onsdag, juni 12, 2024

Bomskudd etter ryper og annet småvilt

– Rypejakta er endelig i gang!

Av: Christer Nannestad – Youtube og Instagram

Høsten er her og for veldig mange, inkludert meg selv er dette et av årets største høydepunkter. Det er tid for å gå milevis innover på vidda, med god mat i sekken, og hagla ladd med Nitedals spesial 7’er i første løpet som skal avfyres og 6’er i det andre. Løvet har skifta farge fra grønt til gult, og lyngen har fått en kraftig rødfarge i seg. Mitt i dette kraftige fargebonanzaet skal årets høydepunkt forekomme. Det er nemlig tid for rypejakt med stående fuglehund.

Runar Sannerud og meg selv har snakket om denne dagen i et helt år nå. Vi har gledet oss som to små barn og var supermotiverte da dagen endelig kom. Jeg har ikke drevet mye med spesifikk rypejakt. Hunden min, Chicko og jeg bruker som regel mest tid på skogsfugljakt, men en uke i året vier vi til den magiske rypejakta.

Rett før jakta starter er man alltid like spent på årets rypetaksering. I år fikk vi på forhånd vite at det stod dårlig til med rypekullene i området vi skulle jakte. Men to gladgutter og evige optimister som vi er, la vi i veg innover på fjellet.

«Den som er ute får sjanser» – sier Runar Sannerud støtt og stadig. Og han har et meget godt poeng. Etter 10 km vandring uten å se en eneste fugl, får vi endelig sjansen. Chicko har stand og vi sniker oss opp til han. I det vi kommer opp til han tar hunden to steg frem og fryser til på ny. Vi vandrer etter; og der! Seks ryper opp på vingene og Runar svinger børsa etter. BOM! Den klassiske feilen at han slutter å føre børsa i det skuddet trekkes av.

Vi fortsetter litt til, og en ny situasjon. Chicko står nå omtrent inni et kratt. I det vi kommer opp til hunden, drar fire ryper ut på andre siden. Runar legger an og fyrer et nytt skudd; BOM nok en gang. Her er han for så vidt litt unnskyldt da dette var et mye mer vanskelig skudd.

Runar Sannerud, Christer Nannestad og en hoppende glad Chicko
Noe godt i sekken er alltid med. Dagens lunsj!

Vi vender snuten hjemover. Fornøyde med jobben Chicko la ned, fornøyde med en fantastisk tur og tipp topp stemning. For det må man ikke glemme. Kosen, kameratskapet, og gleden ved dette å praktisere jakt og friluftsliv. Vi gikk glade og fornøyde ned fra vidda og ned gjennom bjørkeskogen. Eneste tanken vi hadde i våres hoder var øl, god mat og en klunk med whiskey fra The Famous Grouse. Dette skulle vi nyte mens vi fortalte gamle jakt og fiskehistorier med hvertfal 3x i omfanget av den opprinnelige historia.

Da vi var en km fra bilen bråstopper Chicko foran oss. Ny stand. Runar bytter patroner fra 7’er til 6’er. Orrfuglekull raser ut. Et utrolig raskt skudd går av imellom to granbusker. Og der satt den. En orrhanekylling braste i bakken. En helt perfekt avslutning på jaktdagen. 

//Christer Nannestad – Youtube og Instagram: Nansen_Bamsen 

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Advertisement -

Siste artikkler