man føler selv at man klarer å bruke. 

På vinterstid så er det noen lyder som utmerker seg. Man har kaninskrik, hareskrik og etterligninger av skadet fugl. 

Jeg kommer ikke til å nevne noen fløytenavn her, da det er opp til deg å finne den fløyten du liker og klarer å bruke. 

Det viktige er at man lærer seg å bruke fløyta FØR man drar ut. 

Hvordan lokke?

Du har funnet deg et område der du vet det er rev og plukket deg ut en post med riktige vindforhold. Ja, da er tiden kommet for å lokke. 

Når du har satt deg ned på post, ta gjerne en runde med kikkerten for å se om det kan være rev ute. Se deg gjerne også ut noen punkter og ta en avstandsbedømming på dem. Ikke start å lokke med engang du har satt deg ned. Hvor lenge du skal vente kommer an på hvor mye lyd man har laget på vei inn. Jo mere lyd man har laget, jo lengre venter man før man begynner å lokke.

Selv så starter jeg alltid med lyden av skadet fugl. Grunnen til dette er at det kan ligge rev i nærheten, som rett og slett kan bli skremt av den høye lyden en hareskrik-fløyte lager.

Lokk 5 minutter før du tar en liten pause, for så å fortsette igjen. Jeg bytter gjerne fløyte etter 15 min med lokking. Når du bytter fløyte, så bytt til en fløyte med litt mer volum for at lyden skal treffe reven som ligger  lenger unna. Har du lokket i 20-30 minutter og ingenting har skjedd, da er det greit og bytte post. 

Kamuflere seg?

Ved revejakt så er det kamuflasje fra topp til tå som gjelder. Hvis man sitter inntil et tre, så kan det lønne seg å ha vinterkamuflasje på beina og en mørkere kamuflasje på overkroppen. 

Viktigste punkter:

– Gjør et skikkelig forarbeid.

– Tenk på vinden når du skal velge post.

– Vent til det er perfekte forhold.

– Kamufler deg godt.

– Lær deg å bruke fløytene FØR du drar ut på jakt.

Foto: Thomas Landsjø

Skitt jakt!
Thomas Landsjø
Instagram: @Thomas_jakt

ANBEFALT FOR DEG