onsdag, juni 12, 2024

Skader, forebygging og førstehjelp for hund

Foto: Trond Gunnar Skillingstad

Hvordan kan du forbygger du skader på hunden, og hva gjør du hvis skaden skjer? Små forholdsregler kan gjøre store utslag.

STATSKOG – Jakt og Fiskepodden

Veterinærpresident Torill Moseng gir hundeeiere en lang rekke råd og tips i ukens utgave av Jakt- og fiskepodden.

– Det viktigste er å noen grep som gjør det mindre sannsynlig at hunden din blir skadet, slik som kloklipp, sjekk av tredeputene og bruk av potesokker. Man bør også unngå å skifte fortype for tett på større anstrengelser. Start forskifte til høyenergisk en uke før jaktstart. Det er også avgjørende at eierne tar ansvar og setter grenser. Hundens instinkter er nemlig så sterke at de gjerne kan fortsette til de blir skadelig utmattet, sier Moseng.

Erfaring fra førstelinjen

Hun er fast ekspertgjest hos TV2 God Morgen Norge, og har som veterinær selv stått i førstelinjen når skadde hunder er kommet inn.

– Det er gjerne vridninger, rift- og stikkskader, frostskader og øyebetennelse. Dersom det skjer i skogen eller fjellet, er det lurt å ha med litt førstehjelpsutstyr som kan brukes fram til du får profesjonell bistand av en veterinær. Det er veterinær på vakt døgnet rundt, året rundt, i alle deler av landet, sier Moseng som selv har over 30 års erfaring som jeg

Lurt å ha med

Hun gir samtidig noen ta-med-råd og en klar advarsel.

– Ha med øyebadevann, og skyll øynene ved dagens slutt. Ha også med potesokker, potefett og litt bandasjer. Avhengig av hva som er situasjonen, kan det være aktuelt med spjelking, hjertemassasje og stans av blødninger. Man må aldri gi ibux eller paracet som smertestillende, det kan ende fatalt, forteller Moseng.

Har vært borti mye

Fagsjef og rypedoktor i Statskog har flere typer hunder og har etter hvert en omfattende erfaring fra skader på hundene under jakta.

– Ja, jeg føler at jeg har opplevd det meste. Kuttskader i poter, ødelagte klør, tannskader, kutt fra stålkant på skiene og mye mer. Jeg hadde også en fuglehund som sprang på et vindfall med kvasse kvister som gikk inn i brystet. Men pointeren hadde bare trukket seg av og løpt videre, helt til den falt død om, forteller Breisjøberget.

De faste traverne i Jakt- og fiskepodden er fra venstre: Trond Gunnar Skillingstad, Jo Inge Breisjøberget og Espen Farstad

Limerick

Som alltid, krydrer podcastens kunstersjel og NJFFs informasjonssjef, Espen Farstad, episoden med en spesiallaget limerick. Den høres best, men du kan også få den her:

En jaktsugen drever fra Valler

kommer aldri inn når du kaller

Og det har sin pris når det er skare og is

Da blir det blodrøde poter og baller

Her finner du alle episodene fra Jakt og Fiskepodden.

 

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Advertisement -

Siste artikkler