
Et målrettet prosjekt har ført til at mårhunden, en invaderende art som har truet det svenske økosystemet, nå er funksjonelt utryddet.
Etter 15 år med intensivt arbeid regnes mårhunden nå som funksjonelt utryddet i Sverige. Dette er gode nyheter for fuglelivet, som har vært spesielt utsatt for den invasive arten.
Fra problem til suksess
Mårhunden, som opprinnelig stammer fra Øst-Asia, etablerte seg i Norrbotten og Västerbotten for rundt 15 år siden. Arten utgjorde en alvorlig trussel mot amfibier og bakkehekkende fugler, og spredningen krevde rask handling.
– I dag er mårhunden funksjonelt utryddet i Sverige, sier Per-Arne Åhlén, biolog ved Svenska Jägareförbundet, til SVT.
Med finansiering fra Naturvårdsverket startet forbundet i 2010 et prosjekt for å bekjempe mårhunden. Gjennom metoder som bruk av judasdjur, sterilisering, kameraovervåkning og tips fra lokale jegere og publikum har bestanden blitt eliminert som forplantningsdyktig art.
Fortsatt overvåkning ved grensen
Til tross for suksessen fortsetter utfordringene. I Finland finnes det fortsatt store bestander av mårdhund, og enkelte individer krysser grensen til Sverige.
– Vi fortsetter selvsagt å overvåke grensen, siden det av og til kommer mårhunder fra Finland, sier Åhlén.
Hva betyr «funksjonelt utryddet»?
At mårhunden er funksjonelt utryddet, betyr at bestanden i Sverige ikke lenger er levedyktig. Det finnes for få individer til at arten kan opprettholdes eller spre seg videre.
Situasjonen i Norge
I Norge har mårhunden også blitt ansett som en alvorlig trussel mot det biologiske mangfoldet, spesielt for fugle- og amfibiearter. Her har Miljødirektoratet sammen med flere lag og foreninger jobbet med lignende tiltak som i Sverige, inkludert bruk av judasdjur og overvåking. Selv om bestanden fortsatt er liten i Norge, kreves det kontinuerlig innsats for å forhindre at mårhunden etablerer seg.
HER finner du info rundt jakt og fangst på mårhund i Norge.