søndag, juli 14, 2024

TEST AV KIKKERTSIKTER FRA HAWKE

Det er alltid lett å falle for fristelsen til å bare teste de dyre, og helt klart gode, produktene.

Skrevet av Knut Gartland

Spesielt når det gjelder optikk, får du hva du betaler for. Denne gangen tenkte vi å prøve et merke som ikke ligger blant de dyreste, men et merke som alle kan kjøpe, også de som bare jakter noen få dager ila året.

Etter en samtale med leverandør Norma, lå valget på merket Hawke. Her får du kikkerter og kikkertsikter i det lavere prissjiktet. Vi valgte 2 forskjellige modeller, med litt forskjellige spesifikasjoner. Dette er modellene Hawke Vantage 30 WA 2,5-10×50 og Hawke Endurance 30 WA 3-12×56. Vantage er her den billigste, med en pris på det halve av Endurance. Du får den faktisk for under 3000 kroner.

I eskene ligger det linsekluter og batterier, på Endurance er det også med en solblender.

Vi monterte kikkertene på en Blaser R8, med originale montasjer fra Blaser. Det er skutt med ammunisjonstypene Norma Jaktmatch og Federal Fusion. Vi har brukt disse kikkertene under trening på bane og på bukkejakt. De har blitt brukt både i dagslys, og i skumring. Skyting har skjedd innendørs og utendørs.

Testskyting på bane er utført med tanke på å fremprovosere de opplevelser som du kan få i skogen i form av slag og støt. Noe som engster oss litt med sikter i denne prisklassen, er hvor god kvalitet det er i optikk og retikkel. For å simulere dette har vi banket med gummihammer under skyting, dette for å se om vi vi fikk treffpunktendringer. Vi har manipulert siktene med å skru oss ut 20 knepp både i høyde og bredde, dette for å se om kikkerten er i senter når skruen er tilbake i 0-punktet.

Begge modellene besto alle disse testene uten avvik.

Det er lys på begge disse modellene, og for den som jakter i skumring og på natt, er jo dette en nødvendighet. Endurance har et rødt lys, som kan justeres i 6 forskjellige styrker, justeringshjulet finner du på siktes venstre side. Det fine med denne, er at det er et nullpunkt mellom hver styrke på dette hjulet. Så hvis du kun bruker styrke 5, så er det bare et knepp på hjulet for å slå av lyset.

På Vantage får du mulighet til å velge mellom grønt og rødt. Her kan du også velge mellom 5 forskjellige styrker på lyset, men du må her skru tilbake til 0 for å slå av lyset. Vi mener lyset på denne modellen er betraktelig dårligere enn på Endurance. Det blir litt kantete, og det kan virke som om det bare lyser i den ene siden av den sirkelen som burde være fylt med lys.

Ingen av disse kikkertene har medforstørrende retikkel.  Mange ganger kan dette være en fordel, spesielt ift avtstansbedømmelse og bruk av retikkel til innskyting på flere avstander. IR DOT retikkelet på Endurance gir mulighet for å bruke retikkelet til å kompensere for avstander. Det finnes en egen applikasjon for beregninger og bruk av retikkel til avstandsbedømmelse og innskyting, den finner du på leverandørens nettsider.

Coatingen, det stoffet som dekker linsene på disse kikkertene, gir vel ikke det beste resultatet. Men det skal sies, at vi ble overasket, for det var fullt mulig å skyte selv om linsene var våte etter regnet. Endurance har 18 lag med coating, mot Vantage sine 11 lag.

Disse kikkertene har ikke noe fokushjul eller paralaksjustering. Den eneste muligheten man har for å få siktet i fokus på lengre avstander er bruk av okularfokushjulet.

Kikkertsiktene er laget i alluminium, og når vi har disse siktene i hendene kjennes de som alle andre sikter produsert av kvalitet. De kjennes både robuste og kompakte. Begge er fylt med nitrogen, noe som gjør de vanntette.

Med presis høyde- og sidejustering, på en kvart MOA, går innskyting raskt og effektivt uten sløsing av ammunisjon.

Linsene kunne sikkert vært lysere og klarere, og sikkert også klarere ytterst i sirkelen. Men det er nå en gang slik at du får det du betaler for. Vi har brukt disse på jakt, i dagslys med regn, og i skumring. Vi mener at du her får mye for pengene. Må vi ta et valg her, velger vi Endurace. Mest på grunn av at den har fått noen ekstra lag med coating, den leveres med solblender og ikke minst så hadde den en bedre løsning på lys i retikkelet.

www.norma.as

http://www.hawkeoptics.com

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

Legg inn en kommentar

- Advertisement -

Siste artikkler