tirsdag, juli 23, 2024

«Skogsgull» og steinsopp risotto

Noen kaller multer for skogens gull. Jeg er veldig enig i at det er utrolig godt, men selvplukket multer. Men for meg er det kantarellen som er skogens gull. Vi går mot sesong for både bær og sopp nå. Jeg er nok over middels interessert i mat og matlaging, og elsker selvfølgelig å bruke meg av sesongens råvarer. 

Av Raphael Pedersen

Steinsoppen anses som vår fineste sopp. Det dessverre ikke like lett å finne denne vilt, men gjør du.. så vær så snill og nyt den. Smaken er unikt god! Jeg skal ikke skryte på meg at jeg har plukket steinsoppen i denne retten selv. Faktisk heller ikke kantarellen. Den er på vei, og fra nesten uke av skal jeg ut å lete! Men! Det er ingen skam i bruke tørket sopp. Lar du den ligge i vann 20-30 min før bruk, får du i tillegg en glimrende buljong fra vannet. Husk bare å tørke soppen godt før du skal bruke den i retten. 

Jeg fikk for meg at jeg at jeg ville lage en risotto i dag. Sopp og risotto fungere utmerket sammen, og steinsoppen er som sagt utrolig på smaken!

Det jeg gjorde for å lage Ca 2 porsjoner:

Først la jeg selvfølgelig den tørkede soppen i vann. 20-30min og etterpå tørket jeg overflødig vann ut av soppen. Så finhakket jeg en stor sjalottløk, som jeg surret blank i rapsolje. Brukte ca 2dl Arborio ris, som jeg surret litt sammen med løken. Hvitvin er et «must» i risottoen.  Dette tar jeg på øyemålet (slik som alt annet når jeg lager mat for så vidt) Tipper det gikk en 0,5dl med tørr hvitvin. Denne reduserte jeg ned til halv mengde, før jeg tilsatte litt og litt av soppvannet. Prosessen tar ca 15-17 minutt før risottoen er klar. Det er viktig å røre hele tiden, for et godt resultat. Ikke for mye veske i om gangen. Til slutt hadde jeg i litt revet parmesan og en god klatt ekte smør. Salt og pepper, smaker jeg til med helt til slutt. En kremet risotto er noe jeg setter pris på!

Hjemmelaget brød og en deilig risotto med kantarell og steinsopp!
Kremet, og smaksrik risotto! Nydelig om jeg skal si det selv..og ja jeg sier det:) Foto Raphael Pedersen

Ps: Dette fungerer også veldig bra til viltkjøtt! Denne risottoen, sammen med en deilig vilt biff, ja jeg kan garantere et utsøkt måltid! Håper det var til inspirasjon. 

Fersk kantarell tar seg selvfølgelig bedre ut på farge, men det er ingenting i veien med tørket heller. Men så fort jeg får tak i selvplukket kantarell, skal jeg ut med en ny rett.

Vil du lese mer om steinsopp? Link HER

Vh Raphael Pedersen

 

 

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

Legg inn en kommentar

- Advertisement -

Siste artikkler