onsdag, november 29, 2023

Storviltjeger i voksen alder

– Fjellet kaller!

De siste årene har det vært en kraftig økning av kvinnelige jegere i alle alle aldere, og det satses enda på få flere til å starte med jakt. Jegeravisen har vært i kontakt med en av dem som i voksen alder bestemte seg for å bli storviltjeger.

Skrevet av Nina Otterbekk @jentersomjakter

«I følge SSB var det i 2017/2018 registrert rundt 500.000 nordmenn i jegerregisteret. Drøyt 200.000 løste jegeravgiften samme år, herav rundt 3000 damer mellom 50-59 år. Jakt er ikke som det en gang var. Lange tradisjoner med jakt innad i familien trenger ikke være det som skal til for at man i dag velger å jakte. I dag finnes det kurs kun for damer, i alle aldre.» 

Tone Holthe Svensen – Storviltjeger . Foto: Privat

Tone Holthe Svensen (51) er ei dame i sin beste alder! Fjellet har alltid hatt en stor betydning i hennes liv og interessen for å samle og å ta vare på det naturen kan gi ligger hennes hjerte nært. Selv er ikke Tone oppvokst i en jegerfamilie, men har gjennom de siste tiår skapt sin egen.
Tone bosatte seg i Oslo med ektemannen Olav, fikk tre barn, og tok jegerprøven tidlig på nittitallet (kanskje etter et visst press fra ektemannen, innrømmer Tone.) Med små barn i hus ble det de første årene lite tid til å være med på jakt, men ettersom barna vokste opp ble både Tone og barna med far på fjellet.

Tone forteller at hun i 1995 kjøpte sin første hagle for å kunne jakte storfugl, men meddeler at hun nok aldri riktig fant tonen med hagla. Etterhvert som mannens interesse for storviltjakt vokste frem, leide familien områder for å bedrive reinsjakt. Til å begyne med ønsket ikke Tone selv å bære våpen, men var alltid med på slaktingen.
Etter å ha lagt flere slakt bak seg begynte allikevel tanken om å jakte storvilt å trenge seg frem.

Elgjaktkurs for damer

Elgjaktkurs for damer – Foto: Privat

I regi av NJFF (Norges Jeger- og Fiskerforbund) ble det en lørdag arrangert egen skytterkveld for damer og tilbud om å melde seg på elgjaktkurs. Tone hoppet ut i det og meldte seg på! Påfølgende mandag hadde ektemannen allerede bestilt rifle, en BlaserR8 kal 308. Nå var det ingen vei tilbake!
Tone forteller at hun gjennom å melde seg på elgjaktkurset for damer fikk mange nye bekjentskaper hun ellers kanskje ikke ville ha fått, og at flere av damene i dag har blitt nære venninner. Kurset endte opp med elgjakt i Odalen, og Tone ble bitt av basillen!

Til Jegeravisen sier Tone at det for henne var tilbudet om jakt for damer som ble det som skulle til for at hun selv ble storviltjeger.

Les også: Oppskrift – Elghjerte på bålet

Jakt i Hanestad 

I dag leier Tone og familien et flott terreng i Hanestad hvor de jakter gjennom hele høsten. Jaktlaget er satt sammen av gode venner, nye og mer erfarne jegere!
En av venninnene fra elgjaktkurset, Siri Fyen(57), og hennes mann Ole(52) har og blitt en del av dette jaktlaget.

Ole til venstre og Siri til høyre i bilde.

Tone forteller at Ole tidligere kun jaktet rein, og at også han debuterer som elgjegere denne høsten.
Når Jegeravisen spør Tone hva fellesskapet rundt jakten betyr for henne svarer Tone at hun alltid har vært sosial, og at hun gjennom å jakte med ulike mennesker plukker opp og lærer noe nytt hele tiden. Hun legger til at gjennom å jakte med de mer erfarne jegerne i jaktlaget opplever hun mer trygghet og styrke til selv å stole på egne ferdigheter og at hun kan!
Første gang Jegeravisen er i kontakt med Tone, forteller hun at det har vært en fin start for jaktlaget med mange felte dyr, fine opplevelser i fjellet og koselige stunder rundt bålet på kvelden.

Tone med sin første kalv

Ikke mange dager senere kommer en melding fra Tone -hun har skutt sin første elg i los for hunden Pia, en kalv! Nå har hun greid det, helt alene! Tone forteller at hunden hadde jobbet godt og lenge, og at turen for å snike seg innpå var lang og nervepirrende! Der og da følte hun seg bare trygg. Et perfekt skudd og kalven falt. Først etter kom reaksjonen, og Tone skal definitivt jakte mer elg!

Jaktens betydning – kort oppsummert

Jegeravisen spør Tone om det nå er andre jaktformer hun kan tenke seg, eller om hun nøyer seg med storviltjakten. Tone svarer at det enda er mye jakt hun ikke har prøvd, men at hun med tiden sikkert ønsker å prøve seg på andre jaktformer. Blant annet har hun tenkt litt på grisejakt for å se hvordan denne jakten foregår, og at hun kan tenke seg å jakte mer i «villmarken».

Avslutningsvis får Tone spørsmål om hun kort ønsker å oppsummere hva jakt er for henne. «Jakt kort oppsummert handler om natur, matkultur, høsting av naturen, jegersamvær, samarbeid både med to- og firbente, slit og moro, mange nye venner, vennskap og glede! Uten naturgleden, samlergenet og interessen for matkultur og det å ta vare på naturen og råvarene, hadde det heller ikke blitt jakt. Tenk hva vi får mulighet til å oppleve!», svarer Tone.

Jegeravisen ønsker Tone skitt jakt!

Ønsker du å melde deg på jakt for damer eller introjakt? Inne på www.njff.no finner du infomasjonen du trenger.

Skrevet av Nina Otterbekk @jentersomjakter
for Jegeravisen @jergeravisen #jegeravisen.

Har du en jakthistorie du vil dele med oss? Tips oss gjerne på Instagram, Facebook, eller på mail (Post@fiskeavisen.no).

ANBEFALT FOR DEG

Relevant

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Advertisement -

Siste artikkler