Jakt på grevling er tillatt i hele landet fra 21. august til 31. januar. Den lever av meitemark og insektlarver, men tar også smågnagere, egg og unger av fugler som ruger på bakken. Noen ganger tar den også  større dyr. Det fortelles historier om katter som blir spist av dette rovdyret i mårfamilien. Den er også kjent som en søppeltyv, for den snuser seg lett frem til søppeldunken din og roter frem restene av middagen du kastet. Dette er et større tilfelle i mer urbane strøk.

Grevlingen er så og si blind og døv. Mennesker kan lett møte på på den.. ja, til og med nesten snuble over den. Den har skarpe tenner og klør som kjennes ekstremt godt om den angriper. Selv har jeg hatt et møte med en grevling. Jeg trodde den var død, men niks.. den sov. Grevlingen våknet brått og hissig når jeg tok på den, og ryktene som sier at den ikke er redd for mennesker kan bekreftes! Begge av oss kom uskadet fra hendelsen, og jeg forstår svært godt at den ble sint. Det hadde jeg også blitt om noen vekket meg på den måten. Men som andre rovdyr, kan også grevlingen skape problemer når bestanden blir for høy. Da må blant annet jegere trø til, for å redde annet vilt.

Selv har jeg aldri jaktet på den, men Christian Skogland gjør det når det trengs.

Foto: Privat

Christian forteller: Jeg har jaktet grevling et par år. Begynner jakten tidlig om morgenen, cirka 05.00.  Mitt triks for å lokke til seg grevlingen er veldig enkelt og effektivt. Jeg graver ned kattemat (bløtfor) i bakken, fyller hullet igjen og stikker ned et plastrør. Dette gir en ekstrem lukt som trekker til seg både grevling og rev. Jeg gir det tre dager før jeg setter meg på ca 50 meters hold og venter. Bruker gjerne en revelokk også, for den fanger også grevlingens oppmerksomhet. Denne metoden førte til to grevlinger på tre dager. Erfaringen jeg har gjort meg, er at det virker som det er best når det er fukt i luften.

Foto: Mariann Lillebø Sømme

Jakt på grevling kan kanskje virke meningsløst for noen. Men som nevnt tidligere i innlegget, kan den kan gjøre skader på eiendommer og finner fint på å etablere seg rundt bebodde hus. Den er som sagt ikke folkesky. Som reven, reduserer den andre viltarters reproduksjon noen steder i landet. Den kan enten avlives eller fanges levende i felle og flyttes. Dersom grevlingen blir et problem i tettbebygd strøk, skal politiet kontaktes sier lovdata.no

Her er grevlingen felt. Foto: Christian Skogland
Foto: Mariann Lillebø Sømme

ANBEFALT FOR DEG