mandag, april 21, 2025

Seks dokumenterte ulvekull i Norge – en oppdatering fra vinterens ulveovervåking

ulv wolf

Vinteren 2024–2025 er godt i gang, og årets overvåking av ulv gir allerede interessante innsikter. Seks ulvekull er så langt dokumentert i Norge, med tre kull i helnorske revir og tre i grenserevir som deles med Sverige.

Helnorske og svensk-norske kull

De helnorske kullene er påvist i revirene Julussa, Disenå og Setten, mens grenserevirene med dokumenterte kull inkluderer Gråberget og Kymmen. Ett kull i Kynna har fortsatt usikker grensestatus. Overvåkingen har også indikert revirmarkerende par i Risberget-Ulvåa, Mangen (helnorsk) og Fjornshöjden (grenserevir).

Hvordan overvåkingen fungerer

Ulvebestanden overvåkes med felles metoder i Norge og Sverige fra oktober til mars. Dette inkluderer sporing på snø og innsamling av DNA fra hår, ekskrementer og urin, samt analyser av døde dyr. Arbeidet utføres av Statens naturoppsyn (SNO) i samarbeid med Universitetet i Innlandet og andre nordiske institusjoner.

To nye revir oppdaget

Revirene Gråberget og Disenå har begge dokumentert yngling, selv om de ikke var registrert som revirmarkerende par forrige sesong. Dette illustrerer dynamikken i ulvepopulasjonen og viktigheten av kontinuerlig overvåking.

Ulvetelling per desember 2024

Så langt i vinter er det dokumentert mellom 39 og 50 ulver i Norge. Dette inkluderer 24–33 ulver med helnorsk tilhold, 6–7 ulver i grenserevir og 9–10 med usikker grensestatus. De fleste ulvene befinner seg innenfor ulvesonen i Sørøst-Norge. Enkelte individer har også blitt observert i Agder, Trøndelag og Finnmark, med rapporter om økt innvandring til Finnmark tidligere i sesongen.

Hvorfor registrerer vi ulvekull?

Stortinget har satt et mål om 4–6 årlige ulvekull i Norge og grenserevir, hvorav minst tre skal være helnorske. Disse tallene er avgjørende for forvaltningen og overvåkingen av ulv, som sikrer en bærekraftig balanse mellom bevaringshensyn og hensynet til beitenæringen.

Publikums bidrag i overvåkingen

Publikum spiller en viktig rolle i ulveovervåkingen ved å rapportere ulvespor, observasjoner og andre funn. Dette kan gjøres via Skandobs-appen, eller ved å kontakte SNO eller Universitetet i Innlandet. Tips fra publikum bidrar til å avklare revirgrenser, grensestatus og eventuelle nye etableringer.

Hva skjer videre?

Overvåkingen fortsetter frem til 31. mars 2025, og flere statusrapporter vil bli publisert. Den endelige rapporten for Skandinavia forventes i juni 2025, hvor alle data fra vinteren sammenstilles.

Ulveovervåkingen er ikke bare viktig for bestandskontroll, men også for å gi et helhetlig bilde av ulvens rolle i norsk og skandinavisk natur. Samtidig gir dette en mulighet til å finne en balanse mellom naturvern, samfunnsinteresser og rovdyrforvaltning.

Les mer om ulveovervåkingen og hvordan du kan bidra på Rovdata.no.

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

- Advertisement -

Siste artikkler