Har i den siste tiden sett mange diskusjoner rundt jakt etter rype uten hund, og som en fellesnevner blir dette kalt støkkjakt. Jeg mener dette ofte er litt misvisende, for man går da vitterlig ikke helt i blinde og venter til rypa letter.
I alle fall når det gjelder jakt på fjellrype, blir dette noe feil. Har her prøvd å skrive litt om mine erfaringer rundt dette med jakt på fjellrype, og der er sikkert andre som har andre erfaringer. All kunnskap og erfaring er viktig for de som driver med dette, så la bare kommentarfeltene flyte med gode erfaringer.
Bilder og tekst av: Knut Gartland
Har siden min ungdom brukt utallige timer på fjellet etter fjellrypa, eller skarven som vi «Namdalinger» kaller denne fantastiske fuglen. Må vel si at jeg sjelden bare har gått og ventet på at rypen skulle lette. Lærte meg tidlig at skal man overvinne denne fuglen, var man nødt til å kjenne fjellet, og ikke minst ta seg tid til å lese fjellet igjennom kartet og kikkerten.
Den beste jakten er morgen og kveld.
Min erfaring er at tidlig morgen og tidlig kveld, er de beste tidsrommene for jakt på fjellrypa. Da finner du flokkene på beiteplassene. Det er fullt mulig å jakte resten av dagen også, men jeg har hatt de beste opplevelsene morgen og kveld. Når man jakter fjellrype, starter dagen gjerne klokken 5 på morgenen, og det blir ofte mange og lange turer i bratt terreng. Skal man jakte 15 timer hver dag, er det ofte greit med en pause mellom 11 og 14. Derfor har det blitt mange timer i fjellduken midt på dagen.
Værmeldingen
Det er greit å se litt på hva de sier om været den dagen du skal jakte. Tidlig på høsten, med sol og mye vind, kan du bare finne noe annet å jakte på. Da letter rypa på langt hold. Det samme gjelder hvis det blir tåke. Med overskyet vær, og med litt regn, er det helt greit. Har det vært skikkelig grisevær, og solen plutselig skinner, og det blir helt vindstille, har du muligheten for noen fine timer med jakt.
Les også: Fersk støkkjeger etter rypa?
Snyltejakt
Vi har opp igjennom årene jaktet på forskjellige måter. En teknikk som ble brukt i områder med mange jegere er snyltejakt. Da etablerte vi oss gjerne på et høydedrag, med oversikt over store deler av terrenget. Vi satt i kikkerten og fulgte med de andre jegerne. Når andre jegere tok ut fugl, var jobben å følge flokken i kikkerten, slik at vi hadde kontroll på det stedet de slo inn. Som oftest så ikke de andre jegerne hvor flokken dro, så da hadde vi all verdens tid til å snike oss inn på rypene.
Retur etter det første opplettet.
Av de gamle skarvjegerne, lærte jeg at fjellrypa ofte returnerer til der du tok henne ut ved det første opplettet på morgenen. Her var det da viktig at man etter dagens første opplett fulgte flokken, for så og på nytt følge de tilbake til utgangspunktet. Dette fungerte også godt med mange jegere i det samme området. Da var det bare å holde seg i posisjonen der du tok de ut første gang, for de kom som regel tilbake.
Å snike seg inn på fjellrypa
Det å overliste et kull med fjellrype, er noe helt spesielt. Da trenger du å bruke litt tid på å lese terrenget, og å finne mulige steder for å ta seg usett inn på flokken. Å bruke bekker og små skar, og å unngå høydedrag er viktig, for rypa ser din silhuett. Det var ikke uten grunn at jeg i min ungdom brukte bukser med skinn på knærne. Er dere flere, kan det være smart å «ofre» en mann til å vandre litt frem og tilbake på god avstand fra rypene. Da blir det til at de har fokus på denne jegeren, og ikke de som kommer bakfra.
Steinrøys eller beitemark
I steinrøys og bekkefar har jeg funnet mange kull. Årsaken kan være at de her ligger skikkelig kamuflert. Du skal være god for å se rypene sammen med små stein, men øvelse gjør mester. Rypa må også spise, derfor er områder i fjellet der rypa kan beite, sikre steder. Dette gjelder spesielt morgen og kveld. Ofte finner du kullene i de samme områdene fra gang til gang. Finner du ryper i en type terreng, finner du ofte ryper i samme type terreng andre steder i fjellet. Det skal sies at på enkelte dager, kan du finne ryper sitte åpent på berghyller langt oppe i fjellsiden. Her har de god oversikt over det som skjer. Skal du ta disse, er du du nødt til å komme ovenfra.
Skyting på bakken
Mange jegere i dag, mener at man ikke skal skyte rypa på bakken. Men er du så dyktig at du kommer deg i posisjon for å skyte rype der hun sitter, mener jeg at da skal du også skyte. Bruk god tid, vent til rypa står slik at du får til et rent skudd, med god bakgrunn. Da får du som ofte en sjanse til skudd nummer to, i det de andre rypene letter. Skyter du på bakken anbefaler jeg haglestørrelse 4.
Skyting i flokk
Det kan ofte være fristende å prøve å skyte midt i flokken, for da etterpå å bare kunne plukke rype. For det første er dette en måte å ødelegge masse fugl på. Ja, du treffer antageligvis veldig mange ryper, men de som har prøvd dette, vet også at resultatet for det meste bare ender i skadeskyting og ingen ryper i sekken. Det kan faktisk være vanskelig å plukke ut den ene fuglen som flyr for seg selv, da er det faktisk bedre å vente til man får rent skudd. Jeg vet at mange ikke klarer å tenke slik, for det er jo bare fugl. Har faktisk sett reinsdyrjegere som ikke klarer å holde igjen skuddet til dyret er alene. Da skjønner jeg at mange ikke klarer å holde igjen på rypa. En ting kan jeg love dere; klarer dere å få rene skudd, får dere også rype i sekken.
Les også: Dette må du vite før Storfugl og orrfugljakta starter
Ettersøk
Det er alltid riktig og viktig å gjennomføre ettersøk etter påskutt rype. Det hender ofte at de flyr flere hundre meter før de dør. Dumt at god mat blir liggende igjen i fjellet. Skadeskutt fugl bør også avlives raskt og effektivt. Jeg har i de siste 20 årene alltid hatt med meg en apporterende hund på jakt etter fjellrypa, noe som har gjort at det faktisk har blitt med rype hjem, som jeg ellers ikke ville ha funnet.
Kunne sikkert tatt med mye mer, men regner med at kommentarfeltene fylles med mer eller mindre gode råd. Husk at i tillegg til kunnskap om selve jakten, må du også være i stand til å være i fjellet. Du må ha tilstrekkelig med klær og utstyr, nok mat, og grunnformen bør også være tilstede.
God jakt