Grouptalk er et system som gjør det mulig å bruke din smarttelefon som en kommunikasjonsradio med push to talk.

 

         

Systemet fungerer slik at så lenge din telefon har aktivert datatrafikk, vil du kunne kommunisere med andre brukere uten å fysisk ringe disse. Det er bare å ha installert en applikasjon (eller APP om du vil) fra Grouptalk, så fungerer telefonen på lik måte som hvilken som helst annen VHF-radio. Så lenge applikasjonen ligger i bakgrunnen, så kan du motta oppkall fra de andre brukerne.

Bruksområde her vil være det samme som ved bruk av vanlige VHF-radioer. Forskjellen er at her har du «dekning» så lenge du har aktivert datatrafikk på telefonen. Er du derimot utenfor telefondekning, vil du heller ikke kunne kommunisere med Grouptalk.

Grouptalk kan godt være et alternativ til jaktradioer, eller samband brukt under forskjellige arrangement. Det er bare for den som er brukeradministrator av systemet, å konfigurere brukertilganger etter behov.

Vi har testet dette over en lengre periode. Både på Android og IOS. Appene er noe forskjellige, men fungerer meget godt. Du kan også kjøre applikasjonen fra PAD og PC.

Systemet administreres fra en egen nettportal. Her kan du selv legge til de brukerne du trenger, og de talegruppene du trenger.

Det finnes en del ekstrautstyr som kan brukes på telefonen for å gjøre den mer lik en radio. Du kan selvsagt velge å bruke telefonens originale handsfri, men det anbefales å kjøpe mer egnet garnityr. Det man skal merke seg, er at den knappen som er såkalt «push to talk» på eksternt garnityr, fungerer sjelden. Så her bør man kjøpe en egen blåtannenhet som gjør dette.

      

All tale går som datatrafikk. Man skulle da tro at man hadde behov for skikkelig bredbånd, men våre opplevelser sier at man også med dårlig dekning kan få dette verktøyet til å fungere. Ved en  lav hastighet må man påregne noe forsinkelse, men dette merker man nesten ikke som bruker.

Denne løsningen er vel i utgangspunktet beregnet på profesjonelle brukere. Våre tester sier at der også er mange andre bruksområder. Om du driver med jakt, eller trenger et system for idrettslaget, kan dette være løsningen for deg som ikke vil investere i annet sambandsutstyr.

Du trenger kun en smarttelefon, og det har jo de fleste i dag. Det spiller som nevnt ingen rolle om det er Android eller IOS. Begge systemer fungerer like godt.

Det er ingen som kan avlytte dine samtaler, da all trafikk sendes som krypterte datapakker over Internett. De bruker AES 256 kryptering.  

Har du behov for et sambandsmiddel og mener en VHF-radio ikke dekker dine behov, eller du plutselig trenger flere enheter og ikke vil investere i radioterminaler, da skal du prøve dette systemet. Du vil ikke angre.

Kostnaden med dette er en oppstartpris på litt over 3.000, og ca 100 kr pr måned for hver bruker. Da betaler du kun de månedene brukeren er aktiv. jakter du bare noen måneder på høsten, betaler du kun for denne perioden. 

 

 

Pluss:

–          God modulering

–          Enkel administrasjon

–          Mye tilbehør fås kjøpt

Minus:

–          Avhengig av mobildekning

Du kan lese flere tester på utstillingsvinduet.no

ANBEFALT FOR DEG