søndag, juli 14, 2024

Bokanmeldelse av barneboken – Loke er Jeger

Møt Loke! Loke er sju år, og noe av det beste han vet er å dra på jakt med bestefar og onkel Bjørn. I denne boka får vi bli med dem ut på jakt, og vi får vite masse om dyr, utstyr og hva det vil si å være en jeger.

 

Tekst: Vegard Øvstegård Bergquist

-Loke er en ung gutt, som vi får følge med på en av de siste av årets jaktdager. For vi nærmer oss jul, og avslutning på årets rådyrjakt.

Vi får følge Loke, farfar og onkel når de reiser ut tidlig på morgenen, for å sette seg på post.

Boken er skrevet av Bjørn Arild Ersland, som for meg er en ukjent forfatter. Ett kjapt søk på nettet avslører at han ikke er helt ukjent med formatet barne- og ungdomsbøker. Bjørn Arild Ersland (f. 1965) har skrevet en rekke kritikerroste barnebøker. Mest kjent er han for sine prisnominerte bilde- og faktabøker. Han er professor i barne- og ungdomslitterær skrivekunst ved Universitetet i Stavanger. Ersland kommer fra Mandal, men bor i Stavanger.

Boken er rikt illustrert, med gode bilder av Tommy Ellingsen(f. 1986). Ellingsen er fotograf og har hovedsakelig jobbet for Dagens Næringsliv og Stavanger Aftenblad, men har også vært publisert i The New York Times, Time Magazine og flere andre norske og internasjonale aviser og magasiner. 

Historien om Loke gir et spennende og unikt innblikk i hvordan det er å gå på jakt, sett med en sjarmerende sjuårings nysgjerrige øyne. Boka er spekket med dokumentariske bilder som gir en egen nerve til historien og skaper en helt spesiell leseopplevelse for både små og store.

I fra Loke som sover med jaktklær, til lukten som definerer jakt for Loke.

Ellingsen har lykkes i aller største grad å fange øyeblikkene. Man er faktisk redd for å lese for høyt, i redsel for å ødelegge jakten for Loke og farfar.

Bildene bærer boken like mye som teksten, i periode kanskje mer.

Vi får kjenne på spenningen med å sitte på post og kanskje ikke lykkes. Vi får være med og hilde på jakthunden i jaktlaget. Vi skjønner tidlig at skal en lykkes med jakt, må alle i jaktlaget samarbeide om oppgavene.

I boken får man servert lette fakta om jakt, som kan være med på å skape en spennende samtale rundt jakt når boken er lest.

Vi savner kanskje litt innføring i hva dyret kan brukes til.

Min eldste jente, som nå er sju år, har vært med siden hun var fire år, mener boken ble for ensformig. Det ble lett gjenkjennelige situasjoner, med venting og kjedsomhet. Minstemann på 3 år, som enda ikke har vært med så mye ut på jakt, ble fanget av historiene, og levde seg godt inn i boken.

 

 

 

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

- Advertisement -

Siste artikkler