Vi har de siste månedene testet en termisk clip-on fra HIK Mikro. Dette er en kikkert som både kan brukes som håndholdt spotter, som kikkertsikte, og som frontmontert (clip-on) på ditt kikkertsikte.
Testen ble utført som clip-on på et Hawke kikkertsikte, med opplyst retikkel.
Denne kikkerten har en termisk sensor på 384×288 (17um), og den har en OLED-skjerm på1024x768px. Objektivet er på 35mm. Objektivet er av høy kvalitet, og gir ett klart bilde, selv under tøffe forhold som mørke, tåke, røyk, støv, regn og snø.
Nå må det bemerkes at noen tror at det går an å se igjennom tåke, regn og snø. Det er en sannhet med modifikasjoner. Noe vil du kunne se. Det er det kvaliteten på den termiske sensoren som avgjør. En ting er helt sikkert; du kan ikke se igjennom vann. Da skjønner man at heftig regn, og tett snødrev, er skikkelige utfordringer for termisk optikk.
Vi har latt oss imponere over de termiske egenskapene til denne prosessoren, spesielt under dårlige værforhold.
La det være sagt med en gang, kvaliteten på denne optikken er alt du trenger for å skyte i mørket. Deteksjonsavstanden er mye lengre enn den avstanden man skyter på i mørket. Det spesielle med denne optikken, er at den klarer og bygge bildet på en fantastisk måte. Det er ingen problemer å se terrenget slik det er i virkeligheten. Denne kikkerten fungerer godt også i lett tåke og regn.
Bruker du den som spotter, vil den kunne gi deg deteksjon på større dyr ut på flere kilometer. Husk bare å skille mellom deteksjon og identifikasjon. En hjort på 2 kilometer ser du kun som en varm flekk i kikkerten. En hjort på 800 meter ser du godt nok til å kunne si at det er en hjort.
Er kikkertsiktet ditt ferdig innskutt, er innskytingen av clip-on gjort med 2 skudd. Et skudd for korrigering, og et skudd for kontroll. Ved innskyting brukte vi applikasjonen T-Vision som monitor, noe som gjorde det enklere å styre menyene på skjermen.
I testperioden brukte vi kun kikkertsiktets eget retikkel, og ikke det retikkelet som ligger innebygd i den termiske kikkerten. Har du derimot et kikkertsikte uten opplyst retikkel, anbefaler vi å bruke en av de innebygde retikkelene som ligger i den termiske enheten.
Vi har testet hvordan siktet fungerte etter at det er har vært helt demontert, og hvordan det taklet og blitt tatt av og på riflen flere ganger. Vi hadde siktet innskutt i 2 måneder. I denne perioden ble riflen daglig brukt, både med og uten termisk påmontert.
For å se om siktet fortsatt var stabilt etter flere av og påmonteringer, ble det skutt en rekke testskudd, og dette uten avvik.
LES OGSÅ: Har vi lov til bruke termisk optikk på jakt?
Funksjonene på dette siktet, er som de fleste andre termiske kikkerter. Man har flere forskjellige modus for å projisere varme, man har forstørrelse av en digital zoom, og man kan koble kikkerten til en telefon eller nettbrett, ved hjelp av wifi.
Tilkobling ved hjelp av Wifi gikk smertefritt. Man slår på wifi hotspot inne på enheten, for så å legge dette til på telefonen eller nettbrettet. Last ned applikasjonen T-Vision. Den finnes både for Android og for IOS.
T-Vision gir deg mulighet for å streame direkte på telefonen det du ser i kikkerten. Du kan også bruke appen til å styre modus, zoom og ta bilder. Det har nå kommet en ny applikasjon for kommunikasjon mellom optikk og telefon og nettbrett. Den heter HIKMicro Sight, og finnes for både Android og IOS. Vi har ikke testet denne nye applikasjonen.
Kikkerten kan oppdateres via nettet, noe som gir deg mulighet til få forbedringer i programvaren.
Det går an å ta stillbilder og film med dette kikkertsiktet. Dette styrer du enten fra telefonen, eller direkte på kikkerten. Vi har lagt med noen bilder. Det skal sies at kvaliteten på både bilder og film, blir noe dårligere enn det egentlig er i virkeligheten. Det som også er viktig med et kikkertsikte, er at man slipper å bruke digital zoom. Man bruker den forstørrelsen som en har på kikkertsiktet.
Bruksområdet for slik optikk kan være mye. Den kan som nevnt brukes som håndholdt spotter. Da trenger du Hikmicro Thunder Eyepiece of Scope, som er en modul du monterer i front av kikkerten. Dette er det samme som du bruker hvis enheten skal brukes som kikkertsikte.
Skal den brukes som Clip-On, slik vi har brukt den, trenger du Hikmicro Thunder Transfer Ring, som er en montasje som du fester på ditt kikkertsikte. Det finnes montasjer som passer de fleste kikkertsikter fra 39 til 68 mm.
Det er viktig å være klar over at på de største siktene, skal det være plass mellom kikkertsiktet og våpenet til å feste Clip-On. I vårt tilfelle, på en Blaser R8, måtte vi gå ned fra 56 mm til 50 mm på siktet.
Bruker du siktet med Clip-On, vil du få utnyttet zoomen som du har på ditt kikkertsikte. Bildet blir utrolig klart og fint når det brukes igjennom kikkertsiktet.
Batteriene, som er 2 stykk av type CR123A, har en varighet på under 5 timer ved konstant bruk. Vi brukte alltid «pauseknappen», for på den måten å redusere forbruket. I løpet av testperioden, skiftet vi batterier bare en gang.
Kikkerten har gode linsedeksel, som sitter trygt, og som fungerer som de skal.
Hikmicro Thunder clip-on TH35C, kan som nevnt brukes både som spotter og som frontmontert på kikkertsikte, eller du kan bruke den som frittstående kikkertsikte. Som spotter er den fullkommen, og gir deg gode bilder og deteksjon av store dyr ut på lange avstander. Skal du bruke den på riflen, mener vi at den er best som frontmontert på kikkerten. Da slipper du digital zoom.
Du kan lese mer om kikkerten her.
Hikmicro Thunder clip-on TH35C Sensor 384×288 (17um), Display OLED 1024 – kr. 30.790.-
Hikmicro Thunder Transfer Ring – Kr. 1.690.-
Hikmicro Thunder Eyepiece of Scope – Kr. 1.690.-