søndag, juli 14, 2024

Samboeren hvisket “Nå må du skyte”. “Jaaaadaa” hvisket jeg tilbake

Foto:Privat

«Mitt navn er Hege Tausvik Strand, jeg er 30 år og har 2 barn + 2 bonusbarn. Jeg vil dele en historie med dere fra en av våre jaktturer.»

Jeg var helt vill i blikket og stiv i kroppen kjente jeg, men jeg hadde faktisk skutt min første tiur bare 26 dager etter mitt nyttårsforsett som jeg delte med hele storfamilien

Tekst og foto: Hege Tausvik Strand

Jeg har i mange år syntes at det ser gøy ut med jakt, spesielt jenter og jakt. Jeg har hørt flere ganger folk si at jenter og jakt hører ikke sammen, det synes jeg er bare tull!

I 2018 sammen med flere jenter bestemte jeg meg for å ta jegerprøven for å motbevise det flere sier at jakt og damer ikke hører sammen. Etter prøven ble bestått traff jeg mannen i mitt liv, og han hadde mange års erfaring med jakt. Han ble på mange måter en læremester og en trygghet i starten på jakt eventyret.

12. august samme år som prøven ble tatt, skjøt jeg min første bukk! Det var noe av det sykeste jeg har gjort og ble mildt sagt bitt av basillen. Det ga meg en utrolig stor mestringsfølelse og iveren til å fortsette ble bare større! Jeg fikk mye skryt av familie og venner hvor flink jeg var og jeg kjente på et veldig stolt øyeblikk. Det ble med to rådyr allerede i min første sesong, noe som jeg var veldig fornøyd med.

Nyttårsaften har familien en stor tradisjon hvor vi samles for god mat å drikke, en tradisjon som har eksistert i nesten 40 år!. Her forteller vi om våre oppturer og hvilke mål/nyttårsforsett vi har for året som kommer. Min store opptur var nok det å ta jegerprøven og skyte mine første dyr og fortalte om den mestringsfølelsen jeg følte da. Når det kom til nyttårsforsett så tenkte jeg lenge, men endte opp med å kanskje være i overkant tøff i trynet og sa jeg skulle skyte min første tiur! Dette er ikke noe hverdagskost for en jeger og mange går nok flere år før de skyter en tiur, og det som gjorde det ekstra spennende var at jeg hadde søskenbarn i familien som har jaktet i mange år uten å felt tiur. Hårete mål er det nok, men man må sette seg slike mål her i livet.

Allerede før det nye året så hadde jeg og min samboer planlagt toppjakt i Sverige. Vi dro og jeg hadde veldig mange tanker rundt denne turen, jeg visste det var mange minusgrader og at dette kom til å bli en kald fornøyelse. Vi kom ganske så sent fram til hytta vi hadde booket oss inn på, men vi var fast bestemt på at opp og ut skulle vi tidlig morgenen etter. Med mye klær på og med noe godt i sekken var vi endelig klar! Vi måtte kjøre et lite stykke for å komme dit vi skulle gå ut fra, på den tiden fikk vi snakket ut om hva som ventet oss.

Jeg var litt nervøs skal jeg være ærlig, for jeg skulle ha ski på føttene og jeg er ikke akkurat født med
ski på beina for å si det sånn! Utrolig nok gikk det overraskende bra, noen knall og fall ble det, men ikke verre enn at jeg stablet meg opp på beina igjen.

Se også video fra toppjakt i de Svenske skoger.

Første dag gikk vi mange kilometer på ski, og tankene mine streifet nok innom at det her var
absolutt ikke like gøy som rådyrjakt. Uten å ha sett noe denne første dagen, gikk vi tilbake til hytta. Akkurat da var
jeg nok ærlig på at jeg ville hjem, men etter noen overtalende ord fra min samboer, så dro vi ikke hjem.

Samme prosedyre neste dag, og på fjellet vi gikk med nytt mot! Ikke lenge ut i turen, fikk vi se
en orrhane i toppen av et tre, adrenalinet mitt var rimelig høyt men jeg feiga ut. Min bedre
halvdel fikk æren av å skyte den og jeg var glad på hans vegne.

