Det er vanskelig å oppdage en rådyrkalv som trykker i gresset. En ny kameraløsning kan redde dem fra å havne i slåmaskinen. Foto: John D. C. Linnell, NINA

Tekst av: JØRN J. FREMSTAD, Hjorteviltportalen

Kameraene festes foran på traktoren, og de kan se inntil ti meter framover. Flere ganger i sekundet tar de bilder, og i første omgang er tanken at bonden i traktoren skal varsles ved hjelp av lyd- og lyssignaler for å unngå at slåmaskinen kvester rådyrkalver.

– Kombinert med en kraftig prosessor og avansert matematikk, håper vi å kunne avsløre at det ligger en kalv foran traktoren, så bonden blir varslet i tide, sier salgssjef for elektroniske løsninger Bjørn Nyjordet i Link Nordic.

Størrelsen på kalvene gjør det nødvendig med nøyaktige utregninger for å finne gode løsninger, og dermed rådyrene.

Må skille rådyr fra skygger i gresset

– Det er komplisert for en maskin å skille et lite dyr på halvannen kilo fra soloppvarmede eller skyggefulle partier i gresset. Samtidig må vi bygge en løsning som er så treffsikker at den gir mest mulig korrekte varsler til bonden. Hvis ikke går det ut over effektiviteten i jordbruket, sier administrerende direktør Frode Stensaa i 7Sense.

Under den første testen på et jorde i Vestby i midten av juni ble to små hunder, på henholdsvis 4 kilo og 900 gram, brukt som erstatning for rådyrkalver og plassert ute i enga. Hundene ble først lokalisert med drone, og det viste seg at de hadde om lag samme temperatursignatur som en rådyrkalv.

20 bilder i sekundet

– Prototypen, som tar 20 termiske bilder i sekundet, fungerte helt perfekt. Det ble tatt opp flere ett minutts «signatur»-sekvenser som skal hjelpe oss videre med programmering og maskinlæring, forteller Nyjordet.

Sammen med Mectro står Link Nordic og 7Sense bak prototypen. Selskapene har allerede gjennomført en forstudie sammen med Electronic Coast Norway etter støtte fra innovasjon Norge. Hvis de lykkes, blir løsningen et godt alternativ til droner med varmesøkende kamera.

Fortsatt mangler om lag 2 millioner kroner for å få den på markedet.

Etter hvert er planen at løsningen skal varsle sjåføren via mobiltelefon eller et display inne i traktoren. Og når transparent display i frontruta blir standardutstyr på nye traktorer, håper selskapene at det kan vise både antall meter fram til rådyret og posisjonen på kartet. Kanskje skal bildene også overføres direkte til mobil eller nettbrett via blåtann.

Kim Øyhus (t.v.) fra 7Sense og Bjørn Nyjordet fra Link Nordic testet nylig prototypen som skal hjelpe bønder som slår med å oppdage rådyr som trykker i graset. Nyvinningen skal testes foran på traktoren, som et alternativ til drone. Foto: Frode Stensaa, 7Sense

ANBEFALT FOR DEG