Rypejakta 2023-2024 markerer en historisk lav bunn for jaktutbyttet på landsbasis. Totalt ble 119 600 ryper felt, noe som er en dramatisk nedgang sammenlignet med tidligere år, og det laveste antallet siden jaktstatistikken ble etablert i 1971-1972.
Kilde: Statistisk sentralbyrå
Likevel kunne jegerne i Troms og Finnmark notere seg et oppsving. En tredjedel av alle felte ryper ble skutt i Finnmark, noe som setter en interessant kontrast til resten av landet.
Et år preget av strenge restriksjoner
De lave bestandstallene etter sommerens taksering førte til at mange fjellstyrer og Statskog stengte rypejakta i områder sør for Trøndelag. Dette tiltaket forhindret jaktmuligheter på rype for store deler av Sør-Norge, noe som bidro til at kun 22 000 ryper ble felt i disse områdene i jaktåret 2023-2024, en nedgang på over 55 prosent fra året før.
Finnmark skiller seg ut
Nord i landet, og spesielt i Finnmark, gikk jakttallene derimot opp. Totalt ble 38 400 ryper felt i fylket, som utgjorde en tredjedel av all rypevfelt i Norge dette året. Selv om dette tallet er langt fra tidligere toppår – for eksempel 105 000 ryper i 2005/2006 – har det gitt et lysglimt til lokale jegere og naturforvaltere. Kommunene Kautokeino og Sør-Varanger toppet statistikken i Finnmark, med henholdsvis 9 300 og 4 600 felte ryper.
Færre jegere og hardere konkurranse
Med den reduserte rypebestanden og strenge begrensningene falt også antallet rypejegere betraktelig. Kun 32 500 personer jaktet rype i 2023-2024, mot 43 900 i det foregående jaktåret. Dette speiler også en generell trend der færre registrerer seg som aktive rypejegere i takt med synkende bestander, strenge jaktreguleringer.
Tidligere år vs. dagens situasjon
For 30 år siden, på 1990-tallet, ble det skutt opptil 450 000 ryper årlig i Norge. Siden den tid har bestanden falt jevnt, til tross for naturlige svingninger. I dag er det færre ryper i naturen, og jaktforvaltningen har blitt langt strengere. Dette påvirker både lokalsamfunn, jegere og økosystemet rundt rypebestanden. Når naturens ressurser presses, må tiltak iverksettes for å sikre bærekraftig høsting.
Utsiktene fremover
Fremtidens rypejakt vil trolig kreve enda strammere reguleringer og bedre overvåking av rypebestanden. Det er avgjørende at både jegere og forvaltere tilpasser seg disse endringene for å bevare rypa som en del av norsk naturarv. Finnmarks oppsving i år viser at bestander kan variere geografisk, men den generelle trenden er bekymringsverdig lav.
Jaktåret 2023-2024 kan bli stående som et veiskille i norsk rypeforvaltning, der enda tydeligere tiltak og reguleringer må til for å sikre framtidige generasjoner av både ryper og rypejegere.