Noe ante meg at i dag var det flere ting i gjære! Været var helt magisk, tjue minusgrader, mye sol, vindstille og snø som
lå tettpakka på trærne. Det kan rett og slett ikke beskrives hvor fint det var!

Med jevnt tempo på ski, var det lite problem å holde seg i varmen. Vi speidet oppe i tretoppene for hvert stavtak. Vi hadde ikke gått langt før vi oppdaget et stort beist i toppen av et tre! Ca 200 meter ifra oss, og adrenalinet var igjen på maks! Hva gjør vi nå?

Er det for langt? Litt langt fikk jeg beskjed om, så langsomt så snek vi oss lenger fram til vi kom på rundt 130 meter. Nå var det min tur, selv om jeg flere ganger sa nei og tenkte hva om jeg bommer?

Kanskje er dette det siste vi får i dag og da kommer du til å angre sa samboeren min og sa her måtte jeg bare gjøre meg klar. Jeg rigget meg opp med sekken under børsa og var veldig nervøs, mye fram og tilbake om hvordan jeg skulle ligge men til slutt så fant jeg min stilling!

Lenge lå jeg og tittet på tiuren i toppen av treet gjennom sikte mitt. Da hørte jeg fra siden samboeren min hviske “Nå må du skyte”. “Jaaaadaa” hvisket jeg tilbake.

Det tok noen minutter før det smalt, det ble helt stille i noen sekunder før samboeren min sa, “GRATULERER jenta mi, nå har du skutt din første tiur”. Kan man være så sikker, jeg så jo at den datt men var jo veldig i tvil om den var død?

Vi gikk bortover for og se etter den, samboeren gikk først og viste vei. Hvordan i alle dager skal vi finne den i denne tette skogen?

Les også om KUNSTEN MED Å FÅ TIL LANGDISTANSE SKYTING

Jeg hørte en veldig rar lyd og det viste seg at den ikke var helt død! Under treet satt det en meget sint tiur hvorpå samboeren sa jeg måtte gå inn å gjøre ferdig jobben. Ikke snakk om sa jeg, aldri i livet om jeg går inn under der, jeg sto heller klar med skistaven i handa for å forsvare meg om den sinnataggen der skulle mot noen formodning komme ut. Kjæresten lo veldig av meg og tok han fram for meg.

Jeg var jo selvfølgelig litt lei meg for den ikke var helt død men samtidig veldig glad for min første tiur. Samboeren min tok ansvaret for å ende tiuren sine dager under treet der.

Jeg var helt vill i blikket og stiv i kroppen kjente jeg, men jeg hadde faktisk skutt min første tiur bare 26 dager etter mitt nyttårsforsett som jeg delte med hele storfamilien. Tiur før man skyter rype liksom, det er jo ikke normalt?Klarte jo ikke og lande på mange timer etter denne opplevelsen! En ting er å skyte rådyr, men å skyte tiur ,å jeg innrømme var en større opplevelse.

Vi tok oss en velfortjent matpause etterpå og snakket mye om det vi akkurat hadde opplevd. Jeg var nok den mest stolte jenta i verden akkurat da følte jeg.

Det ble med denne tiuren og orrhanen på kjæresten under denne turen, men veldig fornøyd var vi med det! Jeg fikk mange kommentarer på hvor rå jeg var etter vi var kommet tilbake fra jakten etter å ha fortalt familie og venner om opplevelsen. Noe som jeg syns var veldig gøy!

Det skal sies at uten min bedre halvdel, så hadde nok ikke denne tiuren blitt med hjem! Jeg hadde nok heller ikke dratt på topp jakt da, men glad er jeg for at vi gjorde det og kommer nok aldri til å glemme denne turen og den følelsen når tiuren falt.

Så at mange synes jenter og jakt er tull, jeg elsker det i hvert fall, og jenter som jakter er helt RÅ!

Følge oss gjerne på Instagram.

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

Legg inn en kommentar

- Advertisement -

Siste artikkler