torsdag, september 21, 2023

«Nei nei nei, nå er du nært nok» Den sinte elgkua- En jakthistorie av Mats Thorsvik

Noen ganger er det jegeren som ender opp i ..ja treet for eksempel. Mats Thorsvik var på skogsfugl jakt da han møtte på ei elgku med «pms». En kort videosnutt av hendelsen ligger også i saken her, den må ses.

 

Mats forteller:

På høsten er det jakt som gjelder for min del. Og har jeg en fridag drar jeg som regel på jakt om jeg har nok poeng i «samboerbanken» da. Heldigvis har jeg en snill samboer som mer enn gjerne sender meg på jakt. Denne fridagen dere nå skal få høre om var intet unntak, og jakt ble det.

På det ene av de to elgjaktlagene jeg er med på, ble vi ferdige med kvota på tre(!) dager. Etter siste kalven var skutt gikk det opp for alle at nå var elgjakta på dette valdet over. Hva gjør vi nå? Mens de fleste på laget dro på jobb dagen etter, valgte jeg å dra på skogsfugljakt. Jeg hadde jo tatt ut en hel uke med ferie!
Dagen begynte som de fleste jaktdager gjør for meg, kaffe og frokost i jaktbilen mens jeg hører på danseband på tur ut i skogen. Godt fremme på stedet jeg skulle jakte, begynte jeg ivrig å gå innover i tiurskogen. Det var vått i skogen etter regnet natten før, men solen skinte og det var en fin temperatur i skogen. Støkkjakt var teknikken jeg brukte denne dagen, da hundene jeg ellers låner ikke var tilgjengelige.

 10 minutter ut i jakten, letter første fugl, en nøtteskrike treffer bakken etter et velplassert skudd med hagla. Etter dette går det lang tid før det skjer noe. Men det har egentlig ingenting å si. jakten handler ikke bare om å skyte, turen er fangst nok for meg og får jeg åpnet skudd er det en bonus.

Nøtteskrike : Foto: Mats Thorsvik
Etter noen timer får jeg øye på en elgku i myrkanten. Jeg blir stående og nyte blikket en god stund før jeg begynner å gå videre. Elgen får da øye på meg, og jeg sier vennlig hei til den i håp om at den lusker fint videre. Der tok jeg fint feil, denne elgen var av den nysgjerrige typen kan man si. Elgen går målbevist mot meg. Jeg sier «hei» litt høyere enn forrige gang, men elgen bryr seg ikke om dette. Elgen er nå kanskje 50 meter fra meg, med retning rett mot meg.
Jeg fortsetter å hoye og gjøre meg mer kjent for elgen. Hadde ikke lyst til å bryte med en diger elgku denne dagen. Nå er elgen ca. 15-20 meter unna. Og jeg blir oppmerksom på at den nå har lagt ørene litt bak og senket hodet, ikke et godt tegn! Elgkua har fortsatt strak kurs mot meg, så jeg velger å avfyre et skudd i myra i håp om at den snur. I det skuddet går stopper kua opp, rister litt på hodet og fortsetter mot meg.

Kua er nå så nært at jeg slipper det jeg har i hendene og løper til nærmeste tre. Jeg tror aldri jeg har klatret så fort opp i et tre før. Når jeg kommer meg opp ser jeg ned på en diger elgku som stirrer meg rett i øynene, og der blir den stående! Lenge!!

Bildet tatt fra treet! Foto: Mats thorsvik
Jeg satt tre kvarter i treet den dagen.. tre kvarter! Hver gang jeg forsøkte å lure meg ned, kom kua i målbevist gange mot treet. Jeg kunne ikke gjøre annet enn å le av hele situasjonen! «Jeger satt fast i tre på grunn av elg»!
Elgen beitet seg i en sirkel rundt meg, og brukte som sagt 45 minutter på denne runden. Når tiden var inne og elgkua var et stykke unna, turte jeg prøve meg på en exit! Jeg hoppet ned, fant igjen hagla og la på sprang! Så meg ikke tilbake før jeg ivertfall hadde løpt 150 meter. Elgen var heldigvis ikke å se lenger og jeg kom meg trygt tilbake til bilen.
Det ble en helt annerledes dag i skogen enn det jeg hadde planlagt. Men absolutt en morsom opplevelse å dele videre!

Mats Thorsvik på Instagram MITTJEGERLIV

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Advertisement -

Siste artikkler