onsdag, juni 12, 2024

Jakthundens fantastiske luktesans

Hundenesen tror jeg må være en av verdens sju underverker!? Vi mennesker har ca. 5 millioner lukteceller, hunden derimot kan ha opp til 220 millioner slike celler.

Tekst: Fuglehundfolk, Bjørn Strandvik

Antall luktceller hos hunden vil variere litt med størrelse og type hund. En utvokst Labrador kan ha opp til 220 millioner luktceller, en Dachshund på sin side kan ha ca. 125 millioner slike celler.

Settere og Pointere ble fra gammelt av avlet opp for å søke over store oversiktlige flater i høyt tempo og med høy nese for å finne fugl. Den kontinentale fuglehunden, med blant annet raser som Vorsteher, Münsterländer og Breton, ble avlet frem med stor bruksbredde der både fugl og hårvilt inngikk, og med nesen ned for å følge det enkelte spor.

Disse egenskapene er betraktelig vannet ut i dag, men under bestemte forhold, som en varm og tørr høstdag med dårlig vitring, vil for eksempel en Vorsteher med lavt nesearbeid kunne finne mer fugl enn en vidløftig Setter.

Andre faktorer vil også kunne påvirke hunden luktesans; hundens konsentrasjonsevne og jaktlyst, krefter og utholdenhet, om den er trent til å yte sitt beste og sist, men ikke minst om hunden har fått næringsrik mat og rikelig med veske. Bare 2% dehydrering vil kunne redusere hundens yteevne med hele 20%. Hunden sin erfaring og alder vil også spille en viktig rolle.

Opptrening av luktesans

Det er i utgangspunktet ikke mulig å trene opp hundens luktesans til å bli bedre, det som derimot er mulig, spesielt med unge hunder er å gi de rikelig med muligheter til å høste erfaringer. Å gi hunden mange erfaringer med luktbilder, vil også gi deg som fører muligheten til å se og bedre forstå hva hunden driver med.

Bedre konsentrasjonsevne

En viktig faktor for at hunden skal yte godt er hundens konsentrasjonsevne, og dette kan absolutt påvirkes og trenes opp. En bedre konsentrert hund vil gi inntrykk av at hunden har fått bedre luktesans. En hund som er trent til å bruke nesen og som har en eier som er bevisst i treningsarbeidet vil fremvise en mye høyere grad av stå-på-vilje, presisjon og utholdenhet og dermed finne mer fugl.

Nesemidd

I Norge er nesemidd en av de vanligste parasittene hos hund og vi antar at opp mot 10-15% av alle hunder kan være smittet. Nesemidd påvirker hundens luktesans og er i så måte alle jegeres mareritt. Symptomer på nesemidd kan være innovernysing, neseflod og nedsatt luktesans. Det er viktig å merke seg at disse symptomene ikke er spesifikke for nesemidd. Er du i tvil, ta kontakt med din veterinær.

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Advertisement -

Siste artikkler