onsdag, november 29, 2023

Vis hensyn til rein og vilt i en tøff periode

Foto: Risten-Marja Inga

Vinteren er tøff både for tam og vill rein og annet hjortevilt. Og de er svært sårbare i tiden som kommer utover seinvinteren og våren. Nå kommer skisesongen for fullt framover, og mye folk som drar til fjells. Vis hensyn og hold hunder i bånd. Hvis du ser rein bør du holde lang avstand, snu, eller gå langt utenom dem.

Dyra er på denne tiden særlig sårbar for menneskelige forstyrrelser, og fredelige turgåere kan utløse fluktrespons hos dyra. Reinen har en svært god luktesans, og er vindretningen riktig får den vær av oss på langt hold. Villreinen kan starte flukten når du er en halv kilometer unna. Om dere skulle treffe på en reinflokk, ta hensyn til vindretning og respekter reinens behov for beitero og avstand til folk.


Fra 1. april er det båndtvang, men det kan innføres ekstraordinær båndtvang dersom det blir nødvendig før 1. april. Reinen ser ikke om hunden din er snill og uinteressert i rein, og reinen kan bli skremt selv av små hunder. Hundeloven stiller krav om at hunden skal være under eiers kontroll også når den er løs. Det er dessverre episoder hvor hund har jaget rein. Vi oppfordrer derfor hundeeierne om å ha tilstrekkelig kontroll på hunden, slik at man kan unngå uheldige episoder.


Dette er situasjoner som kan få dramatisk utfall, spesielt for de drektige simlene. Etter en lang vinter på «sparebluss» har de lite ressurser å avse til unødig flukt, og har behov for ro og fred til å bygge opp fettressursene for å fostre opp kalven sin. Hvis simla blir skremt etter kalving kan hun forlate kalven sin og kalven vil dø.


Hvordan du kan du vise hensyn om du ser rein?

  • Tenk på vindretning, hold lang avstand, snu, skift retning eller vent til reinen trekker vekk.
  • Ha hunder i bånd.

Takk for at du tar hensyn!

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

- Advertisement -

Siste artikkler