torsdag, september 21, 2023

Revejakta: Når lidenskapen for jakt får utløp og spennende opplevelser venter

Jegeravisen har fått en historie om første natta under årets revejakt fra Kjetil Håve. Her forteller han om årets første natt, og ikke minst forarbeidet som han sammen med jaktkompis Ruben Oterhals har gjennomført.

Kjetil med to rev fra første natta. Foto: Privat

Tekst: Kjetil Håve

Det er noe med at månedene fra jaktsesongene slutter og til du kan jakte igjen, er og blir veldig lange. De fylles gjerne med nødvendige gjøremål, trening av hund og skyting, eller vanlige ting som vanlige folk gjør.

Tiden er først og fremst lang, og jaktbehovet vokser for hver uke som går. Heldigvis starter revejakta 15. juli. Den gir utløp for oppspart jaktinstinkt og spennende opplevelser.

I år jakter jeg sammen med Ruben Oterhals, som er en svært dreven jeger. Heldigvis har han også god tilgang til terreng.

I løpet av sommeren har vi vært og sett etter dyr flere ganger. Først og fremst rådyr og hjort. Men også om det er noen revehi i nærheten av markene. Reven elsker nyslåtte marker. Her er det massevis av mus som blir offer for slåtten. I tillegg er det rådyrkje og fugleunger der. 

Å skaffe seg en oversikt over hvilke marker som egner seg til revejakt er viktig. Først og fremst må det være rev der. Så må det finnes gode poster å sitte på. Helst en post med litt god oversikt. Gjerne overhøyde om det er mulig. Så er det lurt å ta kontakt med grunneierne om når de har tenkt å slå markene sine.

De som er født på bygda har en erfaring om når det skjer. Andreslåtten her på nordvestlandet er rundt midten av juli, det passer bra med revejaktåpningen.

Å få tilgang til revejakt trenger ikke være så vanskelig. Det er grunneiers tillatelse som er viktig å skaffe seg. Så her er det å spørre høflig om du kan få jakte. Og ta et nei for et nei om det blir utfallet. Min erfaring er at om du oppfører deg høflig og spør fint, er de fleste grunneiere glad for at det jaktes litt rev.

Fredag 14.juli er en fryktelig lang dag. Yr.no blir sjekket 4 ganger i timen. Det er viktig å sjekke vindretning for å velge riktig jorde. Blir det nedbør? Om det blir det vil du antakelig vis sitte i en jaktbu. Er det mye knott og mygg? Finn frem myggmiddel!

I år var jeg og Ruben kjempeheldig med vær og vind. Jordet med det store revehiet var det perfekte åstedet for å få tak i rev.

Vi parkerte bak noen trær så nært jaktbua vi kunne for å ikke værsette området. Så snek vi oss forsiktig inn i bua. Vi pleier alltid å lade og gjøre oss klar før vi går ut av bilen. Da er vi i jaktmodus fra vi åpner døra på bilen. Skudd i løpet, sikringen på, kikkerter og termiske spottere klart. Når vi er i bua er vi derfor klar for skudd med en gang.

Vi er på plass i bua 23:00 den 14.juli.

I løpet av timen frem til jaktstart ser vi masse aktivitet på jordet. Rådyr og hjort og ikke minst rev. Den timen bruker vi derfor for å roe oss ned, og gjøre oss klar uten at dyrene får ferten av oss. Vi måler avstander og finner gode skytevinkler.

5 minutter over midnatt smeller første skuddet og første rev ligger. Skuddet treffer godt på en valp. Bare noen sekunder etter, seg vi rev nummer 2, som sikkert er et søsken. Han stikker hodet opp for å kikke hva som skjedde. Jeg får tid til å sikte i bogen/brystet og klemmer på et skudd som også treffer godt. Vi vet etter sommeren rekognosering at det er minimum tre valper i hiet. Så vi velger å bli sittende og avvente hva den tredje gjør. Det tar 5 minutter så dukker den opp fra kanalen på siden av marka. Den er nysgjerrig på hva som har skjedd med de to andre. Så den lusker opp til dem.

Jeg får bare et par sekunders sjanse til å fyre av mens den står og inspiserer de to som ligger der. Jeg skyter kanskje litt for fort denne gangen. Vi ser at skuddet treffer, men vi ser ikke at reven blir liggende.

Når vi kommer frem til skuddplassen finner vi raskt de to første revene. Men den tredje er borte. Vi søker etter den en par timer før vi gir opp.

Det er bare å ta det innover seg, at slik er jakt. Du kan gjøre alt du kan med trening og forarbeid, men allikevel kan ting skje i stridens hete.

Dagen etter kjører vi til en mark som ble slått dagen før. Det er en perfekt post med mye overhøyde og ei lys mark som gjør rødreven til en tydelig blink. Også her har Ruben observert mye rev. Det tar ikke lang tid før det drevne jaktblikket til Ruben spotter en rev som kommer smygende helt øverst på jordet.

Mellom noen greiner som henger 40 meter fra posten vår, ser vi reven stoppe opp. Ruben tar anlegg på en rundball, justerer tårnet på siktet sitt, og skyter. Vi ser at reven blir truffet, men at den ikke legger seg ned. Han skyter derfor et skudd til som treffer perfekt.

Ruben Oterhals med årets første rev.

En god start på sesongen for vår del. Det er kult når treningen man har gjort og observasjoner man har gjort, får et bra utfall. Det trenger jo ikke alltid å være sånn.

Kanskje har vi hatt flaks? Men som gammel alpinist sier jeg som Ingmar Stenmark når han ble spurt om det var flaks at han vant så mange renn: «Det vet jeg ikke….Men jo mer jeg trener…..jo mer flaks har jeg.»

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

- Advertisement -

Siste artikkler