DØDE: Brunbjørnen Arthur var den største bjørnen i Romania, og truleg den største i heile EU.
FOTO: AGENT GREEN / AP / NTB

Det var en brunbjørn med navn Arthur, som ble skutt under skadefelling. Prins Emanuel von und zu Liechtenstein, som var med på en privat jakt i Romania tidligere i vinter, var skytteren av denne fantastisk store bjørnen.

Det var NRK som omtalte saken først.

Målet for jakten var en bjørnebinne som hadde gjort skade på en rekke beitedyr. Slik gikk det ikke, prinsen felte like godt det som er antatt å være Europas største bjørn.

Dette blir nå i ettertid selvfølgelig kritisert av naturvernere, som kaller denne jakten for en troféjakt. Gabriel Paun i organisasjonen Agent Green sier til BBC, at de ikke har noe mot prinsen personlig. De kritiserer derimot det rumenske jegerforbundet, som de mener har gjort en stor feil med å legge til rette for denne type jakt.

-Det er stor fare for både ustabilitet og innavl når en alfahann er skutt, sier Paun til BBC.

Rekordtrofé

-Binner har mindre verdi som  trofè enn hannbjørner, uttaler personer fra den østeriske miljøgruppen VGT.

De mener et verdifullt trofé er grunnen til at det var Arthur som ble skutt, og ikke den binnen det var bestemt skulle skytes. I følge VGT ligger trofeverdien på Arthur 592.8 poeng av 600 mulige.

-Det skal være den høyeste verdien som er satt i verden, sier Ann-Kathrin Freude i VGT.

 Etterforsking

 

Trofèjakt på bjørn, har i Romania vært forbudt siden 2016. Dette etter at brunbjørnen ble vernet av et EU-direktiv. Det skal kun drives skadefelling, der bjørn har skadet beitedyr.

Miljøvernminister Tanczos Barna har bekreftet at det var gitt tillatelse til skadefelling, etter at en lokal bonde hadde sendt inn klage på en binne som hadde angrepet beitedyr. Det var et lokalt jaktlag som hadde fått lisensen på skadefelling. Det er ikke kjent om prinsen hadde tillatelse til å delta på jakten. Miljøstyresmaktene har iverksatt etterforskning i denne saken.

 .

ANBEFALT FOR DEG