onsdag, november 29, 2023

Spennende beverjakt ga Laila sitt første beverskinn og ikke minst smakfull mat.

Foto: Laila K. Johansen

Laila K. Johansen har jaktet og skutt både elg og rådyr, men aldri skutt bever. Denne våren skulle det bli en endring på dette.

Hun ble spurt om hun kunne jakte bever hos en gårdbruker som hadde fått litt for mange dyr inne på eiendommen. Laila hadde ikke jaktet bever tidligere, men hadde i vinter lest en god del om denne formen for jakt.

Laila brukte de første kveldene sammen med sin datter for å gjøre seg kjent i området.
-I mørket den ene kvelden hørte jeg noe spise på et tre, og like etter kom det et kjempeplask nede i vannet, forteller Laila K. Johansen til Jegeravisen.


Dagen etter tok hun med seg datteren ned for å prøve å postere på beveren.
De gikk med vinden i fjeset, og brukte kikkerten nøye. Hvor var beveren? Timene gikk, men det var ingen bever og se.

-Vi fant en fin plass, der vi kunne se over det området vi hadde hørt beveren kvelden før.


-Like før skumring begynner det å rasle i noe gammelt, tørt løv et sted til høyre for oss. Jeg fikk en skikkelig pulsøkning og så var det jo snart mørkt.

Spenningen stiger, for nå er det store spørsmålet, hvor er beveren.

-Så plutselig ut av ingen ting, der kommer den svømmende rett foran oss. Avstanden var knappe 15 meter bort til dyret. Jeg hadde både lest og blitt fortalt at bever som svømmer, de skyter man ikke på. Og da plutselig forsvant den like kjapt som den kom.

De ga seg ikke med dette, de forholdt seg helt rolig på samme sted. Beveren kunne jo komme tilbake. Når man har vært ute noen timer, hender det jo faktisk at vi alle må late vannet. Selvsagt var det da også tid for beveren og vise seg på nytt.

Laila kom seg raskt tilbake på post, og etter en kort stund kryper dyret opp på en tue ute i vannet.

-Det føles som nå eller aldri. Jeg sikter, skyter, og der ligger min aller første bever.

Nå hadde mørket hentet oss inn, så beveren ble hentet med kajakk i grålysningen.

Bever Foto: Laila K. Johansen

Alle som har jakter bever vet at det venter en god del jobb også etter at dyret er skutt. Å flå en bever kan være tidkrevende, men en viktig jobb hvis man ønsker å ta vare på skinnet. Skallen er et fint trofe for de som ønsker å ha et minne fra jakten.

-Jeg garvet skinnet selv, for jeg ønsker å ha det med meg på høstjakta. Man får ikke bedre sitteunderlag.

-Skallen ble kokt og plukket fri for kjøtt, før den ble lagt i et blekestoff. Den troner nå på hylla, og gir meg daglige påminnelser på denne fine jaktturen.

Det er mange meninger rundt kjøtt fra bever. Varmrøyking og kaldrøyking er populære teknikker. Laila prøvde seg på en viltgryte der det ble surret sammen med sopp og løk. Hun har også marinert beverkjøtt for grillen, noe som etter sigende var helt fantastisk.

-Det er bare en ting og si, beverkjøttt i gryte ble vanvittig godt!
-Beverjakt sies å være enkel jakt, og det er jo akkurat det. Spennende og forholdsvis enkelt, avslutter en fornøyd førstegangs beverjeger.

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

- Advertisement -

Siste artikkler